Paríž začína šetriť
17 | 09 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Paríž skráti čas osvetlenia múzea Louvre a zámku Versailles. Týmto symbolickým gestom chce verejnosť upozorniť na energetickú krízu, ktorá je dôsledkom vojny na Ukrajine. V sobotu to oznámila francúzska ministerka kultúry Rima Abdul-Malaková. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Parížsky magistrát už v utorok oznámil, že o hodinu skráti vonkajšie osvetlenie viacerých pamiatok vrátane Eiffelovej veže. Ide o ďalšie zo série opatrení, ktorým sa Francúzsko snaží zmierniť výdavky za energie.

"Symboly sú veľmi dôležité na zvyšovanie povedomia verejnosti (o energetickej kríze)," uviedla Abdul-Malaková. Dodala však, že symbolické opatrenia nebudú na zníženie spotreby elektriny stačiť.

Abdul-Malaková zároveň vyzvala francúzske kultúrne inštitúcie, aby zaviedli opatrenia zamerané na šetrenie energie. Ako príklad uviedla parížske múzeum Orsay, ktoré "znížilo svoje energetické výdavky o tretinu len tým, že vymenilo klasické žiarovky za LED osvetlenie".

Po dvoch rokoch sa vracia Oktoberfest
V Nemecku sa po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou koronavírusu v sobotu začal pivný festival Oktoberfest. Tradičným narazením prvého suda ho otvoril mníchovský starosta Didier Reiter. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Oktoberfest bol vo... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Podľa ministerky kultúry tiež prebiehajú rokovania s prevádzkovateľmi kín o výmene premietacích prístrojov za šetrnejšie laserové projektory.

Opatrenia na zníženie energetickej spotreby prijímajú jednotlivé samosprávy aj v iných častiach Francúzska. Jedno z najprísnejších schválili v meste Lille na severe krajiny, kde od začiatku septembra zhasli nočné osvetlenie verejných budov s výnimkou hlavného námestia a opery. Viacero miest obmedzilo aj vykurovanie v budovách.

Po výzve francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o "energetickej triezvosti" v súvislosti s dôsledkami vojny na Ukrajine sa zavedenie podobných opatrení očakáva v ďalších francúzskych mestách a obciach.

Rakúšania idú do ulíc a toto je dôvod
V sobotu predpoludním sa chystá veľké zhromaždenie aj v susednej Viedni. Pridajú sa aj ďalšie mestá Desaťtisíce ľudí po celom Rakúsku chcú v sobotu vyjsť do ulíc. Vyháňajú ich tam rekordné ceny. Peniaze majú čoraz menšiu hodnotu, s infláciou... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik