Skutočná demokracia znamená demokraciu informácií
12 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Médiá nám klamú, o čom svedčí skutočnosť, ktorá sa nikdy nezhoduje s ich príbehmi, píše nezávislá novinárka z Melbourne Caitlin Johnstone vo svojom najnovšom príspevku.

Politici nám klamú, čoho dôkazom je, že nikdy neplnia svoje sľuby. Kapitalistická trieda nám klame, čoho dôkazom je, že bohatne, zatiaľ čo pracujúci chudobnejú.

Nechcem inovácie, ktoré zlepšia moje nakupovanie alebo urobia smartfóny o niečo lepšími, chcem inovácie, ktoré odstránia hlad vo svete, inovácie, vďaka ktorým budú mať ľudia viac voľného času, inovácie, ktoré pomôžu ľuďom žiť v harmónii s naším ekosystémom.

Ak ste človek strednej triedy na Západe, technológie sú už v takom štádiu, že nebudú prichádzať s novými osobnými prístrojmi, ktoré by výrazne zlepšili váš život. Existuje však obrovský priestor pre inovácie, ktoré môžu výrazne zlepšiť život ľudí ako celku. Z hľadiska spoločenskej transformácie má technológia stále schopnosť radikálne zlepšiť kvalitu ľudského života, zatiaľ čo z hľadiska drsného individualizmu technológia len poskytne najbohatším ľuďom viac rovnakých druhov hračiek, ktoré ich už nedokážu urobiť šťastnými.

Línia technologického pokroku, ktorá je založená na tom, že jednotlivci si kupujú nové vynálezy pre seba, už dávno prekročila bod klesajúcej návratnosti a teraz je táto návratnosť funkčne nulová. V skutočnosti už nepotrebujeme žiadne ďalšie vynálezy určené na individuálny nákup a spotrebu. Potrebujeme kolektívne inovácie, ktoré zmenia spôsob, akým ľudia žijú na tejto planéte. Nebudú to lietajúce autá ani dokonalejšie osobné prístroje, ale vynálezy, ktoré zmenia a zlepšia našu schopnosť dostať jedlo, prístrešie a zdroje pre každého.

Pedagóg, spisovateľ, aktivista Ján Papuga: Sú tu ako betón na sídlisku pri Černobyle a môže sa stať, že tu zostanú "naveky"
"...že mlčia bežní ľudia, to nepochopím. Jedine tak, že pre nich je dôležitý konzum pred princípom. A práve preto som presvedčený, že sa pokojne môže stať, že tú zostanú „naveky“," Citát Ján Papuga. Igor Matovič (OĽaNO), minister financií v... Čítať ďalej
11 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Demokracia hlasovania bez demokracie informácií nie je demokraciou. Nezáleží na tom, či ľudia môžu voliť, pokiaľ trieda vlastniaca médiá dokáže manipulovať s tým, ako hlasujú. “Jeden človek, jeden hlas” nemá význam, ak je vplyv a kontrola informácií vysoko koncentrovaná v rukách niekoľkých elitných skupín. A to sa deje.

Propaganda masmédií, cenzúra internetu, manipulácia algoritmov Silicon Valley, vládne utajovanie a vojna proti žurnalistike sú vo svojej podstate protidemokratické, pretože obmedzujú informácie, ku ktorým majú občania prístup, aby mohli informovať o svojom hlasovaní. A žiadny z týchto nástrojov kontroly naratívov nemá vplyv na radovú verejnosť ani zodpovednosť voči nej. To znamená, že hoci každý má právo hlasovať, spôsob, akým sa tieto hlasy uplatňujú, je predmetom agresívnej a všadeprítomnej manipulácie zo strany vládnucej triedy.

Bezprecedentné investície amerického impéria do systémov kontroly mäkkej moci dali vzniknúť najsofistikovanejšiemu systému propagandy, aký kedy existoval. Ľudské myslenie je manipulované v masovom meradle ako nikdy predtým. Ak ovládate myslenie ľudí, ovládate aj ich hlasovanie.

Kde je TERAZ 86. najvplyvnejšia žena na planéte Zem?!!
Ústavná právnička Judita Laššáková na sociálnej sieti "dáva školenie" hlave štátu z ústavného práva. Vysvetľuje, čo mohla Zuzana Čaputová urobiť pre to, aby aj učinila za dosť verdiktu Ústavného súdu z minulého roka a týmto krokom by zároveň... Čítať ďalej
09 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Väčšina propagandy, ktorú ľudia denne konzumujú, nie je určená na vytváranie súhlasu s nejakou konkrétnou agendou, ale na vytváranie súhlasu s celkovým politickým statusom quo, ktorý udržiava naše divoko nefunkčné systémy. To je to, čo udržiava falošné bábkové divadlo dvoch strán. Bez veľkého množstva propagandy by nebolo možné udržať dve rovnomerne rozdelené politické frakcie, ktoré sa bezmocne hrajú na preťahovanie lanom a nikdy v skutočnosti nič nezmenia. Celý status quo je postavený na schopnosti vládnucej triedy masovo manipulovať mysľou.

Republikáni majú šťastie, pretože môžu otvorene byť republikánmi. Demokrati musia byť republikánmi tajne.

Nekonečná séria faceplantov Elona Muska na Twitteri je dobrou ilustráciou toho, prečo by bohatí nemali vládnuť svetu. Nie sú múdri. Nie sú ani obzvlášť múdri. Len prišli na to, ako hrať náš posratý kapitalistický systém, ktorý vyzdvihuje kreténov a sociopatov.

Ďalšou dobrou ilustráciou je Mark Zuckerberg, ktorý prepustil 11 000 ľudí kvôli svojej sfetovanej fantázii o metaverse.

Milujem, ako mainstreamové noviny hovoria: “Dávajme pravidelné stĺpčeky viacerým extrémistickým vojnovým štváčom, ktorí dýchajú oheň, pretože je dôležité, aby sme sa uistili, že sa nám dostáva toho kľúčového pohľadu.” “Ako máme získať úplný pohľad vojnového extrémistu podnecovateľa len od Josha Rogina a Jennifer Rubinovej? Pridajte Maxa Boota pre väčšiu rozmanitosť.”

Naši vládcovia sú ako šikovný človek, ktorý chytil malého obra a vycvičil ho, aby si nevšímal, o koľko je väčší a silnejší ako on, aby ho nerozdupal a neutiekol.

My sme ten obor.

Zahoďte akékoľvek ilúzie! Washington nikdy nepodporí mier na Ukrajine
Washingtonu nejde o mier v Európe a na Ukrajine, ale o to, ako zvrhnúť Rusko pomocou Ukrajiny ako pešiaka a využiť výhody Európy. Ako aj ako upevniť svoju hegemóniu v Európe a na celom svete. Medzinárodné spoločenstvo by sa malo zbaviť ilúzií o... Čítať ďalej
10 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik