Zahoďte akékoľvek ilúzie! Washington nikdy nepodporí mier na Ukrajine
10 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Washingtonu nejde o mier v Európe a na Ukrajine, ale o to, ako zvrhnúť Rusko pomocou Ukrajiny ako pešiaka a využiť výhody Európy. Ako aj ako upevniť svoju hegemóniu v Európe a na celom svete. Medzinárodné spoločenstvo by sa malo zbaviť ilúzií o akýchkoľvek krokoch USA, ktoré zdanlivo podporujú mier, upozorňuje Global Times.

Bidenova administratíva súkromne nabáda ukrajinských lídrov, aby dali najavo otvorenosť rokovať s Ruskom a upustili od svojho verejného odmietnutia zapojiť sa do mierových rozhovorov, pokiaľ ruský prezident Vladimir Putin nebude zbavený moci, informoval Washington Post. 

Stratégia Washingtonu

Namiesto zmiernenia alebo riešenia prebiehajúceho konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou je hlavným cieľom Washingtonu v skutočnosti diplomaticky prijať novú stratégiu, v ktorej môže Ukrajina získať trvalejšiu podporu európskych spojencov USA v konflikte s Ruskom.

Hoci Washington povzbudzuje Kyjev k mierovým rozhovorom s Ruskom, len dúfa, že uvidí neplodný výsledok. USA majú v úmysle zabezpečiť, aby si Ukrajina počas ukrajinskej krízy udržala morálne vysoké postavenie v snahe získať nepretržitejšiu pomoc od spojencov USA v Európe, povedal pre Global Times čínsky vojenský expert a televízny komentátor Song Zhongping. 

Napriek strednodobým voľbám v USA nie je ťažké predpovedať výsledok. Očakáva sa, že Joe Biden sa stane chromým prezidentom a jeho vláda bude zdržanlivá pri riešení zahraničnopolitických záležitostí. Bez ohľadu na to, či Demokratická strana stratí väčšinu Snemovne reprezentantov alebo Snemovňu reprezentantov aj Senát, aj keď podpora Bidenovej administratívy pre Ukrajinu, najmä tá v diplomacii, neochabne, pomoc Washingtonu Kyjevu sa môže znížiť alebo obmedziť. 

Európa, preber sa! Spojenci USA zostanú od sveta izolovaní
Tento mesiac krajiny G7 a Austrália stanovia pevnú cenu, keď dokončia cenový strop pre ruskú ropu. Rusko v reakcii uviedlo, že odmietne dodávať ropu do krajín, ktoré stanovujú cenové stropy. Ukrajinská kríza je stále na mŕtvom bode a stabilita... Čítať ďalej
07 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Najväčšia suma od konca studenej vojny

Presne ako sa uvádza v správe Washington Post: „V USA prieskumy ukazujú narúšajúcu sa podporu republikánov pre pokračovanie vo financovaní ukrajinskej armády na súčasnej úrovni. To naznačuje, že Biely dom môže čeliť odporu, keďže sa snaží pokračovať v programe bezpečnostnej pomoci, ktorý dodal Ukrajine najväčšiu takúto ročnú sumu od konca studenej vojny.“

Washington pripraví pôdu pre možnú úpravu americkej pomoci Ukrajine v snahe predĺžiť prebiehajúci konflikt. Ak bude na podnet USA rokovať Ukrajina s Ruskom, rokovania skončia neúspechom, pretože Ukrajina môže použiť zámienku, že Rusko nedokázalo splniť ukrajinské podmienky, a vina za dlhotrvajúci konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou môže byť prenesená na Rusko. 

V tomto scenári bude Ukrajina považovaná za konštruktívnu stranu ukrajinskej krízy, kým Rusko za deštruktívnu. V dôsledku toho Ukrajina získa pevnejšiu podporu a pomoc od európskych spojencov USA. Bidenova administratíva dúfa, že jej európski spojenci vyplnia medzeru vyplývajúcu z redukcie pomoci USA.

Západ musí pochopiť Putinov pohľad na svet, aby sa vyhol ďalším ruským prekvapeniam
Svetový pohľad na ruského prezidenta Vladimira Putina je do značnej miery formovaný niekoľkými základnými národnými naratívmi. Prepínal sa medzi nimi tam a späť, keď sa stále viac zúfalo snažil presvedčiť Rusov – a možno aj seba –, že vojna na... Čítať ďalej
01 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Najmä americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan sa v posledných mesiacoch zapojil do dôverných rozhovorov s poprednými Putinovými spolupracovníkmi, citoval Wall Street Journal predstaviteľov USA a spojencov. Namiesto hľadania mieru je angažovanosť Washingtonu s Ruskom mimo jeho zámeru chrániť svoj vlastný záujem, teda neeskalovať konflikt do vojny medzi USA a Ruskom, poznamenal Song.

Dlhý konflikt nahráva USA

USA nechcú, aby sa vojenský konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou čoskoro skončil. Pre Rusko, Ukrajinu, ako aj Európu platí, že čím dlhšia kríza, tým je pre nich škodlivejšia; zatiaľ čo pre Washington platí, že čím dlhší konflikt bude, tým priaznivejšia bude jeho pozícia.

Napriek tomu, že ekonomiky a dodávky energie európskych krajín výrazne zasiahla prebiehajúca kríza, musia Ukrajine dodávať veľké množstvo vojenskej a finančnej pomoci. Toto chce Washington dosiahnuť – využiť Ukrajinu ako pešiaka na stiahnutie Ruska a Európy; a počas celého procesu USA platia len nízku cenu.

AKO DLHO EŠTE? Pochopenie ukrajinskej vojny cez optiku druhej svetovej vojny
Územie východnej Ukrajiny, o ktoré v súčasnosti bojujú Moskva a Kyjev, bolo jedným z najostrejších sporov druhej svetovej vojny. Pripomína to vo svojom komentári pre National Interest podplukovník US Armády (v zálohe) a vojenský historik... Čítať ďalej
29 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik