NATO je pripravené poslať do Kosova viac vojakov
20 | 09 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Severoatlantická aliancia (NATO) je pripravená zvýšiť počet svojich vojakov v Kosove v prípade, ak sa opäť zvýši napätie medzi tamojšími Srbmi v súvislosti s blížiacou sa zmenou legislatívy, ktorá sa týka poznávacích značiek na vozidlách. Uviedol to v utorok prvý zastupujúci veliteľ mierovej misie NATO v Kosove (KFOR), brigádny generál Luca Piperni. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Sme ostražití a pripravení konať... ak dôjde k zvýšeniu napätia, môžeme tiež siahnuť po rezervných silách..., ktoré môžeme povolať v krátkom čase," uviedol Piperni pre novinárov v Prištine.

Srbsko neuznáva nezávislosť, ktorú Kosovo vyhlásilo v roku 2008, a Srbi žujúci na severe tejto bývalej srbskej provincie považujú za svoje hlavné mesto Belehrad, nie Prištinu. V Kosove je tak stále rozmiestnených približne 3700 mierotvorcov NATO, ktorí sa snažia zabrániť vypuknutiu nepokojov medzi etnickými Albáncami a Srbmi.

Začalo sa certifikačné cvičenie mnohonárodnej bojovej skupiny NATO
Nástupom cvičiacich jednotiek z Českej republiky, Nemecka, Slovinska, Spojených štátov amerických a Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) sa v utorok začalo v Centre výcviku v Lešti certifikačné cvičenie Strong Cohesion 2022. Jeho cieľom je... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Snahy o zavedenie kosovských poznávacích značiek už v minulosti viedli k nepokojom medzi Srbmi žijúcimi na severe Kosova a miestnou políciou. Kosovskí Srbi dokonca v tom čase zabarikádovali miestne cestné komunikácie. Barikády boli odstránené až potom, čo na situáciu začali dohliadať príslušníci mierových jednotiek NATO a Kosovo súhlasilo, že odloží zavedenie nových poznávacích značiek do 31. októbra.

Podľa Piperniho je situácia zatiaľ pokojná, no krehká, pričom NATO nemôže vylúčiť, že príde k zvýšeniu napätia alebo k ďalším nepokojom na severe, keďže sa blíži termín zmeny poznávacích značiek.

"Ak dôjde k zhoršeniu situácie, sme pripravení zasiahnuť. Sme pripravení stáť medzi demonštrantmi a organizáciami pre bezpečnosť... Máme dosť vojakov na to, aby sme ukončili akékoľvek rastúce napätie," uviedol Piperni. Podľa agentúry Reuters sa tak odvolával na vojakov NATO, ktorí v súčasnosti nie sú v Kosove, no môžu byť povolaní ako posily.

Kosovo aj Srbsko chcú vstúpiť do Európskej únie. V rámci prístupového procesu do EÚ súhlasili, že vyriešia vzájomné problémy a vybudujú si dobré susedské vzťahy, píše Reuters.

Aleksandr Dugin: Sme na pokraji tretej svetovej vojny, ktorú Západ nutkavo presadzuje
Hlavný Putinov ideológ spomína jadrový armagedon. „Sme na pokraji tretej svetovej vojny, ktorú Západ nutkavo presadzuje,“ píše podľa Mandiner vo svojom piatkovom článku Alexander Dugin. Podľa politológa „to už nie je len strach či očakávanie, ale... Čítať ďalej
19 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik