Zelenskyj reaguje na ruskú odvetu: Snažia sa nás zničiť a vymazať z povrchu zeme!
10 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

Kyjev je terčom najmenej štyroch rakiet, zatiaľ čo ďalšie ukrajinské mestá sú pod útokom Ruska. Na ukrajinskú metropolu zaútočili v pondelok ráno najmenej štyri rakety, prvé údery za niekoľko mesiacov, keďže aj ďalšie ukrajinské mestá sa dostali pod ruský útok v dôsledku sobotňajšieho obrovského výbuchu, ktorý zasiahol kľúčový most postavený v Rusku na Kryme, informuje Guardian.

Ukrajinci sa od soboty pripravovali na tvrdú ruskú odvetu po výbuchu, ktorý zrútil časť Kerčského mosta spájajúceho Krymský polostrov s ruskou pevninou.

Medzi cieľmi zasiahnutými v noci bolo aj mesto Záporoží, ktoré bolo zasiahnuté tretiu noc po sebe, a prístavné mesto Mykolajiv.

Útoky nasledovali po správach o zvýšení aktivity ruských strategických bombardérov s niektorými raketami vypálenými z oblasti Kaspického mora.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko vydal prostredníctvom svojho oficiálneho telegramového účtu tesne po 8.30 h miestneho času vyhlásenie, v ktorom uviedol: „Niekoľko výbuchov v okrese Ševčenkiv - v centre hlavného mesta."

Putin z výbuchu na Kerčskom moste obvinil ukrajinské tajné služby
Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu obvinil ukrajinské tajné služby z výbuchu, ktorý v sobotu zasiahol Kerčský most spájajúci ruskú pevninu s anektovaným Krymským polostrovom. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Putin počas stretnutia so... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

V súčasnosti existujú správy o výbuchoch v niekoľkých mestách po celej Ukrajine, pričom ako ciele na sociálnych médiách a kanáloch Telegram sa spomínajú Kyjev, Žytomyr, Chmelnický, Dnipro a Ternopil. Zdá sa, že kolujúci videoklip ukazuje poškodenie civilných budov v Dnipro. Existujú aj nepotvrdené správy o výbuchoch vo Ľvove. Ak by to tak malo byť, znamená to dnes ráno výrazný nárast ruských útokov na mestá vzdialené od frontovej línie na okupovanom východe Ukrajiny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj reagoval na sériu útokov na ukrajinské mestá z dnešného rána. Napísal do Telegramu:

"Snažia sa nás zničiť a vymazať z povrchu zeme. Zničte našich ľudí, ktorí spia doma v Záporoží. Zabíjajte ľudí, ktorí idú pracovať do Dnepra a Kyjeva. Vzdušný poplach neutícha na celej Ukrajine. Zasahujú tam rakety. Žiaľ, sú tam mŕtvi a zranení. Prosím, neopúšťajte prístrešky. Postarajte sa o seba a svojich blízkych. Držme sa a buďme silní."

Správy budeme aktualizovať.

AKTUALIZOVANÉ: Kyjevom otriasli výbuchy (FOTO)
Podľa správ miestnych médií a regionálnych predstaviteľov otriasla ukrajinským hlavným mestom Kyjev séria výbuchov. O udalosti informuje The Guardian. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko vydal prostredníctvom svojho oficiálneho telegramového účtu tesne... Čítať ďalej
10 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik