Pred voľbami si treba skontrolovať platnosť občianskeho preukazu
17 | 09 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Pred jesennými spojenými voľbami si treba skontrolovať platnosť občianskeho preukazu. Vo volebnej miestnosti ho totiž volič bude potrebovať. V prípade, že si bude v tom čase vybavovať nový občiansky preukaz, potrebuje to preukázať napríklad potvrdením.

Voliť možno iba v mieste trvalého bydliska. Pred komisiou treba preukázať svoju totožnosť práve občianskym preukazom. V komunálnych voľbách môžu hlasovať aj cudzinci. Podmienkou je rovnako ako u občanov SR plnoletosť a trvalý pobyt v danej obci. Cudzinci sa volebnej komisii musia podľa zákona preukázať dokladom o pobyte pre cudzinca.

"V prípade, že si volič v čase konania sa volieb do orgánov územnej samosprávy vybavuje občiansky preukaz z dôvodu uplynutia doby platnosti občianskeho preukazu alebo z dôvodu nesprávnych alebo neplatných údajov tvoriacich jeho obsah, vo volebnej miestnosti sa môže preukázať žiadosťou o vydanie občianskeho preukazu alebo potvrdením o občianskom preukaze vydaným príslušným orgánom Policajného zboru," priblížili pre TASR z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

Voľby do orgánov samosprávy obcí a voľby do orgánov samosprávnych krajov sa uskutočnia 29. októbra. Hoci ide o spojené voľby, volič ich bude odlišovať farebne. Po hlasovaní vloží lístky do obálky a schránky s farbou, ktorá prislúcha konkrétnym voľbám. Komunálne voľby budú mať bielu farbu, voľby do vyšších územných celkov (VÚC) modrú farbu.

Motoristi pozor! Viaceré obmedzenia v Bratislave
Polícia upozorňuje na viaceré dopravné obmedzenia v Bratislave počas víkendu. Týkajú sa Tunela Sitina či diaľnice R7. Policajti o tom informujú na sociálnej sieti. Pre pravidelnú jesennú údržbu uzavrú Tunel Sitina. Obmedzenie potrvá od piatka od... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik