Poliaci už trénujú na zimu - skvelý príklad
20 | 09 | 2022 I Milan Laca

Bývalý premiér Poľska Tusk tvrdí -  Poliaci žijú bez teplej vody pri 15 stupňoch vo svojich domoch.

Donald Tusk kritizoval súčasnú ministerku pre klímu a životné prostredie Annu Moskvu za ťažké životné podmienky obyvateľov krajiny v predvečer zimy.
Ako im je fajn
"Priateľ v byte má 15 stupňov a studenú vodu v kohútiku. Možno je to pilotný program ministerky na sezónu jeseň-zima," posťažoval sa Tusk na sociálnych sieťach. Na expremiérove vyjadrenia zareagovali ďalší poľskí užívatelia internetu, ktorí potvrdili, že už v polovici septembra sú občania nútení šetriť na kúrení.
Z internetu
"Aj ja mám doma 15 stupňov. Moja mama nebude kúriť celú zimu, pretože ju strašia účty. Už má pripravené deky, čiapky a prikrývky," napísal Grzegorz Rusin. "Mám byt v Poľsku v obytnom komplexe, kde je kúrenie na elektrinu. Väčšina obyvateľov sú dôchodcovia. S najväčšou pravdepodobnosťou sa tešia na zavedenie obmedzenia spotreby elektriny. Bavia sa zo srdca. Myslím, že 15 stupňov bude pre nich luxus. Iné kúrenie Nie,“ napísala  Gnatka. “A pred nami je október, november, december... Tí, ktorým sa podarí prežiť, sa môžu pokojne pripraviť na účasť na pretekoch v zimnom plávaní v roku 2024. Kryokomora prestane byť niečím výnimočná a ochladenie organizmu na teplotu blízku 25 stupňom Celzia, nemusí nevyhnutne znamenať smrť,“ povedal Zbyszek. "Ministerka Moskva sa chválila, že má doma 17 stupňov a dá sa na to zvyknúť. Nikdy tomu neuverím. Naozaj si myslia, že v Poľsku žijú naivní ľudia?" spýtal sa Jarek. "Pamätám si, keď bolo doma v zime 15 stupňov, vtedy bolo v Poľsku veľa uhlia, ale nemali sme peniaze na to, aby sme ho kúpili, lebo nebola práca.
Budeme hladovať!
Odmietnutie ruskej ropy zo strany Európy vyvolá globálnu potravinovú krízu. Odmietnutím ropy z Ruska sa mohla začať globálna potravinová kríza. Píšu o tom The Times s odvolaním sa na expertov z Banky pre medzinárodné platby. Pozor! Banka pre... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Milan Laca
Energie aj tak nechcú
Poľsko odmietlo kupovať ruské uhlie. Ruský Gazprom tiež preto, že Poľsko odmietlo platiť za plyn v rubľoch,  pozastavil 27. apríla jeho dodávky. To vyvolalo prudký nárast cien energetických nosičov a elektriny.
Uhlie...

Náklady na uhlie v Poľsku sa minimálne zdvojnásobili po tom, čo ho odmietli kupovať od Ruska. Informovali o tom noviny Fakt . Ešte v máji sa dala v Poľsku kúpiť tona uhlia za 2000 zlotých.  V júni cena dosiahla 3000, teraz v mnohých regiónoch treba zaplatiť 4 000 zlotých za tonu uhlia. Veľké ťažkosti sú aj s dostupnosťou uhlia v skladoch. Zohnať poľské uhlie v krajine je prakticky nemožné. Dovážané uhlie, napríklad z Austrálie, nespĺňa normy kvality a je potrebné ho triediť.

Vláda sľúbila...

Napriek opatreniam vlády, ktorá ešte v júni prisľúbila zníženie cien uhlia na 996,60 zlotých a predaj 3 tony na rodinu, nebolo možné uspokojiť dopyt. Vláda ubezpečuje, že obyvateľom poskytnú uhlie na vykurovaciu sezónu, žiadajú ich, aby ho nekupovali do zásoby.  

Maďarská vláda predpísala 25-percentnú úsporu energií v štátnych zariadeniach
Maďarská vláda sa rozhodla stanoviť pre štátne orgány a spoločnosti riadené štátom 25-percentný cieľ úspory energií. Uviedla to v pondelok agentúra MTI odvolávajúc sa na vyhlásenie rezortu kultúry a inovácií, informuje spravodajca TASR v... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik