Volodymyra Zelenského zaujíma aj knižný veľtrh v Nemecku a k autorom vyslal požiadavku
20 | 10 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtkovom príhovore k účastníkom knižného veľtrhu v nemeckom Frankfurte na Mohanom apeloval na spisovateľov, aby písali o "terore", ktorý páchajú ruské sily na Ukrajine. Autorov tiež pozval, aby jeho krajinu navštívili.

TASR informuje na základe správ prevzatých z agentúr AFP a DPA.

"Namiesto kultúry dováža Rusko smrť," vyhlásil Zelenskyj prostredníctvom videospojenia

"Preto vás vyzývam, prosím, robte všetko pre to, aby sa ľudia dozvedeli o terore, ktorý Rusko prinieslo Ukrajine," povedal. "Pozrite sa na to, čím si musia naši ľudia prechádzať, čo sa nám podarilo dosiahnuť a na hrozby, ktorým neustále čelíme. Buďte toho svedkami a hovorte o tom," povedal. "Knihy, dokumenty, scenáre, články, správy – toto nech sú odpovede," dodal.

Zelenskyj upozornil, že ľudia zanedbávajúci poznanie sú ľahšie manipulovateľní a tolerujú politiku krajín, akými sú Rusko či Irán. Na adresu týchto krajín konštatoval, že sú "menej prítomné v kultúrnej sfére, no o to prítomnejšie tam, kde sa všetko ničí".

Ukrajinský prezident tiež kritizoval ľudí, ktorí dosiaľ dôrazne neodsúdili ruskú agresiu voči Kyjevu

"Musíme si to povedať priamo: v Európe je ešte mnoho osobností verejného života, ktoré hlásajú pochopenie voči Rusku," uviedol s tým, že ide o ľudí v politike, biznise, neziskových organizáciách či v médiách.

Šimečka o prezidentkinom prejave v EP: Zožala obrovský ÚSPECH! Áno, pred PRÁZDNOU SÁLOU, zakontroval Danko (FOTO)
Minútový potlesk od práznej sály? Prezidentka Zuzana Čaputová mala v stredu prejav v Európskom parlamente (EP). Reagovala v ňom na streľbu, ku ktorej došlo v centre Bratislavy na Zámockej ulici 12. októbra večer pred podnikom, ktorý navštevuje... Čítať ďalej
20 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

V sobotu sa má na frankfurtskom veľtrhu osobne zúčastniť Zelenského manželka Olena

Na päťdňovom knižnom veľtrhu, ktorý sa končí v nedeľu, sa zúčastňuje 46 ukrajinských vydavateľov. Udelená bude Mierová cena nemeckého knižného obchodu za rok 2022, ktorú získa ukrajinský spisovateľ Serhij Žadan.

Súčasťou stánku Ukrajiny je i pódium, nad ktorým sa rozbliká červené svetlo, keď sa na Ukrajine spustia sirény varujúce pred leteckými útokmi.

Sofija Čeľaková z Ukrajinského knižného inštitútu priblížila, že od začiatku ruskej invázie stúpol záujem o publikácie o ukrajinských dejinách a metódach, ako sa vyrovnať s traumou.

Organizátori 74. ročníka frankfurtského veľtrhu uviedli, že poskytnutie rozsiahleho zastúpenia ukrajinským vydavateľom je prejavom odporu voči pokusu o zničenie kultúry a identity Ukrajiny, o čo sa usiluje ruská propaganda.

Prihlásených je tento rok okolo 4000 vystavovateľov z 95 krajín a čestným hosťom veľtrhu je Španielsko. Ruské štátne inštitúcie, ktoré zvyčajne riadia veľtržný stánok svojej krajiny, majú vstup na podujatie zakázaný. Organizátori namiesto nich pozvali prominentných oponentov šéfa Kremľa Vladimira Putina.

Aktuálna svetová vojna to má "našliapnuté" stať sa jadrovou
Stojíme na prahu svetovej vojny. Kolaps každodenného života Európy bude bolestivý. Spojenci NATO, ktorí protestujú proti vojne, ktorú USA vedú na Ukrajine proti Rusku, vlastne bojujú proti tomu, aby sa svetová vojna prehupla do skutočnej jadrovej... Čítať ďalej
20 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik