Ľady sa pohli! Konečne vymysleli, ako prilákať lekárov
29 | 09 | 2022 I Alica Kočišová

Nadštandardné podmienky pre lekárov sú realitou. Banskobystrická župa im zariadi ambulanciu, poskytne nové auto aj bývanie. Nedostatok lekárov rieša motivujúcimi benefitmi a lekári nielen neodchádzajú, ale poniektorí sa aj vrátia.

Nadštandardný plat a k tomu aj viac

Nedostatok lekárov je problémom v celej krajine. Banskobystrická župa pristúpila k riešeniu, ktorým pomáha v regiónoch, v ktorých je podľa štatistík najväčší nedostatok všeobecných lekárov, ale aj špecialistov. Zamestnanie ponúka lekárom vo vlastných krajských ambulanciách a odborné posiliy motivujú nadštandardným platom, pracovnou zmluvou na dobu neurčitú, moderne zariadenou ambulanciou bez ďalších vstupných nákladov, služobným autom, mobilným telefóno, ubytovaním alebo príspevkom na bývanie. Informuje o tom denník Pravda.

Taraba dáva Sulíkovi ULTIMÁTUM: AK do 17. hodiny.....
Hlasovanie o odvolaní Igora Matoviča z postu ministra financií sa odkladá na popoludnie. Dôvodom bol Matovičov dlhý príhovor. A tak Tomáš Taraba dáva Sulíkovi ultimátum. "Ak Richard Sulík do 17 hodiny verejne nepovie, že nám dodá hlasy na... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Medzi benefitmi aj vzdelávanie

K ďalším benefitom, ktorými sa župa snaží lekárom svoju ponuku zatraktívniť, patrí tiež ponuka úhrady ďalšieho vzdelávania a vybavenie všetkých potrebných administratívnych úkonov. Strategický zámer pre nábor lekárov schválilo krajské zastupiteľstvo len pred niekoľkými dňami, avšak už začiatkom roka odsúhlasili na vznik takýchto ambulancií tri milióny eur. Tri lekárky v regióny už túto ponuku využili a tak pomocou tejto schému už fungujú tri ambulancie - pediatrická a pľúcna v Detve a kardiologická vo Veľkom Krtíši.

Situácia je zlá, hrozí kríza

Župa verí, že tento model prispeje k zmierneniu krízy, ktorá sa črtá kvôli vysokému veku lekárov v regióne. „Situácia je zlá a reálne hrozí, že nebude mať kto liečiť,“ povedal k téme banskobystrický župan Ján Lunter a upresnil, že priemerný vek lekárov je 59-60 rokov a tak sa v blízkej budúcnosti ich nedostatok pravdepodobne zvýši.

Na Václaváku viala aj slovenská vlajka a spievala sa aj slovenská hymna (VIDEO)
V Prahe na Václavskom námestí sa v stredu 28.9. opäť demonštrovalo proti vláde Petra Fialu. Protestujúci požadovali jej demisiu a najbližšie chcú požiadať prezidenta Zemana o odvolanie vlády a vyhlásenie predčasných volieb. Akcia, ktorej sa... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

„Lekárov, ktorí sa rozhodnú ukončiť svoju činnosť, najmä v lokalitách mimo hlavných aglomerácií, je veľmi ťažké nahradiť. V dôsledku toho vznikajú na mape kraja biele miesta, kde primárna zdravotná starostlivosť prestáva byť geograficky a časovo dostupná. To by sme radi zmenili,“ povedal vedúci oddelenia zdravotníctva Úradu BBSK Martin Caudt.

Atraktívne podmienky aj pre čerstvo atestovaných

Veľký nábor lekárov na strednom Slovensku je adresovaný aj čerstvo atestovaným lekárom. „Naším cieľom je, s pomocou kampane, zasiahnuť určený profil lekárov, ktorí majú záujem o otvorenie ambulancie na území župy a zvýšiť tak počet novovytvorených ordinácií. Ponúkame atraktívne podmienky,“ zdôraznil Lunter a podčiarkol tiež vyššie finančné ohodnotenie, než je aktuálne priemerná odmena lekára v trvalom pracovnom pomere či s vlastnou praxou. 

Aktuálne je nedostatok všeobecných lekárov pre dospelých vo všetkých krajských okresoch, pričom najviac neobsadených miest je v banskobystrickom. Tam ich chýba až jedenásť. 

Tucker Carlson: Kto stojí za výbuchmi plynovodov Nord Stream 1 a 2?
Kto stojí za výbuchmi plynovodov Nord Stream 1 a 2? Je možné, že s tým majú niečo do činenia záujmy USA? Do Baltského mora unikajú milióny kubíkov zemného plynu. V priamom prenose dochádza k jednej z najväčších ekologických katastróf. Môže ich mať... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Model sa už odvedčil

Župa už v minulosti úspešne otvorila tri ambulancie. Pomohla tak s návratom na Slovensko pediatričke Janke Wrede, pľúcnej lekárke Jane Makasovej zariadila novú ambulanciu po tom, čo jej fungujúcu prax vytopila a zvažovala odchod z regiónu a kardiologičke Drahomíre Šarankovej, ktorá mala problém založiť si vlastnú ambulanciu kvôli zdravotným poisťovniam, ktoré ju odmietli zazmluvniť. Tiež zvažovala odchod do zahraničia. Všetky tri si spoluprácu pochvaľujú a tešia sa, že sa môžu plne venovať svojmu poslaniu, pričom im župa uľahčila život aj z tej administratívnej a byrokratickej stránky. 

Komunikácia s vedením župy sa im vyplatila, keby sa Šaranková sama neprihlásila so svojim problémom, nevedeli by o jej situácii a lekárka by už bola pravdepodobne v zahraničí. Svojou ponukou výhod župa určite zaujme a priláka aj ďalších odborníkov.

Beňová: Zlyháva celá koalícia! Je čas na vyslovenie nedôvery vláde
Nie je len ministrom financií a expremiérom, je aj predsedom OĽaNO. To je ďalší dôvod, pre ktorý by mal predseda vlády spojiť toto hlasovanie s vyslovením dôvery celej vláde a teda de facto celej koalícii. Týmito slovami sa ku odvolávaniu ministra... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik