Putin pohrozil: Ešte sme neskončili! Kadyrov je spokojný (FOTO)
10 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

Prezident Vladimir Putin pohrozil „tvrdou reakciou“, ak budú útoky proti Rusku pokračovať. Urobil to len niekoľko hodín po tom, ako jeho jednotky spustili masívnu vlnu útokov na mestá po celej Ukrajine v reakcii na útok na Kerčský most spájajúci Rusko a Krym. O udalostiach informuje The Guardian.

V televíznych prejavoch Putin opäť obvinil Ukrajinu z útoku na Kerčský most a označil ho za akt terorizmu.

Rusko dnes spustilo raketové útoky dlhého doletu proti ukrajinskej energetickej, vojenskej a komunikačnej infraštruktúre ako odvetu za útok na most, povedal.

Putin dnes ráno na zasadnutí Bezpečnostnej rady v Petrohrade povedal: "Ak budú útoky proti Rusku pokračovať, reakcia bude tvrdá. Reakcie budú rovnakého rozsahu ako hrozby pre Rusko. V prípade ďalších pokusov o teroristické činy na našom území bude odpoveď Ruska tvrdá."

Rusko odkazuje: Následky za teroristický čin na Kerčskom moste budú nevyhnutné
Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu nariadil prísnejšiu ochranu Kerčského mosta a infraštruktúry dodávajúcej elektrinu a zemný plyn na Krym. Prezidentský dekrét Putin podpísal len niekoľko hodín po výbuchu, ktorý v sobotu ráno poškodil... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Útoky na ukrajinské mestá dnes ráno vyvolali naliehavé kolo verejného diplomatického vývoja

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že sa dohodol s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom na potrebe urýchleného stretnutia krajín G7. Zelenskyj hovoril aj s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a povedal: „Diskutovali sme o posilnení našej protivzdušnej obrany, potrebe tvrdej európskej a medzinárodnej reakcie, ako aj o zvýšenom tlaku na Ruskú federáciu. Francúzsko stojí na strane Ukrajiny."

Predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk vyzval svojich kolegov v krajinách G7, vrátane predsedníčky Snemovne reprezentantov demokratickej strany USA Nancy Pelosiovej, aby označili Rusko za teroristický štát.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba povedal, že hovoril so svojim tureckým kolegom Mevlütom Çavuşoglu. Kuleba na Twitteri uviedol, že „ostro odsúdil ruské údery a potvrdil, že Turecko bude pokračovať v podpore Ukrajiny“. Turecko bolo nápomocné pri sprostredkovaní dohody o vývoze obilia medzi Ukrajinou a Ruskom , ktorá uvoľnila blokované prístavy, ale tiež vznieslo námietky proti vstupu Švédska a Fínska do NATO.

Odveta

Vlna útokov na mestá po celej Ukrajine prichádza dva dni po tom, čo Rusko vymenovalo notoricky známeho generála za svojho prvého celkového veliteľa pre vojnu na Ukrajine.

Generál Sergej Surovikin je skúsený veliteľ a generál letectva, ktorý viedol ruskú vojenskú kampaň v Sýrii v roku 2017, kde bol obvinený z dohľadu nad brutálnym bombardovaním, ktoré zničilo veľkú časť mesta Aleppo v Sýrii.

Lukašenko: Bielorusko a Rusko nasadia spoločné regionálne jednotky
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondelok vyhlásil, že Minsk a Moskva nasadia na západných hraniciach jeho krajiny spoločnú bojovú operačnú skupinu. Podľa Lukašenka ide o reakciu na vyostrenie napätia, píše tamojšia štátna agentúra Belta,... Čítať ďalej
10 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

V armáde jeho kolegovia údajne dali Surovikinovi prezývku „generál Armagedon“ pre jeho tvrdý a neortodoxný prístup k vedeniu vojny.

„Nie som prekvapený, keď vidím, čo sa dnes ráno deje v Kyjeve. Surovikin je absolútne neľútostný bez ohľadu na ľudský život,“ povedal pre Guardian bývalý predstaviteľ ministerstva obrany, ktorý s ním spolupracoval. "Obávam sa, že jeho ruky budú úplne pokryté ukrajinskou krvou."

Surovikinovým hlavným cieľom na Ukrajine bude podľa odborníkov vyriešiť štrukturálne problémy, ktoré trápia ruskú armádu.

Gleb Irisov, bývalý poručík letectva, ktorý pracoval so Surovikinom do roku 2020, povedal, že nový generál bol jedným z mála ľudí v armáde, ktorí „vedeli dohliadať a zefektívňovať rôzne armádne zložky“. "Je veľmi krutý, ale aj schopný veliteľ," povedal Irisov. "Ale nebude schopný vyriešiť všetky problémy. Rusko má nedostatok zbraní a pracovnej sily,“ dodal.

Surovikin podľa Irisova udržiava dobré pracovné vzťahy so skupinou Wagner, súkromnou vojenskou spoločnosťou napojenou na Kremeľ, ktorá bojuje na Ukrajine.

Medzi Rusmi, ktorí privítali vymenovanie Surovikina, boli Jevgenij Prigožin, zakladateľ Wagnerov, a čečenský silák Ramzan Kadyrov. Obaja muži predtým vyjadrili zriedkavú kritiku vojenského vedenia krajiny, čo viedlo k bezprecedentnému napätiu v rámci ruskej elity.

Zelenskyj reaguje na ruskú odvetu: Snažia sa nás zničiť a vymazať z povrchu zeme!
Kyjev je terčom najmenej štyroch rakiet, zatiaľ čo ďalšie ukrajinské mestá sú pod útokom Ruska. Na ukrajinskú metropolu zaútočili v pondelok ráno najmenej štyri rakety, prvé údery za niekoľko mesiacov, keďže aj ďalšie ukrajinské mestá sa dostali... Čítať ďalej
10 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Kadyrov je spokojný

"Teraz som s operáciou 100% spokojný," napísal Kadyrov na svojom telegramovom kanáli v pondelok ráno, aby opísal ostreľovanie Kyjeva, pri ktorom zahynulo najmenej päť civilistov.

 

Moldavský minister zahraničných vecí Nicu Popescu na Twitteri napísal , že si predvolal ruského veľvyslanca, aby vysvetlil, prečo rakety odpálené z Čierneho mora na Ukrajinu prekročili vzdušný priestor Moldavska.

Útoky na mestá po celej Ukrajine pokračujú
Rusko spustilo masívnu vlnu útokov na mestá po celej Ukrajine ako odvetu za útok na Kerčský most spájajúci Rusko a Krym, informuje Guardian. Len niekoľko hodín po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin odsúdil útok na most ako „teroristický akt“,... Čítať ďalej
10 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik