Aktuálne! Minútu po minúte
18 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Aktuálne! Z minúty, na minútu o dianí na Slovensku, zo Zahraničia, z regiónov Slovenska, ale aj z oblasti ekonomiky. Už nemusíte hľadať inde. Buďte v obraze! Iba s Hlavným denníkom.

21:00 Fiala: Zastropovanie cien zaplatíme z mimoriadnych ziskov firiem
Česká vláda chce zastropovanie cien energií zaplatiť zo zvýšenej dividendy plynúcej z podielu v štátom vlastnených spoločnostiach vrátane spoločnosti ČEZ a z mimoriadnych ziskov niektorých firiem. Povedal to v nedeľu český premiér Petr Fiala v mimoriadnom prejave.

20:51 Najmenej 27 ľudí prišlo o život pri nehode autobusu, ktorá sa v nedeľu odohrala na juhu Číny. Autobus prevážal pasažierov v súvislosti s koronavírusom do karanténneho zariadenia.

20:43 Skonfiškovaného jedla od ľudí čakajúcich pred Westminsterom sa ujíma charita
Neskonzumované potraviny, ktorými sa pre prípad hladu zásobili ľudia čakajúci na možnosť vzdať poctu zosnulej kráľovnej Alžbete, musia byť na vstupe do areálu parku Victoria Tower Gardens odovzdané. Do Westminsterského paláca totiž nie je dovolené brať jedlo ani nápoje a všetky takéto predmety sú konfiškované.
Ujíma sa ich následne londýnska charitatívna organizácia The Felix Project, ktorá predpokladá, že takto získa viac ako dve tony potravín - väčšinou čipsov, čokolád a sušienok. Organizácia prijíma aj už nepotrebné prikrývky a deky.

20:36 Poctu zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II. vzdala v nedeľu vo Westminsterskej sále v Londýne aj manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská. Informoval o tom na svojom webe britský denník The Guardian s tým, že Zelenskú následne v Buckinghamskom paláci prijala Catherine, princezná z Walesu.

20:19 Európska komisia (EK) dnes koná v zmysle toho, na čom sa dohodli členské krajiny EÚ pri schvaľovaní rozpočtu EÚ na sedem rokov. Uviedol to premiér Eduard Heger (OĽANO) v reakcii na odporučenie eurokomisie pozastaviť Maďarsku časť eurofondov pre porušovanie zásad právneho štátu a nedostatky v boji proti korupcii.

Najvyšší činitelia sa nezhodnú v ničom: Ostrý rozpor v názoroch Hegera a Kollára
Európska komisia (EK) dnes koná v zmysle toho, na čom sa dohodli členské krajiny EÚ pri schvaľovaní rozpočtu EÚ na sedem rokov. Uviedol to premiér Eduard Heger (OĽANO) v reakcii na odporučenie eurokomisie pozastaviť Maďarsku časť eurofondov pre... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

20:05 Uhlíková stopa budov, drevo ako obnoviteľný zdroj, alternatíva v komerčnej výstavbe a udržateľné budovy a mestá v čase energetickej krízy sú hlavné témy Týždňa zelených budov 2022. Podujatie sa začína v utorok (20. 9.).

19:55 Za mesiac prevádzky nového urgentného príjmu v Nemocnici Agel Komárno poskytli zdravotníci zdravotnú starostlivosť vyše 6200 pacientom. Najviac pacientov, takmer 2500, bolo ošetrených na chirurgických ambulanciách. Druhým najvyťaženejším bol v rámci diagnostiky röntgen, kde bolo vyšetrených vyše 1500 ľudí. "Otvorením nového urgentného príjmu sme výrazne zvýšili kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti i úroveň priestorov. Našli sme aj drobné nedostatky, ktoré v rámci praktického chodu nemocnice vylepšíme v krátkom čase," povedal riaditeľ nemocnice Miroslav Jaška.  

19:47 Alain Robert, ktorý je známy ako  francúzsky Spiderman, oslávil svoje 60. narodeniny zdolaním 48-poschodového mrakodrapu bez akéhokoľvek bezpečnostného vybavenia.
Ako v nedeľu informovala britská stanica BBC, Robert vyliezol na mrakodrap Tour TotalEnergies v parížskej obchodnej štvrti La Défense bez použitia lán a istenia.

19:32 Národné lesnícke centrum (NLC) vo Zvolene hostilo v uplynulých dňoch 22-člennú delegáciu majiteľov lesa z Lotyšska. Cieľom návštevy bolo získať skúsenosti s ochranou lesných porastov, a to najmä v neštátnom sektore.

19:21 Americký prezident Joe Biden a prvá dáma Jill Bidenová v nedeľu podvečer vo Westminsterskej sále vzdali poctu zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II. V sále, ktorá  je najstaršou časti Westminsterského paláca v Londýne, je vystavená rakva s telom zosnulej kráľovnej.

500 politikov a členov kráľovských rodín vzdalo hold kráľovnej
Americký prezident Joe Biden a prvá dáma Jill Bidenová v nedeľu podvečer vo Westminsterskej sále vzdali poctu zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II. V sále, ktorá je najstaršou časti Westminsterského paláca v Londýne, je vystavená rakva s telom... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

19:12 Najvyšší americký generál Mark Milley varoval, že stále nie je jasné, ako by Rusko mohlo reagovať na najnovšie neúspechy na bojisku na Ukrajine , a vyzval na ostražitosť medzi americkými vojakmi počas návštevy vojenskej základne v Poľsku, ktorá pomáha ukrajinskému vojnovému úsiliu.

19:04 Dvojica českých horolezcov v sobotu (17. 9.) večer uviazla pod Zadným Gerlachom vo Vysokých Tatrách, keď netrafila správnu zostupovú trasu. Vzhľadom na zlé počasie sa horským záchranárom podarilo k nim dostať až v nedeľu, muža a ženu s ťažkým podchladením vrtuľníkom transportovali do nemocnice v poľskom Zakopanom.

Pod Zadným Gerlachom uviazla dvojica českých horolezcov
Dvojica českých horolezcov v sobotu (17. 9.) večer uviazla pod Zadným Gerlachom vo Vysokých Tatrách, keď netrafila správnu zostupovú trasu. Vzhľadom na zlé počasie sa horským záchranárom podarilo k nim dostať až v nedeľu, muža a ženu s ťažkým... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

18:52 Pondelok (19. 9.) bude podľa meteorológov veľmi chladný, prekonané môžu byť aj dlhodobé teplotné rekordy. Maximálne teploty budú dosahovať desať až 15 stupňov, na severe lokálne sedem až desať stupňov Celzia.

Dobre sa oblečte! Pondelok bude mimoriadne chladný
Pondelok bude veľmi chladný, padnúť môžu aj teplotné rekordy, varuje SHMÚ. Pondelok (19. 9.) bude podľa meteorológov veľmi chladný, prekonané môžu byť aj dlhodobé teplotné rekordy. Maximálne teploty budú dosahovať desať až 15 stupňov, na severe... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

18:44 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer odcestoval do New Yorku, kde sa zúčastní na slávnostnom otvorení všeobecnej rozpravy 77. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. Sprevádzať bude prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, ktorá povedie slovenskú delegáciu. 

Káčer odcestoval: Prvá cesta šéfa diplomacie viedla do USA
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer odcestoval do New Yorku, kde sa zúčastní na slávnostnom otvorení všeobecnej rozpravy 77. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. Sprevádzať bude prezidentku SR Zuzanu Čaputovú,... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

18:38 Smrť mladej ženy vyvolala v Iráne kritiku na adresu mravnostnej polície
Iránsky prezident Ebráhim Raísí nariadil vyšetrenie okolností smrti mladej Iránky, ktorá zomrela krátko na to, ako ju v Teheráne zatkla mravnostná polícia.
Smrť 22-ročnej Mahsy Amíníovej obnovila v Iráne výzvy na obmedzenie zásahov proti ženám podozrivým z porušovania pravidiel obliekania, ktoré platia od islamskej revolúcie v roku 1979.

18:25 Minister Budaj na prestížnom svetovom veľtrhu venovanom odpadom
V anglickom Birminghame sa 14. a 15. septembra 2022 koná najväčšie podujatie v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska, venované odpadom, recyklácii a udržateľnosti RWM & Letsrecycle Live 2022. Súčasťou veľtrhu sú panelové diskusie a debaty za účasti vyše 200 svetových odborníkov na odpadové hospodárstvo, ktorí predstavujú najnovšie technológie na recykláciu a spracovanie odpadov. Na podujatí vystúpil s príhovorom aj minister životného prostredia SR Ján Budaj.

18:16 Najmenej 50 obetí si vyžiadali silné monzúnové dažde a zosuvy pôdy, ktoré v uplynulých dňoch sužujú Indiu a Nepál. V nedeľu o tom informovali miestne úrady.

18:01 Úrokové sadzby Európskej centrálnej banky (ECB) budú musieť ísť nahor omnoho výraznejšie, ak chce ECB dostať infláciu pod kontrolu. Povedal to cez víkend prezident nemeckej centrálnej banky Joachim Nagel. 

17:50 Na zmenu zdravotnej poisťovne majú ľudia čas do konca septembra. Pripomína to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Poistenci si môžu vybrať medzi štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a súkromnými zdravotnými poisťovňami Dôvera a Union.

17:38 Na Košickej detskej historickej železnici v stanici Alpinka v nedeľu slávnostne inštalovali novú železničnú zvonicu. Jej súčasťou je 15-kilogramový zvon a viac ako metrová plastika sv. Kataríny Alexandrijskej, patrónky železničiarov, z topoľového dreva.  

Na detskej železničke inštalovali zvonicu s patrónkou železničiarov
Na Košickej detskej historickej železnici v stanici Alpinka v nedeľu slávnostne inštalovali novú železničnú zvonicu. Jej súčasťou je 15-kilogramový zvon a viac ako metrová plastika sv. Kataríny Alexandrijskej, patrónky železničiarov, z topoľového... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

17:27 Guvernér Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov uviedol, že po streľbe ruských síl v psychiatrickej liečebni v obci Strelechja zahynuli štyria zdravotníci a dvaja pacienti boli zranení. Zariadenie bolo v procese evakuácie a zdravotnícky personál odstraňoval pacientov z nemocnice, zatiaľ čo bol pod silnou paľbou, povedal Syniehubov. 

17:20 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR varuje občanov SR pred tajfúnom, ktorý má v nedeľu zasiahnuť južné Japonsko. Tiež pred hurikánom, ktorý má zasiahnuť ostrov Portoriko. Rezort o tom informuje na webe.
Silný tajfún Nanmadol má zasiahnuť najmä ostrov Kjúšu a následne ďalšie časti krajiny. "Miestne úrady informujú o plánovanom prerušení miestnej leteckej a vlakovej dopravy a nariadili evakuáciu obyvateľstva v predpokladaných postihnutých oblastiach," spresnil rezort. Odporúča Slovákom, nachádzajúcim sa v daných oblastiach, aby sa riadili pokynmi miestnych úradov, polície a záchranných zložiek.
      MZVEZ varuje aj pred tropickou búrkou Fiona, ktorá má v nedeľu zasiahnuť Portoriko ako hurikán nateraz neurčenej kategórie. "Pokyny orgánov verejnej moci je možné sledovať prostredníctvom oficiálnych webových sídiel týchto orgánov a cez lokálne spravodajské kanály," doplnilo ministerstvo.

17:11 Výstava predstaví návrhy na nové mestské centrum pri Hornáde
Urbanisticko-architektonické návrhy na nové košické mestské centrum pri rieke Hornád si budú môcť záujemcovia pozrieť od pondelka (19. 9.) na výstave na Hlavnej ulici pri súsoší Immaculata. Verejnú prezentáciu súťažných návrhov - Vízie pre Nové mestské centrum pripravil Útvar hlavného architekta mesta Košice. Informoval o tom košický magistrát.

16:58 Televízie v súvislosti s pondelkovým (19. 9.) pohrebom britskej kráľovnej Alžbety II. menia svoj vysielací program. Prinesú aj živé vysielanie. 
Priamy prenos z poslednej rozlúčky s kráľovnou prinesú v pondelok o 11.30 h stanice RTVS Jednotka a :24. "Pre divákov, ktorí nemôžu sledovať rozlúčku v priamom prenose, ponúkne spravodajský okruh :24 aj záznam v pondelok o 19.50 h večer," doplnil PR manažér RTVS Stanislav Čačko. Dvojka prinesie o 20.10 h v premiére dvojdielny dokumentárny film Alžbeta a Margaréta: Láska a lojalita v obidvoch častiach za sebou. O 21.40 h odvysiela reprízu programu Alžbeta II. - platinová kráľovná.
TV Markíza svojim divákom ponúkne mimoriadnu reláciu s názvom Rozlúčka s Alžbetou II, v ktorej privíta viacerých hostí. Vysielať ju bude v čase od 11.00 do 16.50 h. Televízia Joj od 11.50 do 15.25 h odvysiela Špeciál v súvislosti s pohrebom kráľovnej Alžbety II. Ceremóniou budú sprevádzať viacerí hostia z politického a spoločenského života.

Televízie v súvislosti s pohrebom Alžbety II. v pondelok menia program
Televízie v súvislosti s pondelkovým (19. 9.) pohrebom britskej kráľovnej Alžbety II. menia svoj vysielací program. Prinesú aj živé vysielanie. Vyplýva to zo stanovísk, ktoré pre TASR poskytli. Priamy prenos z poslednej rozlúčky s kráľovnou... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

16:46 Silné zemetrasenie, ktoré v nedeľu s magnitúdou 6,9 zasiahlo juhovýchodné pobrežie Taiwanu, si vyžiadalo jednu obeť a deväť ľahko zranených, uviedlo taiwanské centrum pre núdzové operácie.

16:34 Kontingent 250 ukrajinských vojakov pôsobiacich v mierovej misii OSN v Konžskej demokratickej republike (KDR) sa vrátil do vlasti, aby sa zapojil do boja proti ruským silám. Informovala o tom v nedeľu stanica BBC.
Po ohlásení stiahnutia ukrajinskej leteckej jednotky v marci diplomati varovali, že misia OSN v KDR bude mať vážny nedostatok vrtuľníkov. Tie sú dôležité pri boji proti povstaleckým skupinám v hustých lesoch východnej časti rozľahlej africkej krajiny. Osem ukrajinských helikoptér tvorilo približne tretinu letky, ktorou disponuje stabilizačná misia MONUSCO.

16:23 Počas pochodu EuroPride, ktorý sa napriek vládnemu zákazu konal v sobotu v uliciach Belehradu, bolo srbskou políciou zadržaných 87 ľudí. Voči 11 z nich bolo vznesené aj obvinenie, informovala v nedeľu agentúra AFP, ktorá sa odvolala na rozhovor srbského ministra vnútra Aleksandra Vulina pre komerčnú televíziu Pink.

16:13 Kliešťov môže pre klimatickú zmenu pribúdať, ľudia tak budú ohrození viac
Miernejšie zimy, súvisiace s klimatickou zmenou, môžu viesť k expanzii populácie kliešťov. Ľudia tak budú viac ohrození chorobami, ktoré kliešte prenášajú. Pre TASR to zhodnotila vedúca odboru pripravenosti na biologické hrozby a pandémie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Eva Chmelanová.

Výletníci POZOR! Kliešťov môže pre klimatickú zmenu pribúdať
Miernejšie zimy, súvisiace s klimatickou zmenou, môžu viesť k expanzii populácie kliešťov. Ľudia tak budú viac ohrození chorobami, ktoré kliešte prenášajú. Pre TASR to zhodnotila vedúca odboru pripravenosti na biologické hrozby a pandémie Úradu... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

15:51 Vatikánsky almužník kardinál Konrad Krajewski a jeho sprievod sa cez víkend počas rozvozu humanitárnej pomoci na Ukrajine dostali pod raketovú paľbu. Vyviazli z nej bez zranení.
Ako informovala agentúra AP, incident sa odohral v sobotu neďaleko ukrajinského mesta Záporožie, v lokalite vo vzdialenosti asi 20 kilometrov od frontovej línie.
Vatikán dodal, že kardinál so sprievodom boli nútení vyhľadať úkryt.

Pápežský almužník sa dostal na Ukrajine pod raketovú paľbu
Vatikánsky almužník kardinál Konrad Krajewski a jeho sprievod sa cez víkend počas rozvozu humanitárnej pomoci na Ukrajine dostali pod raketovú paľbu. Vyviazli z nej bez zranení. Ako informovala agentúra AP, incident sa odohral v sobotu neďaleko... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

15:38 Milovaná ruská speváčka Alla Pugačevová zverejnila na svojom instagramovom účte správu, v ktorej žiada ministerstvo spravodlivosti krajiny, aby ju zaradilo ako zahraničnú agentku po boku jej manžela Maxima Galkina. Príspevok, o ktorom informoval Kevin Rothrock, výkonný redaktor Meduza, tiež vyzýval na ukončenie „úmrtia našich chlapcov na iluzórne ciele, ktoré z našej krajiny robia vyvrheľov a zaťažujú životy jej občanov“. Pugačevovej odkaz prichádza deň po tom, čo Galkina – komika, ktorý sa opakovane vyjadril proti vojne s Ukrajinou – označilo Rusko za zahraničného agenta.

15:35 Prezidentka SR Zuzana Čaputová vzdala úctu zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II. pri katafalku v historickej Westminsterskej sále v Londýne. Pre TASR to potvrdil hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Do Londýna prezidentka pricestovala v nedeľu popoludní.

Prezidentka vzdala úctu zosnulej kráľovnej Alžbete II. v Londýne
Prezidentka SR Zuzana Čaputová vzdala úctu zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II. pri katafalku v historickej Westminsterskej sále v Londýne. Pre TASR to potvrdil hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Do Londýna prezidentka pricestovala v nedeľu... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

15:24 Americký výrobca elektromobilov Tesla plánuje zvýšiť predaj svojich áut v Nemecku tento rok na dvojnásobok. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na údaje nemeckého týždenníka Automobilwoche.

15:12 Polícia začala viaceré trestné stíhania v prípade muža, ktorý v sobotu (17. 9.) napadol a okradol viaceré ženy v Bratislave. TASR o tom informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Jana Šimunková. Polícia zadržala muža po tom, ako mal v ranných hodinách napadnúť nožom 76-ročnú ženu v bratislavskej mestskej časti Lamač. Následne mal v treťom bratislavskom okrese lúpežne prepadnúť ďalšie dve ženy.

14:59 Leitmotívom festivalu Amplión bude tento rok spomalenie
Starobylá Banská Štiavnica bude koncom septembra opäť zastávkou kabaretného a pouličného umenia. V dňoch 23. až 25. septembra sa tam uskutoční 7. ročník medzinárodného festivalu kabaretného divadla a pouličného umenia Amplión.
"Leitmotívom tohto ročníka je spomalenie, zastavenie sa. Sloganom festivalu je Zastaviť sa je umenie!," uviedol pre TASR dramaturg festivalu Ján Fakla z Ansámblu nepravidelného divadla, ktorý festival organizuje. "Cítime totiž, že v uponáhľanej a napätej každodennosti potrebujeme trochu spomaliť, zastaviť sa," dodal.

14:39 Ruský prezident Vladimir Putin telefonoval s lídrami Kirgizska a Tadžikistanu po ozbrojených zrážkach na hranici oboch stredoázijských krajín. Vyzval ich, aby zamedzili ďalšej eskalácii, oznámil v nedeľu Kremeľ.

14:28 Organizácia Spojených národov (OSN) v nedeľu vyzvala Taliban, aby v Afganistane opäť otvoril stredné školy pre dievčatá. Rozhodnutie Talibanu zatvoriť dievčenské školy, ktorá začalo platiť pred rokom, pritom označila za "tragické a hanebné".

14:18 V závode štátnej spoločnosti Konštrukta-Defence v Moldave nad Bodvou spúšťajú v týchto dňoch novú lakovaciu a sušiacu kabínu, ktorá umožní realizovať povrchovú úpravu bojovej techniky. Informovalo o tom v nedeľu Ministerstvo obrany (MO) SR. "Tak, ako som avizoval v júni, prevádzka Konštrukta-Defence v Moldave nad Bodvou získala striekací box na základnú a finálnu povrchovú úpravu bojovej techniky. Ide o nesmierne dobrú správu, keďže doteraz bola Konštrukta odkázaná na subdodávky," uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

14:09 Rusko a Ukrajina sa navzájom obviňujú z vyprovokovania bojov v Chersone po tom, čo video zachytilo strety v centre okupovaného ukrajinského mesta v sobotu večer.

13:59 Premiér Eduard Heger (OĽANO) podporí zo svojej rezervy sumou 300.000 eur projekty na popularizáciu vedy a inovácie. Spolu zafinancuje 48 projektov. Informoval o tom na sociálnej sieti.
"Na Slovensku máme mnoho šikovných žiakov, študentov, vedcov a výskumníkov, ktorým často chýba podpora a sú nútení svoje nápady realizovať v zahraničí. Veda a inovácie sú oblasti, v ktorých vidím budúcnosť našej krajiny," uviedol Heger. Dodal, že vďaka ich rozvoju možno vychovať generácie, ktoré budú zmýšľať smerom vpred a zároveň prilákať aj atraktívnych investorov.

13:47 Dolnokubínsky akvapark zatiaľ nezatvoria, pripravili však krízový scenár
Zatvorenie dolnokubínskeho mestského akvaparku v dôsledku vysokých cien energií do konca tohto roka nehrozí. Pre TASR to potvrdil konateľ spoločnosti Tehos Stanislav Vilček. V hre však podľa jeho slov ostáva obmedzenie prevádzky akvaparku.

13:38 Dom Matice slovenskej v Nitre si v sobotu (17. 9.) pripomenul 30. výročie od vzniku Ústavy SR. Špeciálnym hosťom podujatia bol Spevácky zbor slovenských učiteľov, ktorý ponúkol návštevníkom špeciálne pripravený repertoár skladieb pod taktovkou súčasného dirigenta Štefana Sedlického, informovala riaditeľka Domu Matice slovenskej v Nitre Veronika Bilicová.

13:28 V prípade, že menšinová vláda nebude vedieť presadiť okamžité riešenie energií a inflačnej krízy, tak pre hnutie Sme rodina nemá zmysel ostávať v koalícii. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský s tým, že potom budú predčasné voľby.

Pčolinský: Nemá pre nás zmysel ostávať v koalícii AK....
V prípade, že menšinová vláda nebude vedieť presadiť okamžité riešenie energií a inflačnej krízy, tak pre hnutie Sme rodina nemá zmysel ostávať v koalícii. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol šéf poslaneckého klubu Sme rodina... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

13:18 Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre predstavilo v novej sezóne verejnosti autorskú inscenáciu Nebo v réžii poľského divadelného tvorcu Ireneusza Maciejewského. Inscenácia určená pre divákov od sedem rokov otvorila tému osamotenosti detí v prostredí digitálnych technológií, informovalo divadlo. Premiéra sa uskutočnila v sobotu v priestoroch Kultúrneho domu v Šali.

13:01 Na najmenej 36 sa zvýšil počet obetí nepokojov na hraniciach medzi Kirgizskom a Tadžikistanom. Ďalších 129 osôb utrpelo zranenia. V nedeľu o tom informovalo kirgizské ministerstvo zdravotníctva.

12:24 Tím ukrajinských zdravotníkov sa bude počas budúceho týždňa v Košiciach školiť v rámci cezhraničného projektu na zabezpečenie lepšej starostlivosti o pacientov s cystickou fibrózou. Päťdňové odborné školenie absolvuje tím lekárok a fyzioterapeutka z novovytvoreného centra pre toto závažné dedičné ochorenie z Oblastnej detskej nemocnice v Ivano-Frankivsku. Informovala o tom predsedníčka Slovenskej asociácie cystickej fibrózy Katarína Štěpánková.

12:13 Pre lesníctvo, poľnohospodárstvo a vodohospodárstvo je na Slovensku najviac alarmujúce tzv. zimné sucho. Začiatok sucha sa podľa deficitu zrážok datuje od septembra minulého roku. Pre TASR to uviedol Jaroslav Vido z Lesníckej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene.

12:04 Európska komisia (EK) v nedeľu odporučila znížiť finančné prostriedky vyplácané Maďarsku zo spoločného rozpočtu EÚ. Pozastavených by malo byť približne 7,5 miliardy eur, a to pre porušovanie zásad právneho štátu a nedostatky v boji proti korupcii.

Európska komisia chce pozastaviť Maďarsku až 7,5 miliardy eur z eurofondov
Európska komisia (EK) v nedeľu odporučila znížiť finančné prostriedky vyplácané Maďarsku zo spoločného rozpočtu EÚ. Pozastavených by malo byť približne 7,5 miliardy eur, a to pre porušenia zásad právneho štátu a nedostatky v boji proti korupcii.... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

11:52 Na celom Slovensku bolo v sobotu (17. 9.) menej ako 20 stupňov Celzia. V Hurbanove bol posledný takýto deň 27. apríla.

Pripravte sa! Už sa nám zozimieva, varuje SHMÚ
Na celom Slovensku bolo v sobotu (17. 9.) menej ako 20 stupňov Celzia. V Hurbanove bol posledný takýto deň 27. apríla. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informovalo na sociálnej sieti. V najbližších dňoch podľa SHMÚ teplota... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

11:42 Tehotnej českej turistke pomáhali v noci na nedeľu vo Veľkej Fatre horskí záchranári. Záchranná akcia sa uskutočnila v zlom počasí a podmienkach, za intenzívneho sneženia a skončila sa o 3.00 h.

11:33 Pripomíname si pamätný deň – 174. výročie vzniku SNR
V kalendári sviatkov patrí 19. september medzi pamätné dni Slovenskej republiky (SR). Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) vyhlásili totiž zákonom č. 241 z roku 1993 Deň vzniku Slovenskej národnej rady (SNR) za pamätný deň SR.

Pripomíname si pamätný deň – 174. výročie vzniku SNR
V kalendári sviatkov patrí 19. september medzi pamätné dni Slovenskej republiky (SR). Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) vyhlásili totiž zákonom č. 241 z roku 1993 Deň vzniku Slovenskej národnej rady (SNR) za pamätný deň SR. SNR... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

11:24 Ukrajinskí zdravotníci môžu zadarmo absolvovať online jazykové kurzy slovenčiny. Začali sa 5. septembra, doposiaľ sa na ne prihlásilo 125 zdravotníkov. Zabezpečila im ich Medzinárodná asociácia lekárov a zdravotníkov na Slovensku (MALnS).

11:17 Pri dopravnej nehode motocykla v lokalite Zakvášov v okrese Považská Bystrica utrpela v sobotu (17. 9.) večer vážne zranenia 24-ročná spolujazdkyňa. Do nemocnice ju odviezol záchranársky vrtuľník. 

11:09 Na západnom Slovensku a v okrese Poprad treba v nedeľu počítať so silnejším vetrom. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

SHMÚ varuje: Pozor na silný vietor
Na západnom Slovensku a v Poprade môže v nedeľu silnejšie zafúkať, varuje SHMÚ. Na západnom Slovensku a v okrese Poprad treba v nedeľu počítať so silnejším vetrom. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

11:00 Celkovo 165 lodí s 3,7 miliónmi ton poľnohospodárskych produktov na palube opustilo Ukrajinu na základe dohody medzi OSN a Tureckom o odblokovaní ukrajinských námorných prístavov, uviedlo dnes ukrajinské ministerstvo infraštruktúry.

10:52 Digitalizáciou sa nezaoberá až 30 % slovenských firiem
Princípy konceptu priemysel 4.0 má zavedených len 51 % slovenských podnikov napriek tomu, že od jeho vzniku uplynulo viac než desať rokov. Táto takzvaná štvrtá priemyslová revolúcia označuje trend digitalizácie a s ním spojenú automatizáciu výroby. Aj keď pandémia nového koronavírusu urýchlila túto evolúciu, vojna na Ukrajine a nárast cien energií priority firiem zmenili. Problematike digitalizácie sa doteraz nevenovalo až 30 % slovenských podnikov, väčšine z nich by však mohla napomôcť ušetriť. Upozornil na to prieskum informačno-technologickej (IT) spoločnosti Soitron.

10:34 Prostredníctvom 662 vykonaných RT-PCR testov odhalili v sobotu (17. 9.) na Slovensku 204 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli tri obete. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) na svojom webe.
V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 359 pacientov.

10:23 Agentúra Reuters uvádza, že tajomník Ruskej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev bude mať počas dvojdňovej návštevy Číny od nedele bezpečnostné konzultácie a stretnutia, uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí. Patrušev sa počas svojej návštevy zúčastní na 17. kole konzultácií o strategickej bezpečnosti medzi Čínou a Ruskom a na 7. stretnutí bezpečnostnej spolupráce medzi Čínou a Ruskom, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení zverejnenom v nedeľu na svojej webovej stránke.

10:15 V pondelok (19. 9.) má po dvojmesačnej pauze pokračovať na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, a tiež v kauze prípravy vrážd prokurátorov.

V pondelok pokračuje proces v kauze Kuciak
V pondelok (19. 9.) má po dvojmesačnej pauze pokračovať na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, a tiež v kauze prípravy vrážd prokurátorov. V prípade vraždy... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

10:02 Východné pobrežie Taiwanu zasiahlo ďalšie silné zemetrasenie
K zemetraseniu s magnitúdou 6,9 došlo v nedeľu na juhovýchodnom pobreží Taiwanu. Miestne médiá priniesli správy o zrútení nižšej budovy s obchodom a vykoľajení vagóna na stanici v regióne. Úrady tiež vydali varovania pred cunami. 

9:47 Diaľnica medzi Bratislavou a Košicami by mohla ušetriť viac ako hodinu
Diaľnicu medzi Bratislavou a Košicami má tvoriť spolu 46 úsekov. Po sprevádzkovaní celého spojenia by mohla motoristom ušetriť aj viac ako hodinu jazdného času oproti súčasnému stavu. Závisí to však aj od trasy, rýchlosti jazdy a času prejazdu. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Eva Žgravčáková.

9:29 Čínskym predstaviteľom povolili vstup do sály s rakvou Alžbety II.
Britský parlament potvrdil, že čínskych predstaviteľov pozvú, aby sa zúčastnili na vzdávaní pocty zosnulej kráľovnej Alžbete II. pri jej rakve vo Westminsterskej sále.

9:11 Slovenskí vysokoškoláci, doktorandi, vysokoškolskí učitelia a vedeckí pracovníci verejných, štátnych a súkromných vysokých škôl a zo Slovenskej akadémie vied sa môžu uchádzať o štipendiá Akcie Rakúsko – Slovensko na študijné a výskumné pobyty v Rakúsku. TASR o tom informoval Ján Chlup zo Slovenskej akademickej informačnej agentúry (SAIA), ktorá program administruje.

8:56 Poslanci Národnej rady (NR) SR sa zídu opäť v utorok (20. 9.). Riadna schôdza sa mala začať už uplynulý týždeň, no v stredu (14. 9.) nebolo plénum uznášaniaschopné. Neprezentovali sa poslanci SaS ani opozícia. Liberáli už avizovali, že otvorenie schôdze v utorok podporia, s koalíciou už hovorili aj o viacerých návrhoch.
Na programe schôdze je takmer 140 bodov. Poslanci by mali prerokovať napríklad prístup Švédska a Fínska do NATO i zmluvu o pridružení SR k Európskej vesmírnej agentúre.

8:45 Ruská invázia na Ukrajinu a globálna potravinová kríza zhoršená vojnou budú stredobodom pozornosti svetových lídrov, keď sa tento týždeň zídu v OSN v New Yorku. "Bolo by naivné myslieť si, že sme blízko možnosti mierovej dohody," povedal generálny tajomník OSN António Guterres pred zasadnutím na vysokej úrovni 193-členného Valného zhromaždenia OSN, ktoré sa začína v utorok. "Šance na mierovú dohodu sú v súčasnosti minimálne."

8:35 Austrália nezakáže ruským turistom vstup do krajiny v rámci sankcií súvisiacich s vojnou na Ukrajine. Uviedol to v nedeľu austrálsky minister obrany Richard Marles.

8:24 Špeciálnu výstavu slovenského kopova a program venovaný poľovníctvu uvidia v nedeľu návštevníci Múzea liptovskej dediny v Pribyline. Koná sa tam podujatie Nedeľa svätého Huberta.

Nápad na nedeľný výlet: V pribylinskom skanzene bude program venovaný poľovníctvu
Špeciálnu výstavu slovenského kopova a program venovaný poľovníctvu uvidia v nedeľu návštevníci Múzea liptovskej dediny v Pribyline. Koná sa tam podujatie Nedeľa svätého Huberta. TASR o tom informovala odborná referentka kultúry z Liptovského... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

8:10 Japonsko sa pripravuje na príchod supertajfúnu Nanmadol
Mimoriadne silný tajfún Nanmadol podľa varovania japonských meteorológov udrie v nedeľu v južných častiach ostrova Kjúšu. Úrady vyzvali takmer tri milióny obyvateľov, aby sa evakuovali.

7:59 Očkovanie proti chrípke vlani využilo 258.051 ľudí. Vyplýva to z informácií, ktoré pre TASR poskytli všetky tri zdravotné poisťovne (ZP) na Slovensku. Pripomínajú, že očkovanie proti chrípke bude pre poistencov dostupné zadarmo aj tento rok.

7:50 Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová pricestovala v sobotu do Arménska. Ako informovala agentúra AFP, jej návšteva sa koná len niekoľko dní po tom, ako boje v pohraničí Arménska s Azerbajdžanom ohrozili snahy Západu o dosiahnutie trvalého mieru medzi týmito úhlavnými nepriateľmi.

7:41 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil ruské sily, ktoré predtým okupovali veľkú časť Charkovskej oblasti, z rozsiahleho používania mučenia.
V tomto oslobodenom regióne na východe Ukrajiny bolo dosiaľ objavených najmenej desať lokalít, kde došlo k mučeniu, uviedol Zelenskyj vo svojom sobotňajšom večernom videopríhovore, informuje tlačová agentúra DPA.

7:32 Manžel ruskej divy Pugačovovej sa v Rusku stal zahraničným agentom
Ruské ministerstvo spravodlivosti v piatok pridalo do registra fyzických osôb označovaných za tzv. zahraničných agentov aj manžela stálice ruského popu Ally Pugačovovej - stand-upového komika Maxima Galkina.

Manžel ruskej divy Pugačovovej sa v Rusku stal zahraničným agentom
Ruské ministerstvo spravodlivosti v piatok pridalo do registra fyzických osôb označovaných za tzv. zahraničných agentov aj manžela stálice ruského popu Ally Pugačovovej - stand-upového komika Maxima Galkina. Informovala o tom v sobotu stanica... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

7:20 Európa by mala vyslať misiu na Mesiac ešte v tomto desaťročí
Generálny riaditeľ Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Josef Aschbacher je naďalej odhodlaný vidieť európskeho astronauta na Mesiaci do desiatich rokov.
Aschbacher predpovedá, že hospodársky potenciál Mesiaca sa ukáže až v nasledujúcom desaťročí. "V súčasnosti sme len na začiatku udržateľného využívania Mesiaca pre naše projekty," povedal.

7:08 Americký prezident Joe Biden pricestoval v sobotu večer do Británie, kde sa zúčastní na pohrebe britskej kráľovnej Alžbety II.

Biden je už v Londýne
Americký prezident Joe Biden pricestoval v sobotu večer do Británie, kde sa zúčastní na pohrebe britskej kráľovnej Alžbety II. Bidenov prezidentský špeciál Air Force One pristál na letisku Londýn-Stansted krátko pred 22.00 h miestneho času (23.00... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR