Do ulíc vyšli tisíce Rakúšanov. Trápia ich rovnaké problémy, ako Slovákov
18 | 09 | 2022 I Eka Balašková

Rakúska konfederácia odborových zväzov (ÖGB) v sobotu zorganizovala celoštátne zhromaždenia proti inflácii. Žiadali vyššie mzdy, opatrenia proti inflácii a kritizovali nadmernú daň zo zisku. 

Podľa informácií odborov sa na protestných pochodoch v deviatich mestách zúčastnilo celkovo 32 600 ľudí. Neoficiálne policajné údaje uvádzajú len 12 000 účastníkov.

Najviac ľudí vo Viedni
Vezmite odtiaľ, kde je
Zastropovanie cien plynu

To je podľa prezidenta ÖGB Wolfganga Katziana motto pre nadchádzajúce rokovania o kolektívnom vyjednávaní. Vyzval aj na balík tepla na zimu vrátane cenového zastropovania plynu. Okrem toho by sa nájomné nemalo ďalej zvyšovať a nesúhlasí ani s "politikou" na európskych burzách s elektrinou. Príhovory ďalších rečníkov sa niesli v podobnom duchu.

Nadmerné zisky verzus chudoba

Predseda odborového zväzu Younion Christian Meidlinger kritizoval, že korporácie niekedy vytvárajú obrovské nadmerné zisky, pričom mnohí ľudia si už nemôžu dovoliť žiť. 

"Je to neporiadok, ktorý treba odstrániť," povedal Meidlinger, ktorý vyzval na pozastavenie DPH a zriadenie cenovej komisie.

Rakúšania idú do ulíc a toto je dôvod
V sobotu predpoludním sa chystá veľké zhromaždenie aj v susednej Viedni. Pridajú sa aj ďalšie mestá Desaťtisíce ľudí po celom Rakúsku chcú v sobotu vyjsť do ulíc. Vyháňajú ich tam rekordné ceny. Peniaze majú čoraz menšiu hodnotu, s infláciou... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik