Zelenského ČIERNA DIERA: Utratených 66 miliardách dolárov!
12 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Prečo boli realistickí republikáni označovaní za putinistov a fašistov, keď argumentovali tým istým, čo robí Bidenova administratíva? Túto otázku si kladie pracovník pre národnú bezpečnosť v Centre for National Interest a člen Kráľovskej historickej spoločnosti Sumantra Maithra v komentári pre portál The Federalist.

Americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan hovoril s vysokými ruskými predstaviteľmi, „aby sa chránili pred rizikom eskalácie a udržiavali komunikačné kanály otvorené, a nie aby sme diskutovali o urovnaní vojny na Ukrajine,“ píše The Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenovaný zdroj.

Americká pretvárka

Zdá sa, že Bidenova administratíva súkromne tlačí na Ukrajinu, aby prišla k rokovaciemu stolu, zatiaľ čo, čo je mätúce, poskytla Ukrajine všetko, čo chce. Výdavky USA na vojnu na Ukrajine dosiahli zatiaľ asi 66,3 miliardy dolárov, čo je zďaleka najväčší príspevok zahraničnej vlády k vojne.

Denník Washington Post s odvolaním sa na anonymné zdroje dodáva, že Bidenova administratíva sa „zámerne snaží udržať podporu Kyjevu zo strany iných krajín, ktoré čelia obavám voličov, že konflikt sa bude ťahať ešte roky”. „Tieto diskusie odhaľujú zložitý postoj Bidenovej administratívy k Ukrajine, keďže predstavitelia USA verejne sľubujú, že budú Kyjev podporovať obrovskými sumami pomoci „tak dlho, ako to bude potrebné”, a zároveň dúfajú, že sa podarí vyriešiť konflikt, ktorý si za posledných osem mesiacov vyžiadal veľkú daň na svetovej ekonomike a vyvolal obavy z jadrovej vojny,” dodáva denník.

Uvedomte si hlúposť tejto stratégie

Každý, kto má IQ vyššie ako nevedomá medúza, vie, že Ukrajina ako nezávislý hráč a štát by vôbec neexistovala bez toho, aby jej americkí politici dali čistú šekovú knižku na výdaje, a to napriek ochromujúcej inflácii a otvoreným hraniciam v samotných USA. Teraz ale Amerika musí Ukrajinu súkromne prosiť, pretože Washington sa svojou pompéznou rétorikou a unáhleným rozhodnutím poskytnúť Ukrajine miliardy dolárov a moderné zbrane sám zahnal do kúta. 

Skutočná demokracia znamená demokraciu informácií
Médiá nám klamú, o čom svedčí skutočnosť, ktorá sa nikdy nezhoduje s ich príbehmi, píše nezávislá novinárka z Melbourne Caitlin Johnstone vo svojom najnovšom príspevku. Politici nám klamú, čoho dôkazom je, že nikdy neplnia svoje sľuby.... Čítať ďalej
12 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

A teraz už chvost vrtí psom

Žiadny hegemón v dejinách ľudstva – dokonca ani Sovietsky zväz a Fidel Castro – sa ešte nikdy nedostal do takejto pasce. V roku 1962 by rovnako ako Zelenskyj a jeho dnešní patróni vo Washingtone ľahko zatiahol Moskvu a svet do jadrovej vojny. Moskva však držala svoje satelity na krátkom vodítku – a Kuba nebola výnimkou. Tak ako to robila aj Amerika počas studenej vojny. Po vojne však v americkej elite nezostali žiadni nacionalisti ani realisti a udržiavanie „poriadku” je pre nich dôležitejšie ako národné záujmy.

To vedie k scenárom, v ktorých napríklad tí istí Európania požadujú, aby sa s nimi USA podelili o svoje plány a zámery – pričom Washington ich zatienil v oblasti vojenskej pomoci v ich vlastnom „zadnom dvore“. A to nie je len rétorika: USA poskytujú obrovské množstvo zbraní a peňazí, bez ktorých by sa konflikt už dávno skončil bez ohľadu na to, ako statočne Ukrajinci bojujú.

Zdroj: Kielský inštitút pre svetovú ekonomiku

Prečo boli realistickí republikáni označovaní za putinistov a fašistov?

Ešte horšie je, že americká vláda na čele s prezidentom Bidenom toto pokrytectvo zahraničných vlád bezbreho schvaľuje a zatvára oči pred tým, že fanatickým menším štátom ide len o vlastné prežitie. Svetové dejiny sú plné príkladov, keď malé štáty zatiahli veľké mocnosti do katastrofálnych vojen, ktoré zničili celé civilizácie.

Jedna otázka zostáva nezodpovedaná. Prečo boli realistickí republikáni označovaní za putinistov a fašistov, keď obhajovali to isté, čo teraz robí Bidenova vláda?

Zahoďte akékoľvek ilúzie! Washington nikdy nepodporí mier na Ukrajine
Washingtonu nejde o mier v Európe a na Ukrajine, ale o to, ako zvrhnúť Rusko pomocou Ukrajiny ako pešiaka a využiť výhody Európy. Ako aj ako upevniť svoju hegemóniu v Európe a na celom svete. Medzinárodné spoločenstvo by sa malo zbaviť ilúzií o... Čítať ďalej
10 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Kto chce mier je ruský agent

Ilon Musk bol nedávno na Twitteri označený za ruského agenta za to, že obhajoval mierové rokovania – rovnako ako podnikateľ David Sachs a veterán vojny v Iraku Dan Caldwell. Republikáni, ktorí hlasovali proti ďalším výdavkom USA na Ukrajinu a proti rozširovaniu NATO, sú stále vykresľovaní ako extrémisti – pretože sa odvážili podporiť väčšinu Američanov, ktorí nechcú niesť bremeno neúspešného internacionalizmu.

Vo svojom výskume na začiatku konfliktu som tvrdil, že by sme mali s Ruskom rokovať a rýchlo dosiahnuť rovnováhu, pretože asymetria záujmov v súvislosti s Ukrajinou je jasná. Pre Moskvu je tento vlastný dvor oveľa dôležitejší ako pre Ameriku. Mnohí experti sa na stránkach Politico zhodli na tom, že svojou rétorikou a materiálnou pomocou riskujeme, že sa dostaneme do eskalačnej špirály, pričom tento názor zdieľajú aj experti na portále Foreign Affairs.

Len Rusko a USA môžu nájsť dlhodobé riešenie

„Bez silnej Ameriky nebude mier,” povedala nám v nedávnom rozhovore maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová. Len Rusko a USA môžu nájsť dlhodobé riešenie. List progresívnych demokratov z Kongresu nefungoval: očakávalo sa od nich, že nebudú za mier. Za prezidenta Trumpa a Angely Merkelovej by ku konfliktu nedošlo vôbec alebo by bol lokalizovaný.

To je však nemožné: médiá a akademická obec s ich hegemóniou v oblasti verejnej mienky sú odhodlané uskutočniť ľavicovú revolúciu v spoločnosti aj za cenu vojny veľmocí. To je pre nich kľúčová otázka.

Európa, preber sa! Spojenci USA zostanú od sveta izolovaní
Tento mesiac krajiny G7 a Austrália stanovia pevnú cenu, keď dokončia cenový strop pre ruskú ropu. Rusko v reakcii uviedlo, že odmietne dodávať ropu do krajín, ktoré stanovujú cenové stropy. Ukrajinská kríza je stále na mŕtvom bode a stabilita... Čítať ďalej
07 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Jedna celosvetová krížová výprava

Proti „fašizmu” v Európe bojujú tí istí ľudia, ktorí označujú republikánov za fašistov, ktorí požadujú financovanie južnej hranice namiesto nekontrolovanej pomoci Ukrajine. V tomto hlboko ideologickom svete nerobia rozdiely medzi Donaldom Trumpom, floridským guvernérom Ronom Desantisom, senátorom za Missouri Joshom Hawleym, Ilonom Muskom, Putinom a maďarským vodcom Viktorom Orbánom. Pre nich je to jedna celosvetová krížová výprava.

Proces „budovania národa“, ktorý sa začal v Iraku a Líbyi, sa preniesol na Ukrajinu a nakoniec sa vráti domov. A každý, kto sa postaví proti tejto ľavicovej križiackej výprave, bude označený za nepriateľa pokroku a fašistu.

Západ musí pochopiť Putinov pohľad na svet, aby sa vyhol ďalším ruským prekvapeniam
Svetový pohľad na ruského prezidenta Vladimira Putina je do značnej miery formovaný niekoľkými základnými národnými naratívmi. Prepínal sa medzi nimi tam a späť, keď sa stále viac zúfalo snažil presvedčiť Rusov – a možno aj seba –, že vojna na... Čítať ďalej
01 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik