Psychiater pripomína Medzinárodný deň duševného zdravia: Duša potrebuje pozornosť
10 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Psychiater a novinár MUDr. Michal Patarák chce zvlášť dnes upriamiť našu pozornosť na starostlivosť o duševné zdravie.

Medzinárodný deň duševného zdravia

Svetová federácia za duševné zdravie (WFMH) vyhlásila v roku 1991 10. október za Medzinárodný deň duševného zdravia. Jeho cieľom je zvýšiť informovanosť celosvetovej verejnosti v otázkach duševného zdravia. 

Tento deň aj na Slovensku poskytuje príležitosť hovoriť o tom, čo je potrebné urobiť, aby sa starostlivosť o duševné zdravie vylepšila. Tiež upriamuje pozornosť na to, že duševnému zdraviu by sa a venovať rovnaká pozornosť a starostlivosť ako zdraviu telesnému.

Depresie sú najrozšírenejšie

Za najrozšírenejšie psychické ochorenie sa považuje depresia. Na Slovensku sa každoročne zvyšuje počet ľudí navštevujúcich psychiatrické ambulancie. Podľa štatistiky z Národného centra zdravotníckych informácií výskyt nových duševných porúch vzrastá približne o 23% ročne, po pandémií covidu a v aktuálnom období je toto číslo ešte vyššie.

Pán minister, koľko tých vrcholov rastu cien ešte bude?
Keby nám pred rokom niekto povedal, že maslo bude stáť 3 eurá, olej do štyroch eur a u chleba hrozí cena až okolo 7 eur, neuveríme tomu. Dnes je to realita a odborníci tvrdia, že to vôbec nie je koniec rastu cien. Ministerstvo pôdohospodárstva chce... Čítať ďalej
10 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Psychiater pripomína

"Je veľmi dôležité uvedomiť si, ako rôzne nesprávne spoločenské postoje prispievajú k stigme a zvyšujú utrpenie ľudí so psychickými poruchami alebo im sťažujú integráciu do spoločnosti. Je veľmi dôležité uvedomiť si, že psychická porucha nie je žiadna slabosť alebo zlyhanie. Je veľmi dôležité uvedomiť si, že o psychických poruchách môžeme my alebo ľudia v našom okolí šíriť nepravdy a polopravdy a ich lepšie chápanie a zodpovedný postoj tomu môžu zabrániť," píše na sociálnej sieti Patarák.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik