Katastrofické scenáre generála Šándora: Rus ešte nenasadil tú najťažšiu silu
03 | 10 | 2022 I Eka Balašková

Hlas generála Andora Šándora je jeden z tých, ktoré nie sú v konflikte Ruska a Ukrajiny na žiadnej zo strán. Dlhodobo sa na konflikt pozerá nezaujato a s chladnou hlavou. V podobnom duchu sa nesú aj jeho názory.

Boli to Rusi?

"Západný svet ukázal prstom na Rusko. Ich účasť na tejto sabotáži nie je vylúčená, ale potrebovali by sme dôkaz. To, že niekto niečo tvrdí ešte neznamená, že je to tak," hovorí generál vo výslužbe Andor Šándor na margo poškodení plynovodov v priebehu minulého týždňa. Tvrdí, že v dnešnom svete sme si zvykli na množstvo tvrdení, kde absentujú dôkazy a nik sa ani nezaoberá ich hľadaním.

"Ich účasť sa ale vylúčiť nedá, ak by sa tým mali vyhnúť plateniu nejakých penále Západu za to, že Gazprom nedodal zazmluvnené objemy plynu," dodáva a upozorňuje, že vždy si treba položiť otázku, v koho je to, čo sa stalo, prospech a tu je to v záujme iných štátov. Sú to krajiny, ktoré sú pripravené nahradiť výpadok ruského zemného plynu. Je však presvedčený, že sa nedozvieme, kto to bol, lebo o to v tomto momente až tak nejde.

Dúfa, že zodpovední si uvedomujú, čo vykonali

Generál Šandor za dôležitejšie, ako "kto to bol" považuje to, čo to do budúcnosti prinesie Európe. Nemôžeme s vôbec byť istí, že ten výpadok budeme vedieť nahradiť v tom objeme a cene. 

Nicholsonová nakydala z Bruselu: Slovenskí vodiči sú odrazom národa!
Liberálna europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová si myslí, že spôsob, akým vodiči šoférujú, svedčí o vyspelosti národa. Jedným dychom však dodáva, že opitý vodič za volantom nie je prototypom slovenského vodiča. Má to však svoje "Ale" "Vždy, keď... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

"Takmer istí si môžeme byť tým, že obyvatelia západnej Európy budú mať ťažkú zimu, snáď len táto, nie aj ďalšie po nej. Ten problém s nedostatkom plynu sa môže prejaviť v masívnom zatváraní podnikov, zvýšenou nezamestnanosťou. Povedie k sociálnym otrasom. Tí ľudia si neprídu vyliať zlosť k ruskej ambasáde, ale na svojej vlastnej vláde. Ju budú viniť z neschopnosti zabezpečiť im základné komodity na slušný život," upozorňuje generál Šándor. 

"Keď vám nepôjde kúrenie, tak si ten sveter, ako sa tu hlúpo prezentuje, upletiete. Ale keď nepobežia továrne, nebude sa vyrábať, budú nezamestnaní, bude to podstatne väčší problém," varuje generál Šándor.

Ďalší nebezpečný krok

To, čo sa stalo na plynovodoch považuje Šándor za ďalší nebezpečný krok ku globálnemu konfliktu. Posúvame sa doň tým, že ukrajinsko-ruský konflikt sa snažíme riešiť vojensky.

"Pokiaľ sme si istí, že Ukrajina môže poraziť Rusko, dajme jej všetko, čo potrebuje, dajme jej to rýchlo a dajme jej toho toľko, aby ten konflikt reálne mohla vyhrať," pripomína generál Šandor. Prízvukuje, že ak jej to nechceme, alebo nemôžeme dať, tak by sme Ukrajinu nemali presviedčať, že to vyhrať môžu. To totiž podľa neho prináša ďalšie veľké problémy, ktoré už tam sú, len sa ešte prehĺbia.

Toto predsa nie sú riešenia!

Šándor kritizuje tie motivačné nezmysly o štyroch svetroch, sprchovaní sa viacerých ľudí naraz, či pečení spoločne so susedmi.

"To predsa nie sú riešenia takej závažnej krízy na pozadí takého závažného konfliktu a deštrukcia európskej obrannej architektúry. Ak vám toto niekto ponúka tak ukazuje, že je hlupák, to tak ani nevadí, takých je veľa. Ale ak je to politik, tak vám nepriamo hovorí, že vlastne nemá adekvátne riešenie. To kontrastuje s ich uisťovaním, že nikto nikoho nenechá padnúť," upozorňuje generál vo výslužbe.

Politológ Lenč ŠOKUJE: Ak je fašistom Taraba, sú nimi aj Záborská, či Vašečka
Ak sa trebárs Juraj Šeliga, či jemu podobní koaliční poslanci idú vyhradzovať voči Kuffovcom či Tarabovi mali by si podľa politológa uvedomiť, že v koaličných poslaneckých laviciach sedia aj ľudia, ako Gyimesi. Fašisti v koalícii? No to snáď... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Nie je to čudné?

"Rusko posiela plyn aj do krajín, ktoré na Ukrajinu posielajú zbrane. Ukrajinci tými zbraňami zabíjajú ruských vojakov, tak ja úplne nerozumiem tým ruským vládcom. Ich racionalita sa nám často javí, ako iracionalita, ale nie je dôležité, čo sa odohráva, ale ako to oni čítajú," pripomína Andor Šándor. Záujmy a teda aj kroky Ruska sú pre nás ťažko pochopiteľné a preto sa nám aj ťažko komentujú. 

Rus ešte nepovedal posledné slovo

"Predstava, že Ukrajina môže poraziť jadrovú veľmoc sa mi zdá veľmi nadsadená. Predstava, že Putin sa stiahne a prizná porážku, je pre neho samotného veľmi ťažko akceptovateľná. Vôbec ma to neteší, ale hovorím to stále - Rus ešte nenasadil tú najťažšiu silu a tým nemyslím jadrové zbrane. Príde zima, s ňou ďalšie problémy. Rusko si nemôže dovoliť prehrať," myslí si generál vo výslužbe.

Sporný bude Krym

"Bol by som veľmi rád, aby svetoví lídri dotlačili oboch aktérov k tomu, aby prestali bojovať. To je jediná rozumná cesta, pretože inak sa to bude predlžovať so všetkými negatívnymi dôsledkami," varuje generál vo výslužbe Andor Šándor. Vzápätí však uvázda na pravú mieru, že diplomatické rokovania by mali znamemať, že čo si Rusi zabrali, by malo ostať ich a vysvetľuje, že aj Ukrajinci na sporných územiach by rusky hovoriacemu obyvateľstvu mali zaručiť absolútnu bezpečnosť. 

"Neuralgický bod bude vždy Krym. Neviem si predstaviť, že ten by Rusi vrátili. Ale výsledkom nemôže byť "podpis" pod to, že čo si neprávom vzali, je ich," hovorí Šándor.

Slovenských politikov spojila tragédia v Bratislave
Slovenskom dnes doslova otriasa správa o nočnej jazde opitého vodiča, ktorý na zastávke MHD zrazil čakajúcich študentov. Táto tragédia sa dotkla aj slovenských politických špičiek. Prinášame vyjadrenia niektorých z nich. Juraj Šeliga (Za... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik