Nicholsonová nakydala z Bruselu: Slovenskí vodiči sú odrazom národa!
03 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Liberálna europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová si myslí, že spôsob, akým vodiči šoférujú, svedčí o vyspelosti národa. Jedným dychom však dodáva, že opitý vodič za volantom nie je prototypom slovenského vodiča.

Má to však svoje "Ale"

"Vždy, keď prídem z Belgicka na Slovensko, prekvapí ma vulgárnosť, arogancia a agresivita na našich cestách. Vodičov, ktorí dodržiavajú v meste 50-tku, tí ostatní často vytrúbia alebo sa na nich lepia zozadu. Bývam v širšom centre Bratislavy, pri Záhradníckej. Každú chvíľu je tam kriedou obkreslené telo nejakej ďalšej obete, ktorá len chcela prejsť cez vyznačený priechod pre chodcov. Jeden vodič pribrzdí, ďalšiemu sa nechce, lebo sa ponáhľa," upozorňuje europoslankyňa.

Realita našich ciest

"Bežne vidím mamičky s kočíkmi a starých ľudí ako v daždi čakajú, že im niekto zastaví a nechá ich prejsť na druhú stranu cez označený priechod. A bežne som svedkom toho, ako ich ešte aj ostrieka voda z kaluže, ale im je to v tej chvíli už jedno, lebo sú už aj tak do nitky premočení. Nedávno som prechádzala cez svetelný priechod s mojím Kubom, bol na kolobežke. Zasvietila nám zelená, Kubo sa rozbehol a takmer ho zrazilo auto, ktoré prechádzalo veľkou rýchlosťou na červenú! Zachytila som ho v poslednej chvíli," popisuje osobnú skúsenosť matka troch detí Ďuriš Nicholsonová.

Pomohli by kontroly

"Chalani z cyklokoalície, ktorí bojujú za väčšiu bezpečnosť cyklistov a CHODCOV, už roky volajú po zhustených policajných kontrolách rýchlosti v mestách a nie len na diaľniciach. Volajú po automatizovaných meračoch rýchlostí a po znížení maximálnej povolenej rýchlosti v meste. A teraz netvrdím, že by toto zastavilo toho opitého vraha, ale čo ak?" Pýta sa europoslankyňa.

Slovenských politikov spojila tragédia v Bratislave
Slovenskom dnes doslova otriasa správa o nočnej jazde opitého vodiča, ktorý na zastávke MHD zrazil čakajúcich študentov. Táto tragédia sa dotkla aj slovenských politických špičiek. Prinášame vyjadrenia niektorých z nich. Juraj Šeliga (Za... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Ako je to v Bruseli

"V Bruseli je takmer v celom meste maximálna povolená rýchlosť 30km/hod. Stačí, že stojíte v blízkosti priechodu a autá už zastavujú a dávajú vám prednosť. Keď ide dieťa na kolobežke alebo na bicykli, autá stoja dlho predtým ako vstúpi na priechod, ak ide v cyklo-pruhu, znižujú rýchlosť a obiehajú v maximálnom odstupe. Na každom rohu sú automatizované merače rýchlosti, pokuty sú vysoké," objasňuje situáciu v európskej metropole Ďuriš Nicholsonová.

Vulgárni Slováci?

"Vozový park v Bruseli, v Londýne, v Miláne a v Paríži sa nedá porovnať s tým naším v Bratislave. Kým v západnej Európe sa stalo veľké a okázalé auto prejavom vulgárnosti, pretože zaberá veľa miesta pri parkovaní, má zväčša vyššiu spotrebu a je často neekologické, u nás to je v mnohých prípadoch ešte stále znakom spoločenskej prestíže," nezabúda pripomenúť, akí sú Slováci malomeštiaci.

Memento

"Nie, netvrdím, že čokoľvek z vyššie spomenutého mohlo zastaviť toho ožratého arogantného vraha. Ale myslím si, že aj jeho brutálny čin by mohol byť mementom, aby sme sa zamysleli nad spôsobom šoférovania na slovenských cestách. Celkom isto by to malo byť mementom pre to, aby sme sa raz a navždy zbavili všelijakých Rezešových, Skrúcaných, Pallových a ďalších, ktorí zabíjali za volantom a dostali smiešny trest len preto, že predávajú kolagény na Instagrame, majú peniaze a kamarátia sa s politikmi. Majme konečne na viac!" Uzatvára europoslankyňa.

Káčer: Povinnosti si síce neplníme, ale ich systém je zastaraný
Readmisné dohody neplníme úplne vzorne, ale ich systém je zastaraný. Uviedol to v pondelok slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer po stretnutí s českým rezortným partnerom Janom Lipavským v Prahe, informuje... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik