Pokrytectvo USA poháňané mentalitou STUDENEJ VOJNY!
12 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

USA sa pokrytecky obávajú jadrovej vojny a zároveň podporujú šírenie zbraní! Podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničia Neda Pricea sa USA a Rusko dohodli, že v blízkej budúcnosti budú viesť rozhovory o obnovení inšpekcií v rámci zmluvy New START o obmedzení jadrových zbraní, píše Global Times.

New START

Zmluva je jedinou existujúcou zmluvou medzi dvoma hlavnými mocnosťami, ktorá týmto dvom obmedzuje všetky rozmiestnené jadrové zbrane medzikontinentálneho dosahu. V auguste tohto roku Rusko dočasne pozastavilo americké inšpekcie svojich strategických jadrových zbraní na mieste, pričom uviedlo dôvody, že americké sankcie uvalené na Rusko kvôli Ukrajine zmenili podmienky medzi krajinami.

Keď sa ukrajinská kríza zintenzívnila, nasledovala diskusia o možnosti jadrovej vojny. To zvýšilo obavy medzinárodného spoločenstva z jadrovej krízy. Len minulý mesiac NATO odštartovalo svoje každoročné jadrové cvičenie s názvom Steadfast Noon a Rusko spustilo plánované strategické jadrové cvičenie Grom asi o týždeň neskôr. 

Zelenského ČIERNA DIERA: Utratených 66 miliardách dolárov!
Prečo boli realistickí republikáni označovaní za putinistov a fašistov, keď argumentovali tým istým, čo robí Bidenova administratíva? Túto otázku si kladie pracovník pre národnú bezpečnosť v Centre for National Interest a člen Kráľovskej... Čítať ďalej
12 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

USA aj Rusko si uvedomili, že nie je v ich záujme, že jadrové mocnosti naďalej spotrebúvajú svoje strategické jadrové sily, a nie je ani v ich záujme, aby sa bilaterálne vzťahy vymkli kontrole. Akonáhle dôjde k jadrovej vojne, nebude víťaz. Podľa globálnej štúdie zverejnenej v auguste by po rozsiahlej jadrovej vojne medzi USA a Ruskom zomrelo od hladu viac ako 5 miliárd ľudí.

Zdroj: Gloval Times

Cui Heng, asistent výskumu z Centra ruských štúdií Východočínskej univerzity, verí, že obnovenie jadrových rozhovorov je zjavným znakom uvoľnenia situácie na Ukrajine.

"USA a Rusko vysielajú signály sebe navzájom, ako aj medzinárodnému spoločenstvu, že majú základnú líniu, pokiaľ ide o jadrové zbrane. Inými slovami, bez ohľadu na to, akým smerom sa situácia na Ukrajine uberie, tento základ sa bude dodržiavať," povedal Cui a dodal, že rusko-ukrajinský konflikt sa dostal do kritického bodu, lebo miera trpezlivosti klesá a intenzita na bojisku môže eskalovať.

Skutočná demokracia znamená demokraciu informácií
Médiá nám klamú, o čom svedčí skutočnosť, ktorá sa nikdy nezhoduje s ich príbehmi, píše nezávislá novinárka z Melbourne Caitlin Johnstone vo svojom najnovšom príspevku. Politici nám klamú, čoho dôkazom je, že nikdy neplnia svoje sľuby.... Čítať ďalej
12 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

V tomto konflikte USA nechcú odísť zo zákulisia

Hoci USA naďalej posielajú Ukrajine vojenskú pomoc, chcú len udržať Ukrajinu v prvej línii. Podľa Washington Post Bidenova administratíva súkromne povzbudzuje Ukrajinu, aby naznačila otvorenosť rokovať s Ruskom. Žiadosť amerických predstaviteľov nie je zameraná na zatlačenie Ukrajiny k rokovaciemu stolu, skôr je to kalkulovaný pokus zabezpečiť, aby si vláda v Kyjeve zachovala podporu iných krajín, uviedla správa s odvolaním sa na zdroje.

USA iniciovali krízu, aby oslabili Rusko, nie aby sa do nej skutočne zapojili, nehovoriac o jadrovej vojne. Udržiavanie komunikácie s Ruskom najlepšie vyhovuje záujmom USA. Wall Street Journal informoval, že americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan sa v posledných mesiacoch zapojil do dôverných rozhovorov s hlavnými spolupracovníkmi ruského prezidenta Vladimira Putina v snahe znížiť riziko širšieho konfliktu o Ukrajinu. 

Su Xiaohui, zástupca riaditeľa oddelenia medzinárodných a strategických štúdií na Čínskom inštitúte medzinárodných štúdií, pre Global Times povedal, že na jednej strane sa USA snažia udržať kontakt s ruskou stranou a zabrániť vzťahom dvoch veľkých jadrových schopnosti sa vymknúť kontrole; na druhej strane sa snažia udržať protiruskú náladu na Západe a nechať svojich európskych spojencov zdieľať viac zodpovednosti, aby Rusko strategicky pohltili a ovládli. 

Eduard Chmelár ŠOKUJE: Americkí trollovia sa mi vyhrážali OBESENÍM!
Dejiny ich budú súdiť všetkých! Ukrajinská vojna sa nepodobá na druhú, ale na prvú svetovú! Odmietanie rokovaní počas prvej svetovej vojny len znásobilo ľudské utrpenie a viedlo k väčšiemu počtu obetí... Presne tak, ako dnes! Skonštatoval to vo... Čítať ďalej
11 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Poháňané mentalitou studenej vojny

Putin poprel, že by mal akékoľvek úmysly použiť jadrové zbrane na Ukrajine. USA sa však rozhodli urýchliť rozmiestnenie jadrových bômb B61-12 v Európe. Ak existuje krajina, ktorá s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobí jadrovú vojnu uprostred rusko-ukrajinského konfliktu, sú to USA. USA a Západ by mali byť zodpovedné za krehký medzinárodný systém nešírenia jadrových zbraní. 

Poháňané mentalitou studenej vojny, USA posilnili svoje politické a vojenské spojenectvá, hľadajú absolútne strategické výhody a podporujú rozmiestnenie strategických síl, ako sú jadrové rakety. Pokúsili sa aj replikovať model „jadrového zdieľania“ NATO v ázijsko-tichomorskom regióne. Táto séria negatívnych krokov je jadrom medzinárodného „jadrového napätia“.

USA sú najväčšou jadrovou mocnosťou na svete a mali by niesť hlavnú zodpovednosť za nešírenie jadrových zbraní. Keďže často vychvaľujú západocentrický svetový poriadok, mali by niesť svoj patričný diel zodpovednosti, keď si užívajú moc, ktorú tento poriadok prináša.

Zahoďte akékoľvek ilúzie! Washington nikdy nepodporí mier na Ukrajine
Washingtonu nejde o mier v Európe a na Ukrajine, ale o to, ako zvrhnúť Rusko pomocou Ukrajiny ako pešiaka a využiť výhody Európy. Ako aj ako upevniť svoju hegemóniu v Európe a na celom svete. Medzinárodné spoločenstvo by sa malo zbaviť ilúzií o... Čítať ďalej
10 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik