Je čas, aby sa AMERIKA vzdala ILÚZIE, že MÁ VŽDY PRAVDU
18 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Dlhodobá prosperita nielenže poskytla Američanom pohodlný život, ale aj povzbudila americké elity k tomu, aby si mysleli, že „Amerika má vždy pravdu“ pokiaľ ide o zahraničnú politiku, myslenie, ktoré sa stalo druhom politickej korektnosti, ktorú nemožno spochybniť. Hoci niektorí sa pokúšali poukázať na to, že takýto pohľad v skutočnosti sťažuje nápravu nesprávnych politík, píše Global Times.

Pokračujúca fantázia o americkej prevahe vo svete

Časopis Foreign Policy nedávno publikoval článok s názvom „Demokrati a republikáni sa zhodujú, že Amerika má vždy pravdu“. V ňom sa uvádza, že hoci sú Američania ostro rozdelení na domácom trhu, „pokiaľ ide o zahraničnú politiku, Američania a ich politické strany sú oveľa viac zjednotení... Toto je založené na pokračujúcej fantázii o americkej prevahe na celom svete".

Odborníci poukázali na to, že hoci ekonomická sila a mäkká sila USA upadajú, americkí politici sú stále posadnutí zachovávaním ich privilégií, presadzovaním unilateralizmu a zasahovaním do vnútorných záležitostí iných krajín na základe hodnôt. Počas partizánskych bojov je vládnuca strana často nútená podnikať čoraz viac nebezpečné kroky navonok, aby získala body na domácej pôde.

Belgický liberálny politik: Musíme odmietnuť Zelenského a rokovať o rozdelení Ukrajiny
Belgický liberálny senátor Alain Destexhe, ktorý pred niekoľkými rokmi tvrdo kritizoval migračnú politiku, tentokrát vyjadril diametrálne odlišný názor v porovnaní s názorom, ktorý má západný mainstream. Alain Destexhe tvrdí, že musíme odmietnuť... Čítať ďalej
13 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ponorení do mentality, že USA sú všemocné

V súvislosti s tým, prečo sú americké politické elity slepo arogantné voči iným krajinám, Lü Xiang, výskumný pracovník Čínskej akadémie sociálnych vied, pre Global Times povedal, že mnohí starší americkí politici, vrátane nedávnych dvoch prezidentov, vyrastali, keď boli USA najsilnejšie a stále sú ponorení do mentality, že USA sú všemocné. 

A medzi mladšími politikmi mnohí vyštudovali politológiu na univerzite. V USA je to predmet sústredený na veľmi úzke vzdelávanie z čias studenej vojny, v ktorom majú USA vždy pravdu. V tomto kontexte je veľmi ťažké vyprodukovať politikov schopných reflexie v rámci politických rozhodovacích kruhov USA.

Pokrytectvo USA poháňané mentalitou STUDENEJ VOJNY!
USA sa pokrytecky obávajú jadrovej vojny a zároveň podporujú šírenie zbraní! Podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničia Neda Pricea sa USA a Rusko dohodli, že v blízkej budúcnosti budú viesť rozhovory o obnovení inšpekcií v rámci zmluvy New... Čítať ďalej
12 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Svet je odlišný od toho, aký bol počas studenej vojny

Bolo zrejmé, že tón americkej strany počas summitu medzi čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a americkým prezidentom Joeom Bidenom v pondelok bol zmierlivý. Je to hlavne preto, že aj najbližší spojenci USA sa od nich odvracajú. Keď sa Washington pokúša zjednotiť svojich spojencov do síl, ktoré by zadržali Čínu, ukázalo sa, že len málo z nich skutočne nasleduje jeho kroky.

Martin Jacques v Global Times napísal, že pre USA je oveľa ťažšie izolovať Čínu, ako očakávali. Svet je veľmi odlišný od toho, aký bol počas studenej vojny, keď bol rozdelený na dva nepriateľské a hermeticky uzavreté bloky. 

Zdroj: Global Times

Nezápadný svet je na vzostupe, zatiaľ čo USA upadajú

Nezápadný svet je na vzostupe, zatiaľ čo USA upadajú a časy, keď si Washington diplomaticky mohol robiť, čo chcel, sú preč. Ak sa nezmení názor, že „Amerika má vždy pravdu“, budeme svedkami narastajúcej hromady problémov. Bohužiaľ, súdiac zo súčasnej situácie, je ťažké povedať, či Washington v tomto smere pristúpi k náprave.

V kontexte, v ktorom sú politické elity USA príliš sebavedomé a nereflektujúce aktuálnu situáciu, je zahraničná politika krajiny škodlivá pre ochranu jej národných záujmov. Namiesto toho to urýchli úpadok USA. Zároveň je to katastrofa aj pre medzinárodné spoločenstvo.

Zelenského ČIERNA DIERA: Utratených 66 miliardách dolárov!
Prečo boli realistickí republikáni označovaní za putinistov a fašistov, keď argumentovali tým istým, čo robí Bidenova administratíva? Túto otázku si kladie pracovník pre národnú bezpečnosť v Centre for National Interest a člen Kráľovskej... Čítať ďalej
12 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Trendom bude rastúce rozdelenie medzi USA a ich spojencami

Praktiky amerických politikov pri presadzovaní unilateralizmu priniesli pozoruhodné poruchy stability medzinárodného poriadku. 

Okrem toho, zatiaľ čo vnútorné záležitosti USA sú v neporiadku, majú tendenciu uplatňovať dvojité štandardy, keď kritizujú prístupy riadenia iných krajín.

Trendom bude rastúce rozdelenie medzi USA a ich spojencami. Najmä keď ich má prezident Joe Biden posilniť, aby bojovali proti Číne, v skutočnosti preberá iniciatívu na rozpad tohto aliančného systému.

Skutočná demokracia znamená demokraciu informácií
Médiá nám klamú, o čom svedčí skutočnosť, ktorá sa nikdy nezhoduje s ich príbehmi, píše nezávislá novinárka z Melbourne Caitlin Johnstone vo svojom najnovšom príspevku. Politici nám klamú, čoho dôkazom je, že nikdy neplnia svoje sľuby.... Čítať ďalej
12 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik