Video o OBROVSKEJ premávke na fínsko-ruskej hranici je PODVRH! Naletela aj TASR
27 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Opäť práca propagandy! Video, ktoré ukazuje rady áut čakajúcich na fínsko-ruských hraniciach po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin v stredu uprostred vojny na Ukrajine nariadil čiastočnú mobilizáciu záložníkov, je HOAX. Zistila to agentúra The Associated Press (AP) a uverejnila skutočnosť. Fíni tvrdia, že premávka sa NEZMENILA!

Video z augusta

Video z čakajúcou radou áut na fínsko-ruskej hranici je nepravdivé, uviedla AP. Video bolo natočené na hraničnom priechode Vaalimaa medzi Ruskom a Fínskom 29. augusta, týždne predtým, ako Putin oznámil čiastočnú mobilizáciu ruských záložníkov na Ukrajinu. 

Fínsky pohraničný úrad monitorujúci premávku uviedol, že nárast dopravy na fínsko-ruských hraniciach je porovnateľný s typickou víkendovou premávkou.

Po Putinovom vyhlásení používatelia sociálnych médií skreslili video zobrazujúce premávku na hraničnom priechode Vaalimaa vo Fínsku, asi tri hodiny jazdy od Petrohradu v Rusku.

Dr. Bukovský: Joe Biden ukončil pandémiu! Šíri americký prezident HOAX?
Joe Biden ako „hlavný svetový epidemiológ a virológ“ ukončil „pandémiu“! V rozhovore na najväčšom americkom autosalóne v Detroite súčasný extrémne ľavicový a progresívny prezident USA Joe Biden oznámil, že „Pandémia skončila.“ Upozornil na to na... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Lživé a propagandistické hoaxy

Pôvodné video, ktoré bolo uverejnené naYouTube TikTok 19. septembra ukazuje dlhý rad áut na hraničnom priechode. Používatelia sociálnych sietí potom klip vytrhli z kontextu a nepravdivo tvrdili, že zachytáva Rusov na úteku do Fínska.

“ #Breaking : just in - Dopravná zápcha na hraniciach s #Ruskom / #Fínskom sa nahromadila až na 35 km a každou hodinou sa zvyšuje, je to jediná hranica, ktorá je po #Putinovi stále otvorená pre ruských civilistov so šengenskými vízami oznámil, že na #Ukrajinu pošle 300 000 nových vojakov,“ nepravdivo tvrdil tweet s viac ako 2,7 miliónmi zhliadnutí.

Igor Parri, používateľ TikTok, ktorý zverejnil pôvodné video, potvrdil agentúre The Associated Press e-mailom, že video nakrútil 29. augusta. Poslal agentúre AP pôvodné video, aby si overili, že ho nakrútil, a poznamenal, že video „bolo len zobrazujúci celkom typickú prevádzku“ na hranici.

Bruselské elity sa trasú pred Meloniovou: Najnebezpečnejšia žena v Európe!
Taliansky krok doprava otriasa európskymi politickými elitami! Giorgia Meloniová bola v pondelok 26.9. potvrdená ako prvá talianska premiérka. Stredopravá líderka sa chystá v úrade deklarovať „Bránime Boha, krajinu a rodinu“ postavené na odpore... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Fíni rozdiel v premávke na hraniciach nepociťujú

Fínsky pohraničný úrad v stredu verejne reagoval na tvrdenia, ktoré sa šírili na sociálnych sieťach, a poznamenal, že dopravné podmienky na hraniciach zostali normálne.

„Situácia na fínskej hranici s Ruskom je normálna, na zelenej hranici aj v pohraničnom styku,“ napísal Matti Pitkäniitty, vysoký predstaviteľ fínskeho pohraničného úradu, vo vyhlásení zverejnenom na Twitteri. „Práve som hovoril s našimi dôstojníkmi. V pohraničnom styku sa bežne tvoria rady...“

Pitkäniitty potom vo štvrtok tweetoval, že návštevnosť z Ruska je porovnateľná s víkendovou premávkou.

Fínska premiérka Sanna Marinová vo štvrtok vo vyhlásení pre novinárov uviedla, že krajina po Putinovom vyhlásení zvažuje spôsoby, ako obmedziť ruský tranzit do Fínska.

Briti sa pochlapili!
Británia ako prvá vyhlásila sankcie proti Ruskej federácii za pseudoreferendum. Britský minister zahraničných vecí James Cleverley oznámil prijatie 92 sankcií v reakcii na falošné referendá, ktoré Rusko zorganizovalo v štyroch regiónoch Ukrajiny v... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Milan Laca

AP chce byť objektívna

Ide o súčasť úsilia AP riešiť široko zdieľané dezinformácie, vrátane spolupráce s externými spoločnosťami a organizáciami s cieľom pridať faktický kontext k zavádzajúcemu obsahu, ktorý koluje online. 

Naletela aj TASR

Tlačová agentúra SR takisto zverejnila hoax. Konkrétne k fotografii napísala: "Autá a autobusy čakajú v rade na prekročenie hraníc z Ruska do Fínska na hraničnom priechode Vaalimaa vo fínskej obci Virolahti v piatok 23. septembra 2022. Premávka na fínskych juhovýchodných hraniciach s Ruskom je aj v piatok rušná. Po vyhlásení čiastočnej mobilizácie v Rusku sa vo štvrtok oproti minulému týždňu zdvojnásobil počet Rusov, ktorí prekročili hranice do Fínska."  

Orbán: Maďarské rodiny ochránime, aj bez financií z Bruselu
Západ je na strane vojny, Maďarsko na strane mieru. Okrem tej rusko-ukrajinskej prebieha aj dezinformačná vojna. Zrušenie sankcií by prinieslo pokles cien o polovicu. Keď v Bruseli dôjdu argumenty, hovoria o porušovaní „európskych hodnôt“. Aj o... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik