Aktuálne! Minúta po minúte
18 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Aktuálne! Z minúty, na minútu o dianí na Slovensku, zo Zahraničia, z regiónov Slovenska, ale aj z oblasti ekonomiky. Už nemusíte hľadať inde. Buďte v obraze! Iba s Hlavným denníkom.

20:59 Turecko má záujem stať sa členom Šanghajskej organizácie spolupráce (ŠOS), uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podľa štátnej tlačovej agentúry Anadolu.
Agentúra DPA poznamenala, že Turecko by sa tak stalo prvou členskou krajinou aliancie NATO, ktorá by súčasne patrila do osemčlenného bloku ŠOS, kde majú dominantné postavenie Čína a Rusko.

20:49 Aktivisti z environmentálnej skupiny Greenpeace v sobotu zablokovali vykládku dodávky ruského plynu z terminálu skvapalneného zemného plynu (LNG) v severnom Fínsku, informoval vlastník terminálu a Greenpeace. Aktivisti požadovali, aby Helsinki zastavili dovoz ruského plynu po ruskej invázii na Ukrajinu 24. februára.

20:35 Mohylu československého letca Ladislava Žiláka, ktorý počas druhej svetovej vojny slúžil v britskom Kráľovskom letectve (Royal Air Force - RAF), odhalili v sobotu v Poltári. Súčasťou podujatia bola aj pietna spomienka a prelet vojenskej techniky Ozbrojených síl SR. Mohylu odhalili minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) spoločne s primátorkou mesta Poltár Martinou Brisudovou a synovcom Ladislava Žiláka.

20:24 Milióny šiitských pútnikov sa zišlo v irackom meste Karbalá, kde v sobotu vyvrcholil šiitský náboženský sviatok arbaín ukončujúci 40-dňové obdobie smútku za imámom Husajnom, ktorý zahynul v boji v roku 680 n.l.

20:13 Osobné autá tvoria 60,6 percenta celkových emisií z cestnej dopravy. Okrem toho sa z výfukov áut dostávajú aj škodlivé látky ako oxidy dusíka, oxid uhoľnatý či pevné častice. Podľa Inštitútu environmentálnej politiky sú vysoké koncentrácie pevných častíc a oxidu dusičitého na Slovensku príčinou asi 1600 predčasných úmrtí ročne. Informuje o tom Zelená linka Ministerstva životného prostredia SR v súvislosti s prebiehajúcim Európskym týždňom mobility.

20:01 Vietnamské orgány zatkli majiteľa karaoke baru, v ktorom začiatkom tohto mesiaca usmrtil požiar 32 ľudí. Bar sa nachádza v meste Thuan An, severne od Hočiminovho Mesta. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie policajné zdroje.

19:52 Rusko pravdepodobne bude tvrdohlavo brániť Luhanskú oblasť v regióne Donbas na východe Ukrajiny uprostred kyjevskej protiofenzívy, ale nie je jasné, či majú moskovské sily „dostatočné zálohy alebo primeranú morálku“, aby odolali ďalšiemu koordinovanému ukrajinskému útoku, tvrdí britské ministerstvo obrany.

19:39 Osem vnúčat britskej kráľovnej Alžbety II. držalo v sobotu večer stráž pri rakve zosnulej panovníčky, vystavenej na verejnú úctu v historickej Westminsterskej sále v Londýne.
Synovia kráľa Karola III. – princovia William a Harry, dcéry princa Andrewa – princezné Beatrice a Eugenie, deti princeznej Anne – Peter Phillips a Zara Tindallová a deti princa Edwarda – Louise a James – stáli ticho okolo katafalku, na ktorom je rakva uložená.

19:24 Celkom 32 profesionálnych a dobrovoľných hasičov zo Slovenska, Česka a Poľska sa v sobotu postavilo v Banskej Bystrici na štart súťaže TFA – Najtvrdšie hasičské prežitie Slovakia 2022. Súťaž vyhral reprezentant zo Slovenska Maroš Bošeľa z Polomky.

19:13 Na pamiatku početnej židovskej komunity pribudne v parku na Štúrovej ulici v Liptovskom Mikuláši informačná tabuľa. Koncom roka zas vyjde nová publikácia, ktorá mapuje dejiny Židov na Liptove. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková. "Početnú komunitu, ktorá zastávala v dejinách mesta významnú úlohu, pripomína okrem synagógy prázdne miesto po bývalom židovskom cintoríne z roku 1720 na Štúrovej ulici. Dnes je na tomto mieste park, mnohí Liptovskomikulášania ani netušia, že si cestu skracujú cez bývalý cintorín. Aj preto tu mesto na jeseň nainštaluje informačnú tabuľu," priblížila hovorkyňa.

19:02 Juhovýchodom ostrovného štátu Taiwan v sobotu večer otriaslo zemetrasenie s magnitúdom 6,4. Nateraz z oblasti nehlásia škody ani zranených. Nedošlo ani k prerušeniu dodávok elektriny, informovala agentúra Reuters.

18:49 Stovky ľudí sa zišli v Kyjeve, aby sa rozlúčili s milovaným ukrajinským baletným tanečníkom Oleksandrom Shapovalom, ktorý zahynul v bojoch na východe Ukrajiny. Niektorí padli na kolená a iní tlieskali, keď vojaci niesli jeho rakvu zahalenú do ukrajinskej vlajky do Národnej opery v Kyjeve.

18:40 Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v sobotu podpísal zákon, ktorým sa obmedzí počet funkčných období hlavy štátu a premenuje hlavné mesto krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.
Novým zákonom sa nahradí súčasný systém maximálne dvoch po sebe nasledujúcich päťročných funkčných období prezidenta jediným sedemročným mandátom.
Táto zmena však nebráni Tokajevovi, ktorý bol zvolený podľa predchádzajúcej verzie ústavy, uchádzať sa v ďalších voľbách o druhé funkčné obdobie na čele štátu.
Na základe nového zákona sa tiež hlavné mesto Kazachstanu bude opäť volať Astana.

18:29 Cenu Karla Čapka za roky 2020 a 2022 udelili v sobotu v Trenčianskych Tepliciach štyrom osobnostiam. Putovala Jiřímu Poláčkovi, Iljovi Holešovskému, Eve Šidlákovej a Jozefovi Leikertovi.
Leikert označil Čapkovcov za veľkých bratov a umelcov. "Mnohé diela vytvorili aj tu, v Trenčianskych Tepliciach, kde chodili za svojím otcom, takže Slovensko ich ovplyvňovalo. Boli československí so svetovým a európskym dosahom," povedal pre TASR.

18:20 Pochod za práva komunity LGBTQ sa v Belehrade koná napriek úradnému zákazu
Aktivisti na podporu práv sexuálnych menšín sa v sobotu podvečer vydali na pochod ulicami Belehradu. Ich akcia sa koná napriek predchádzajúcemu oficiálnemu zákazu Europrideu srbskými úradmi. Situáciu v Belehrade monitoruje polícia, ktorá sa účastníkov pochodu LGBTQ snaží oddeliť od ľudí zhromaždených na výzvy pravicových radikálov. Zadržaných bolo už niekoľko desiatok ľudí.

18: 10 Vo veku 81 rokov zomrel český architekt chorvátskeho pôvodu Vlado Milunič, ktorý sa do povedomia verejnosti dostal ako spoluautor Tancujúceho domu (Tančící dům) v Prahe. O Miluničovom úmrtí informoval v sobotu Český rozhlas, ktorý sa odvolal na architektovu rodinu.

17:59 Jedno zo štyroch hlavných elektrických vedení v Záporožskej jadrovej elektrárni pod kontrolou Ruska bolo opravené a dva týždne po jeho výpadku obnovilo zásobovanie elektrárne elektrinou z ukrajinskej siete, uviedol jadrový dozorný orgán OSN. "Po opätovnom pripojení hlavného vedenia včera popoludní sú tri záložné elektrické vedenia opäť držané v zálohe," uviedla Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu.

17:46 Mexiko budúci týždeň predloží Valnému zhromaždeniu OSN mierový plán pre Ukrajinu, vyhlásil mexický prezident Andrés Manuel López Obrador. Prvá reakcia Kyjeva je skeptická. 
Mexiko navrhuje vznik výboru pre dialóg a mier, ktorý by tvorili pápež František, generálny tajomník OSN António Guterres a indický premiér Naréndra Módí.

17:35 Približne 600 obľúbených značiek oblečenia, potravín a ďalších produktov zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. môže po jej smrti prísť o špeciálne kráľovské potvrdenie, ktoré im dodáva na trhu prestíž. Platnosť potvrdenia totiž musí opätovne schváliť nový kráľ Karol III.

17:19 Slovensko podľa poslednej národnej inventúry emisií skleníkových plynov znížilo emisie v roku 2020 o takmer 50 percent v porovnaní s rokom 1990. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

17:10 Novú kampaň za reformu hospodárenia v mestských lesoch spustilo v Košiciach Lesoochranárske zoskupenie (LZ) VLK. Súčasťou je petícia "Za košické lesy". Obsahuje požiadavky na zavedenie verejnej kontroly hospodárenia, rozšírenie rekreačnej zóny Košického lesoparku a vyhlásenie územia európskeho významu Stredné Pohornádie za bezzásahovú prírodnú rezerváciu s voľným pohybom ľudí.

16:42 Britský kráľ Karol III. a jeho syn princ William prišli v sobotu neohlásene pozdraviť ľudí, ktorí čakajú v centre Londýna v dlhom rade, aby vzali poctu zosnulej kráľovnej Alžbete II.
Nový monarcha a jeho nástupca si podávali ruky a rozprávali sa s ľuďmi pri moste Lambeth Bridge, uviedla stanica BBC. Podľa televízie Sky News zostal princ William na mieste dlhšie ako jeho otec a v súvislosti s množstvom čakajúcich v rade povedal, že jeho stará matka by "tomu nikdy neuverila".

16:22 Paríž skráti čas osvetlenia múzea Louvre a zámku Versailles. Týmto symbolickým gestom chce verejnosť upozorniť na energetickú krízu, ktorá je dôsledkom vojny na Ukrajine. V sobotu to oznámila francúzska ministerka kultúry Rima Abdul-Malaková. 
Parížsky magistrát už v utorok oznámil, že o hodinu skráti vonkajšie osvetlenie viacerých pamiatok vrátane Eiffelovej veže. Ide o ďalšie zo série opatrení, ktorým sa Francúzsko snaží zmierniť výdavky za energie.

Paríž začína šetriť
Paríž skráti čas osvetlenia múzea Louvre a zámku Versailles. Týmto symbolickým gestom chce verejnosť upozorniť na energetickú krízu, ktorá je dôsledkom vojny na Ukrajine. V sobotu to oznámila francúzska ministerka kultúry Rima Abdul-Malaková. TASR... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

16:12 Slovenskému ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi v piatok počas Dní NATO v Ostrave oficiálne udelili Českú a slovenskú transatlantickú cenu. Minister pri tejto príležitosti vyzdvihol, že odborná bezpečnostná a zahraničnopolitická komunita pozitívne vníma prácu slovenského rezortu obrany pri budovaní obranno-bezpečnostných vzťahov medzi Slovenskom a Českom i v záujme pevného ukotvenia členstva SR v NATO a EÚ.

Naď si prevzal Českú a slovenskú transatlantickú cenu
Slovenskému ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi v piatok počas Dní NATO v Ostrave oficiálne udelili Českú a slovenskú transatlantickú cenu. TASR o tom v sobotu informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková. Minister pri... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

15:59 Odborári zbierajú výpovede lekárov, podľa MZ ich mzdy nemožno zvýšiť tak, ako chcú
Lekárske odborové združenie (LOZ) pokračuje v zbieraní výpovedí lekárov. Pre TASR to potvrdil jeho šéf Peter Visolajský. Podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR platy lekárov nemožno zvýšiť do takej miery, ako požadujú odborári. "Požiadavke Visolajského na základný plat lekára až do 5800 eur nie je možné vyhovieť," konštatuje rezort.  

15:45 Jesenná univerzita architektúry sa zaoberala renesančnou B. Štiavnicou
Výstava a prezentácia výsledkov týždňového workshopu jesennej univerzity architektúry sa uskutoční v sobotu o 17.00 h v detašovanom pracovisku Fakulty architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity v Banskej Štiavnici. Účastníci sa tento rok zaoberali témou Banská Štiavnica renesančná. TASR o tom za organizátorov informovala Katarína Vošková.

15:31 Poľsko otvára novú morskú trasu s cieľom znížiť svoju závislosť od Ruska
Najvyšší predstavitelia Poľska sa v sobotu zúčastnili na otvorení nového, hoci ešte nedokončeného námorného kanála, vďaka ktorému už lode nebudú musieť získavať povolenie Ruska na plavbu z Baltského mora do prístavov Vislianskeho zálivu.

15:13 Košické univerzity sa spojili pre vznik hokejového tímu University Spartacus
V spolupráci troch košických univerzít vznikol hokejový tím University Spartacus. "Spoločne realizovaný projekt Univerzitného hokejového programu v meste Košice bude spustený už od novej sezóny 2022/2023 a stane sa súčasťou Európskej univerzitnej hokejovej ligy (EUHL)," informovala hovorkyňa Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach Laura Hoľanová.

15:03 V Nemecku sa po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou koronavírusu v sobotu začal pivný festival Oktoberfest. Tradičným narazením prvého suda ho otvoril mníchovský starosta Didier Reiter.

Po dvoch rokoch sa vracia Oktoberfest
V Nemecku sa po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou koronavírusu v sobotu začal pivný festival Oktoberfest. Tradičným narazením prvého suda ho otvoril mníchovský starosta Didier Reiter. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Oktoberfest bol vo... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

14:49 Maďarsko: Regulované ceny potravín a pohonných látok zostávajú, rozhodla vláda
Regulované ceny potravín a pohonných látok v Maďarsku nebude možné zrušiť až dovtedy, kým budú v platnosti sankcie voči Rusku, rozhodla v sobotu v Budapešti vláda. Podľa servera Telex.hu to oznámil šéf úradu vlády Gergely Gulyás, informuje spravodajca TASR v Budapešti.
"Sankcie Európskej únie viedli k brutálnemu zdražovaniu, najmä potravín, no výrazne vzrástli aj ceny benzínu a nafty. V tejto situácii považuje vláda za svoju najdôležitejšiu úlohu chrániť maďarské rodiny. Kým budú tieto sankcie v platnosti, nie je možné zrušiť zastropovanie cien," povedal Gulyás.

14:42 Polícia: Hliadka zadržala pri Veľkom Mederi 28 migrantov, po prevádzačoch pátra
Policajti z Obvodného oddelenia Policajného zboru Zemianska Oľča v okrese Komárno zadržali v sobotu v ranných hodinách 28 migrantov zo Sýrie. Tiesnili sa v batožinovom priestore dodávky, ktorú chceli policajti v rámci služby zameranej aj na nelegálnu migráciu skontrolovať v obci Bodza. Vodič bielej dodávky s rakúskym evidenčným číslom, bez predpísaného denného osvetlenia, na znamenie k zastaveniu vozidla nereagoval a pokračoval v jazde smerom na Dunajskú Stredu, informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Nitre.

14:30 Materiál na odvolanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) by mohol byť hotový budúci týždeň. Uviedla to šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová v relácii RTVS Sobotné dialógy.

Zemanová: Materiál na odvolanie Matoviča môže byť hotový budúci týždeň
Materiál na odvolanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) by mohol byť hotový budúci týždeň. Uviedla to šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová v relácii RTVS Sobotné dialógy. Návrh má podľa nej už teraz istú podporu 23 poslancov. OĽANO... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

14:22 Jediným detským mestečkom na Slovensku v Zlatovciach v Trenčíne previedli v sobotu návštevníkov. Workshop spojený s komentovanou prehliadkou národnej kultúrnej pamiatky (NKP) pripravilo občianske združenie For maat. Záujemcom chceli sprostredkovať modernú architektúru a výtvarné umenie. Pre TASR to povedala Jana Gombiková z občianskeho združenia.

13:47 Cyprus privítal v sobotu úplné zrušenie zbrojného embarga Spojených štátov voči etnicky rozdelenému ostrovu. Podľa Nikózie ide o míľnik potvrdzujúci čoraz užšie bilaterálne vzťahy, ktoré posilňujú stabilitu v nepokojnom regióne východného Stredomoria. Informácie priniesla agentúra AP.
Turecko, ktoré má v severnej časti Cypru vyše 35.000 vojakov, rozhodnutie odsúdilo. Turecké ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo USA, aby svoj krok prehodnotili. Varovalo, že môže poškodiť úsilie o mierovú dohodu, viesť k pretekom v zbrojení na ostrove a oslabiť regionálnu stabilitu.

13:35 Kirgizsko a Tadžikistan sa opätovne obviňujú z porušenia prímeria na hraniciach
Stredoázijské republiky Kirgizsko a Tadžikistan sa v sobotu začali opätovne obviňovať z porušenia prímeria na hraniciach, kde v uplynulých dňoch vypukli boje. V sobotu o tom informovala agentúra AFP.
Bojujúce strany sa v piatok dohodli na prímerí. Prezidenti Tadžikistanu a Kirgizska Emomali Rachmon a Sadyr Žaparov sa následne stretli na summite v Uzbekistane.
Len niekoľko hodín po tomto stretnutí sa však obe republiky začali opätovne obviňovať z obnovenia paľby.

13:20 Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že jeho sily podnikli údery na viaceré časti UkrajinyObvinilo aj Kyjev z ostreľovania v blízkosti jadrovej elektrárne v Záporoží, píše agentúra Reuters.

Rusko zaútočilo!
Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že jeho sily podnikli údery na viaceré časti Ukrajiny. Obvinilo aj Kyjev z ostreľovania v blízkosti jadrovej elektrárne Záporoží, píše agentúra Reuters. Ruské sily podľa ministerstva viedli svoje údery v... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

13:11 Guvernér východoukrajinskej Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko dnes informoval, že v piatok zahynuli dvaja civilisti po ruskom ostreľovaní miest Bachmut a Sviatohirsk. V aktualizácii operačnej situácie Kyrylenklo dodal, že noc v regióne „prebehla relatívne pokojne“ a na frontovej línii došlo len k „izolovanému“ ostreľovaniu.

12:50 Policajti chytili muža, ktorý v Bratislave s nožom napadol a okradol viaceré ženy. Polícia Bratislavského kraja o tom informuje na sociálnej sieti.

Chytili ho!
Policajti chytili muža, ktorý v Bratislave s nožom napadol a okradol viaceré ženy. Polícia Bratislavského kraja o tom informuje na sociálnej sieti. "Krátko pred 7.00 h sme prijali na linke 158 oznámenie o lúpežných prepadnutiach, ku ktorým došlo... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

12:32 Tradičná gajdošská kultúra má od soboty reprezentatívne priestory v najsevernejšej obci Slovenska, Oravskej Polhore. Dopoludnia tam otvorili Európske centrum gajdošskej kultúry. Podľa tamojšieho starostu Michala Strnála sa takýto objekt zatiaľ nenachádza nikde inde v strednej Európe.

Nové Európske centrum gajdošskej kultúry v Oravskej Polhore
Tradičná gajdošská kultúra má od soboty reprezentatívne priestory v najsevernejšej obci Slovenska, Oravskej Polhore. Dopoludnia tam otvorili Európske centrum gajdošskej kultúry. Podľa tamojšieho starostu Michala Strnála sa takýto objekt zatiaľ... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

12:24 Vladimir Putin prisľúbil, že bude pokračovať v útoku na Ukrajinu napriek najnovšej protiofenzíve Kyjeva a varoval, že Moskva by mohla zintenzívniť útoky na životne dôležitú infraštruktúru krajiny, ak ukrajinské sily zaútočia na zariadenia v Rusku. Associated Press uviedla, že ruský prezident uviedol, že „oslobodenie“ celého východného regiónu Donbasu na Ukrajine zostáva hlavným vojenským cieľom Ruska a nevidí potrebu jeho revízie. Putin v piatok po účasti na summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu v Samarkande v Uzbekistane pre novinárov povedal: "Neponáhľame sa."

12:15 Scholz: Telefonáty s Putinom prebiehajú vždy v priateľskom duchu
Telefonické rozhovory ruského prezidenta Vladimira Putina s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom prebiehajú od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu "vždy v priateľskom duchu". V sobotu to vyhlásil Scholz pre nemeckú rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk, píše agentúra DPA.
Rozhovory boli podľa Scholza priateľské aj vtedy, keď mali obaja politici "skutočne veľmi odlišný a rozdielny názor na vec". Na otázku, ako by telefonáty s Putinom zhrnul, kancelár odpovedal, že na strane šéfa Kremľa "jednoznačne došlo k pokroku", ktorý však "k ničomu neviedol".

12:01 Ukrajinské ministerstvo obrany poskytlo najnovšie informácie o celkových bojových stratách Ruska od začiatku vojny vo februári tohto roku. Údaje ukazujú, že vojenské sily Vladimíra Putina stratili 54 250 vojakov, 2 202 tankov a 4 701 bojových obrnených vozidiel. Ukrajinské sily tiež zostrelili 251 vojenských lietadiel, 216 helikoptér a 911 bezpilotných lietadiel. The Guardian upozorňuje, že údaje nebolo možné nezávisle overiť.

11:54 Pandémia covidu v ČR sa spomaľuje, odborníci však upozorňujú na nové mutácie
Čísla pozitívnych prípadov infekcie novým druhom koronavírusu SARS CoV-2 jasne signalizujú, že koronavírus ustupuje, tvrdí podľa webového servera televízie Nova český imunológ Václav Hořejší.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je počet pozitívnych prípadov za minulý týždeň najnižší od marca 2020. Podľa Hořejšího je priaznivý vývo aj v Českej republike.

11:44 ANALÝZA TÝŽDŇA: Slováci sú v podiele financií na bežných účtoch tretí v OECD
V podiele finančného majetku držaného na bežných účtoch a konzervatívnych produktoch sú Slováci tretí v rámci Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). V čase dvojcifernej inflácie sa im tak ich úspory výrazne znižujú. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Československej obchodnej banky.

11:27 Ocenili hasičov za zásah pri tornáde v Gemerskej Vsi i povodni v Rudne n. Hronom
Hasičským činom roka 2020 za technický zásah a odstraňovanie následkov po tornáde, ktoré zasiahlo obec Gemerská Ves v októbri 2020, ocenili v piatok (16. 9.) v Banskej Bystrici kolektív piatich členov Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) Gemerská Ves a príslušníkov Operačného strediska Krajského riaditeľstva (KR) Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici.

Ocenili hasičov
Hasičským činom roka 2020 za technický zásah a odstraňovanie následkov po tornáde, ktoré zasiahlo obec Gemerská Ves v októbri 2020, ocenili v piatok (16. 9.) v Banskej Bystrici kolektív piatich členov Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) Gemerská... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

11:17 V bratislavskom Novom Meste sa koncom mesiaca začne jesenné upratovanie. Od 22. septembra až do 3. novembra budú na viacerých lokalitách mestskej časti rozmiestnené veľkokapacitné kontajnery, do ktorých budú môcť občania vyhodiť zbytočné veci zo svojich domácností. Kontajnery budú k dispozícii vždy od 10.00 do 17.30 h. Mestská časť o tom informuje na svojom webe.

11:09 Hlavný poradca prezidenta Zelenského Mychajlo Podoljak vyzval európske krajiny, aby Ukrajine poskytli „moderné a efektívne“ systémy protiraketovej obrany. Jeho tweet prichádza po tom, čo Vladimir Putin varoval, že Moskva by mohla zintenzívniť svoje útoky na životne dôležitú infraštruktúru krajiny, ak sa ukrajinské sily zamerajú na zariadenia v Rusku.

11:00 Ukrajinský minister zahraničných vecí opätovne kritizoval Nemecko za to, že neposlalo tanky na pomoc v boji proti ruským silám, pričom uviedol, že nové zbrane, ktoré prisľúbil Berlín, „nie sú to, čo potrebujeme najviac“.

10:49 Volodymyr Zelenskij v piatok povedal, že hovoril s Nike Inc a poďakoval americkému výrobcovi športových potrieb za to, čo nazval „správnym rozhodnutím“ stiahnuť sa z Ruska. "Toto je príklad toho, ako môže podnikanie zohrávať významnú úlohu pri ochrane ľudskosti a slobody," uviedol ukrajinský prezident vo svojom večernom video prejave podľa agentúry Reuters.

10:40 Prieskum: Vreckové dostávajú necelé tri pätiny školákov
Školákom dávajú pravidelne peniaze necelé tri pätiny rodičov. Najčastejšie ide o sumu približne 20 eur mesačne. Zvyšok detí vreckové nedostáva vôbec. Takmer polovica, 45 % dospelých, ktorí deťom vreckové nedávajú, si myslia, že ho nepotrebujú. Deťom však pomáha lepšie pochopiť význam peňazí a zvyšuje ich finančnú gramotnosť. Informovala o tom 365.bank na základe dopytovania prieskumnej agentúry 2muse na vzorke 814 respondentov, pozostávajúcej z dospelých a detí vo veku 11 až 15 rokov.

10:29 Ak spoločnosť neponúka formu práce na diaľku či hybridný model, s veľkým predpokladom ju čaká odchod kvalifikovaných zamestnancov. Potvrdzujú to skúsenosti pracovnej agentúry Grafton, ale aj ďalšie štúdie. Výhody tohto pracovného modelu sú pritom nielen na strane pracovníkov, prospech z nej majú aj zamestnávatelia.

10:17 Na Slovensku pribudlo 486 prípadov nákazy koronavírusom a štyri obete
Prostredníctvom 1447 vykonaných RT-PCR testov odhalili v piatok (16. 9.) na Slovensku 486 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli štyri obete. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) na svojom webe.
V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 357 pacientov.

10:10 Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára už približne 6,34 milióna ľudí, oznámila v sobotu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG).

10:02 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro žiadal v piatok ukončenie ruskej vojny proti Ukrajine mierovou cestou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA
"Veríme v mier a Brazília urobí všetko, čo robí aj doteraz, s cieľom dosiahnuť mier," povedal Bolsonaro na volebnom zhromaždení v meste Prudentópolis na juhu Brazílie. Prezidentské voľby sa v amazonskej krajine konajú o niekoľko týždňov. Prvé kolo je na pláne 2. októbra a prípadné druhé kolo 30. októbra.

9:43 Jedna Kolumbijčanka prišla o život a ďalších šesť cudzincov vrátane dvoch detí utrpelo zranenia pri požiari, ktorý v sobotu skoro ráno vypukol v hoteli v centre bulharského hlavného mesta Sofia. 
Požiar vypukol na treťom poschodí hotela so 70 izbami, ktorý bol v čase nešťastia plne obsadený a všetci hostia boli zo zahraničia, spresnil pre rozhlasovú stanicu BNR námestník riaditeľa sofijského požiarneho útvaru Ľubomir Barov.

9:33 Mikloško: Škola je povinná šikanu riešiť a nemôže ju ignorovať
V súvislosti so začiatkom školského roka to pre TASR povedal komisár pre deti Jozef Mikloško. Podľa neho môže v tomto období opäť nastať situácia s porušovaním práv detí v školskom prostredí, či už zo strany spolužiakov alebo zamestnancov školy.

Mikloško: Škola je povinná šikanu riešiť a nemôže ju ignorovať
Škola je povinná šikanu riešiť a nemôže ju ignorovať. V súvislosti so začiatkom školského roka to pre TASR povedal komisár pre deti Jozef Mikloško. Podľa neho môže v tomto období opäť nastať situácia s porušovaním práv detí v školskom prostredí, či... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

9:25 Deň otvorených dverí na Ružíne sprístupňuje aj podzemné časti vodnej stavby
Dozvedieť sa viac o vodnej stavbe Ružín a nazrieť aj do jej podzemných častí môže verejnosť počas sobotňajšieho Dňa otvorených dverí. Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) ho organizuje pri príležitosti 50. výročia uvedenia vodnej stavby na rieke Hornád do prevádzky.

Deň otvorených dverí na Ružíne: Uvidíte aj podzemné časti vodnej stavby
Dozvedieť sa viac o vodnej stavbe Ružín a nazrieť aj do jej podzemných častí môže verejnosť počas sobotňajšieho Dňa otvorených dverí. Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) ho organizuje pri príležitosti 50. výročia uvedenia vodnej stavby na rieke... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

9:17 "Neodpustiteľnou" nazval v noci na sobotu Biely dom smrť mladej Iránky, ktorá zomrela v cele predbežného zadržania krátko nato, ako ju v Teheráne zatkla mravnostná polícia.

9:00 Pred jesennými spojenými voľbami si treba skontrolovať platnosť občianskeho preukazu. Vo volebnej miestnosti ho totiž volič bude potrebovať. V prípade, že si bude v tom čase vybavovať nový občiansky preukaz, potrebuje to preukázať napríklad potvrdením.

Pred voľbami si treba skontrolovať platnosť občianskeho preukazu
Pred jesennými spojenými voľbami si treba skontrolovať platnosť občianskeho preukazu. Vo volebnej miestnosti ho totiž volič bude potrebovať. V prípade, že si bude v tom čase vybavovať nový občiansky preukaz, potrebuje to preukázať napríklad... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

8: 48 Z Turecka smerujú do Británie na pohreb Alžbety II. lietadlá s kvetmi. Lietadlá plné karafiátov z Turecka smerujú do Británie na pondelkový štátny pohreb zosnulej kráľovnej Alžbety II. 
Pestovatelia kvetov na juhu Turecka sa snažia uspokojiť vysoký dopyt v Londýne. Letecká prepravná spoločnosť Turkish Cargo v piatok uviedla, že po minulotýždňovom úmrtí britskej panovníčky vzrástli objednávky kvetov o 90 percent.

8:41 Britský kráľ Karol III. a jeho traja súrodenci držali v piatok večer stráž pri rakve svojej zosnulej matky, kráľovnej Alžbety II.  TASR informácie prevzala od staníc BBC a Sky News.
Počas ceremónie známej ako vigília princov boli vo Westminsterskej sále prítomní aj ďalší členovia kráľovskej rodiny. Sledovali ju aj ľudia, ktorí prišli vzdať poslednú úctu zosnulej kráľovnej.

8:26 Polícia upozorňuje na viaceré dopravné obmedzenia v Bratislave počas víkendu. Týkajú sa Tunela Sitina či diaľnice R7. Policajti o tom informujú na sociálnej sieti.

Motoristi pozor! Viaceré obmedzenia v Bratislave
Polícia upozorňuje na viaceré dopravné obmedzenia v Bratislave počas víkendu. Týkajú sa Tunela Sitina či diaľnice R7. Policajti o tom informujú na sociálnej sieti. Pre pravidelnú jesennú údržbu uzavrú Tunel Sitina. Obmedzenie potrvá od piatka od... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

8:22 Americké ministerstvo spravodlivosti v piatok požiadalo federálny odvolací súd, aby zrušil rozhodnutie, ktoré ministerstvu znemožňuje prístup k tajným dokumentom zhabaným pri augustovej razii v rezidencii exprezidenta USA Donalda Trumpa. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry AP.
Ministerstvo súdu so sídlom v meste Atlanta v americkom štáte Georgia oznámilo, že rozhodnutie sudkyne bráni "úsiliu vlády chrániť národnú bezpečnosť" a narúša vyšetrovanie v spojitosti s prísne tajnými dokumentmi z Trumpovho sídla Mar-a-Lago v štáte Florida.

8:11 Muzikál Fantóm opery, ktorý je najdlhšie uvádzaným muzikálom v Majestic Theatre na Broadway v New Yorku, vo februári 2023 odohrá v tejto kultúrnej inštitúcii svoje záverečné predstavenie. Dôvodom je pokles návštevnosti po pandémii. Posledné predstavenie je naplánované na 18. februára budúceho roka. Bude to necelý mesiac po tom, čo tento muzikál anglického skladateľa Andrewa Lloyda Webbera zaznamená 35. výročie od svojej premiéry na Broadway v januári 1988.

7:54 Medzinárodný filmový festival v San Sebastiáne (SSIFF), najprestížnejšie podujatie svojho druhu v Španielsku, odštartoval v piatok oslavami svojho jubilejného 70. ročníka, informuje tlačová agentúra AFP.
      Festival vzdá poctu kariéram francúzskej herečky Juliette Binocheovej a kanadského režiséra Davida Cronenberga. Obaja dostanú čestné ocenenie Donostia.

7:46 Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová absolvuje v sobotu návštevu Arménska. Na jeho štátnych hraniciach s Azerbajdžanom sa počas tohto týždňa obnovili boje. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

7:37 Americký prezident Joe Biden sa v piatok stretol s príbuznými basketbalistky Brittney Grinerovej a ďalšieho Američana Paula Whelana, ktorí boli obaja odsúdení v Rusku a odpykávajú si tam tresty vo väzení. 

7:25 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok slovne odsúdil "zverstvá" vo východoukrajinskom meste Izium, kde úrady po odchode ruských vojsk hlásili objavenie stoviek masových hrobov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

7:18 Polícia počas pohrebu Alžbety II. nasadí viac než 10.000 príslušníkov

Polícia počas pohrebu Alžbety II. nasadí viac než 10.000 príslušníkov
Vedenie britskej polície oznámilo, že operácia počas pondelkového (19. septembra) pohrebu kráľovnej Alžbety II. bude najväčšia v dejinách a v uliciach Londýna má byť nasadených viac než 10.000 príslušníkov. TASR o tom informuje na základe piatkovej... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

7:11 Britská polícia v piatok večer zadržala  muža, ktorý sa údajne dopustil výtržníctva v priestoroch Westminsterského paláca. Tam je v súčasnosti so štátnymi poctami vystavená rakva zosnulej kráľovnej Alžbety II. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice BBC.

7:01 Izrael v sobotu skoro ráno zaútočil na ciele v okolí sýrskeho hlavného mesta Damask. O život prišlo päť sýrskych vojakov, oznámili sýrske štátne médiá.