Západ musí pochopiť Putinov pohľad na svet, aby sa vyhol ďalším ruským prekvapeniam
01 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Svetový pohľad na ruského prezidenta Vladimira Putina je do značnej miery formovaný niekoľkými základnými národnými naratívmi. Prepínal sa medzi nimi tam a späť, keď sa stále viac zúfalo snažil presvedčiť Rusov – a možno aj seba –, že vojna na Ukrajine stojí za to. Keby to Západ pochopil, možno by ho jeho rozhodnutia opakovane neprekvapili. Skonštatoval to vo svojom komentári pre SCMP profesor a emeritný riaditeľ McDonnell International Scholars Academy na Washingtonskej univerzite v St Louis David R. Francis, ktorý vyučuje kurzy antropológie a globálnych štúdií.

Spočiatku bolo ťažké uveriť, že napadne Ukrajinu – až kým to neurobil. Potom, po neúspechoch Ruska, sa zdalo, že bude hľadať spôsob, ako zastaviť svoju kampaň. Namiesto toho zdvojnásobil masívnu vojensku mobilizáciu. Hoci panuje konsenzus, že Putin nepoužije taktické jadrové zbrane, bude Západ opäť prekvapený?

Mám na mysli tri kľúčové naratívy: hrozba invázie nepriateľov, misia obnoviť jedinečný ruský svet („ Russkii Mir “), ktorý zahŕňa Ukrajinu, a misia obrany tradičných hodnôt a čistého kresťanstva v globálnom boji so „satanským“ Západom.

Existenčná hrozba nepriateľov je už dlho hlavným pilierom ruského svetonázoru. Mnohé príbehy rozprávajú o útočníkoch, ktorých bolo treba rozdrviť, a o veľkom utrpení a hrdinstve, ktoré s tým súvisí. Rusko má v tomto dosť praxe.

Medzi invázie do Ruska patria nemeckí rytieri a Mongoli v 13. storočí, Poliaci v 17. storočí, Švédi v 18. storočí, Francúzi počas napoleonských vojen v 19. storočí a Nemci v 20. storočí.

Naratívne návyky okolo týchto minulých existenčných hrozieb sa teraz aplikujú na NATO a Západ. Ale keď sa tieto zvyky používajú na ospravedlnenie ruskej invázie do suverénneho národa, akým je Ukrajina, rozzúrili sa a sú v rozpore s medzinárodnými normami a zákonmi, ktoré vyhlásilo samotné Rusko.

AKO DLHO EŠTE? Pochopenie ukrajinskej vojny cez optiku druhej svetovej vojny
Územie východnej Ukrajiny, o ktoré v súčasnosti bojujú Moskva a Kyjev, bolo jedným z najostrejších sporov druhej svetovej vojny. Pripomína to vo svojom komentári pre National Interest podplukovník US Armády (v zálohe) a vojenský historik... Čítať ďalej
29 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Druhý príbeh, ktorý vedie Putina, je o Russkij Mir. Toto je príbeh o tom, ako sa ruská civilizácia vyvinula počas minulého tisícročia, aby zahŕňala ďalšie slovanské populácie, najmä Ukrajincov. Bolo to zameranie Putinovho článku z roku 2021 „O historickej jednote Rusov a Ukrajincov“, ktorý nemusí byť serióznou historickou náukou, ale je vážnou politikou pamäti.

Tam tvrdil, že Ukrajina bola vždy súčasťou „rovnakého historického a duchovného priestoru“ ako Rusko a že tieto dva národy, kultúry a jazyky sú v podstate rovnaké. Z toho vyplýva, že Ukrajina by sa mala vrátiť k svojej prirodzenej historickej úlohe ako súčasti „jednotného celku“ Ruska a akceptovať skutočnosť, že Rusko „bolo okradnuté“ o časť svojho organického majetku a len získava späť to, čo mu vždy patrilo.

Putin sa opieral o tento príbeh v raných, relatívne pokojných fázach svojho úsilia o reinkorporáciu Ukrajiny a čoraz ostrejšie trval na tom, že „fakty“ o Russkom Mire musia byť každému zrejmé. Čoskoro sa však ukázalo, že toto úsilie nemalo taký vplyv, v aký Putin dúfal na Ukrajine, na Západe a dokonca ani v Rusku .

Tento neúspech viedol čoraz úzkostlivejšieho Putina k ďalšiemu, zlovestnejšiemu národnému príbehu, v tomto prípade o poslaní Ruska ako svetového šampióna tradičných hodnôt a čistého kresťanstva. Táto tretia dejová línia zobrazuje Rusko povolané brániť tradičné konzervatívne hodnoty proti „satanskému“ Západu s jeho korozívnymi predstavami o liberálnej demokracii.

Európa ešte stále naivne verí USA! No čakajte katastrofu
Ak v USA republikáni získajú väčšinu v Snemovni reprezentantov v polovici volebného obdobia 8. novembra, dôjde k evidentnej úprave politiky Washingtonu voči Ukrajine. A po voľbách v polovici volebného obdobia sa pomoc USA Ukrajine výrazne zníži.... Čítať ďalej
28 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Národní lídri inde, ako napríklad maďarský premiér Viktor Orbán a čínsky prezident Si Ťin-pching, sú členmi voľného klubu, ktorý obhajuje podobné naratívy tohto druhu, ale Putin vidí, že Rusko preberá vedúcu úlohu v tejto ušľachtilej misii.

Rovnako ako ostatné príbehy, ktoré sprevádzajú Putina, aj tento má hlboké historické korene, ako napríklad tie, ktoré sa odrážajú v príbehu „Moskva ako tretí Rím“. Podľa tohto opisu korupcia a úpadok v Ríme viedli k presťahovaniu cirkvi do Konštantínopolu a nakoniec do Moskvy, kde ruská pravoslávia teraz predstavuje jedinú čistú formu kresťanstva.

Ide o príbeh, ktorý pochádza zo 16. storočia, keď mních Filoteus vyhlásil, že „dva Rímy padli, tretí stojí a štvrtý už nebude. Nikto nenahradí tvoje kresťanské cárstvo."

Ocenenie sily týchto troch ruských národných naratívov nám hovorí niekoľko vecí. Po prvé, každý pravdepodobný nástupca Putina bude pravdepodobne dodržiavať rovnaké základné presvedčenie. Naratívy sú väčšie ako ktorýkoľvek jednotlivec.

Po druhé, ako je to aj v prípade iných národov, ruské národné naratívy sú do značnej miery odolné voči faktom a racionálnym argumentom. Namiesto toho je potrebné úsilie ovládať rozprávanie a posunúť ho novým smerom. Toto je skľučujúci boj v Putinovom Rusku, kde je veľa opozičných predstaviteľov vo väzení alebo v exile.

Ale jedna z najvýznamnejších osobností, Alexej Navaľnyj , si aj naďalej predstavuje Rusko, ktoré zahŕňa nejaký druh parlamentného riadenia. Ašpiračný príbeh by v tomto prípade bol pravdepodobne o „parlamentnom riadení s ruskými charakteristikami“, ale umožnil by národu skrotiť najhoršie inštinkty jeho súčasnej diktatúry.

Táto vízia sa v minulosti občas objavila v ruskej realite a príbehoch. Môže to byť najväčšia nádej pre Rusko, jeho susedov a celý svet.

Vojna na Ukrajine: Washington bude ľutovať, Európa zostúpi do ekonomického zabudnutia
Washington môže ľutovať svoju úlohu vo vojne na Ukrajine. Pre portál The American Conservative to vo svojom komentári skonštatoval bývalý poradca ministra obrany v Trumpovej administratíve, vyznamenaný veterán a autor piatich kníh Douglas... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik