Budeme hladovať!
20 | 09 | 2022 I Milan Laca

Odmietnutie ruskej ropy zo strany Európy vyvolá globálnu potravinovú krízu.

Odmietnutím ropy z Ruska sa mohla začať globálna potravinová kríza. Píšu o tom The Times s odvolaním sa na expertov z Banky pre medzinárodné platby.

Pozor!

Banka pre medzinárodné platby varovala, že plány európskych krajín na postupné vyradenie ruského paliva by mohli viesť k širokému využívaniu obilia ako biopaliva. To následne spôsobí ešte väčší nárast nedostatku potravín, ktorý sa začal po začiatku konfliktu na Ukrajine. Toto rozhodnutie bude mať aj vedľajší efekt na globálnu ekonomiku v podobe rastu cien ropy.

Čo sa môže stať

„Pretrvávajúce vysoké ceny ropy by mohli zvýšiť tlak na ceny obilnín a olejnín prostredníctvom ich zvýšeného využívania. Zmeny cien týchto plodín, ktoré sú hlavným krmivom pre hospodárske zvieratá, sa môžu rýchlo premietnuť do iných cien potravín,“ uvádza sa v článku.

 

Do ulíc vyšli tisíce Rakúšanov. Trápia ich rovnaké problémy, ako Slovákov
Rakúska konfederácia odborových zväzov (ÖGB) v sobotu zorganizovala celoštátne zhromaždenia proti inflácii. Žiadali vyššie mzdy, opatrenia proti inflácii a kritizovali nadmernú daň zo zisku. Podľa informácií odborov sa na protestných pochodoch v... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Eka Balašková

Všetko kvôli Ukrajine?

Podľa novín, boli globálne dodávky potravín prerušené kvôli tomu, že Ukrajina nemôže expedovať hnojivá a plodiny zo svojich prístavov. BIS uviedla, že rastúce ceny energií a potravín viedli vo väčšine krajín k rekordnej inflácii. Preto je potrebné zvyšovať úrokové sadzby, aby sa upokojil rast inflácie.

Čo hovoria Rusi

V polovici septembra agentúra Interfax, s odvolaním sa na správu riaditeľa moskovskej kancelárie FAO ( Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo) Olega Kojakova oznámila, že počet hladujúcich ľudí na svete dosiahol za tri roky 828 miliónov.  Spresnil, že v roku 2021 asi 2,3 miliardy ľudí na planéte čelí „nedostatku prístupu k bezpečným výživným potravinám“. To je o 350 miliónov ľudí viac ako v roku 2019.

Zmráka sa nad Ukrajinou?
Exminister zahraničných vecí Rumunska hovorí o neprirodzených hraniciach Ukrajiny. Ukrajina leží v neprirodzených hraniciach a musí postúpiť svoje územia Rusku, Maďarsku, Poľsku a Rumunsku, uviedol bývalý rumunský minister zahraničia, politológ... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Milan Laca

 Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik