Rokovania, či poslať F-16 a Patriots na Ukrajinu, pokračujú – ale POTICHU
17 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Ukrajina prestala verejne žiadať o high-tech zbrane. To však neznamená, že ich nechcú, píše Politico.

V zákulisí to vrie

Ukrajina prestala verejne žiadať o špičkové americké zbrane, ako sú systémy protivzdušnej obrany Patriot, stíhačky F-16 a bezpilotné lietadlá Grey Eagle. Ale v zákulisí sa tlak na zbrane, ktoré by mohli zvrátiť priebeh vojny, nezastavil. Kyjev je stále múdrejší, pokiaľ ide o jeho požiadavky.

Podľa poradcov ukrajinskej vlády, predstaviteľov Pentagonu a vedúcich predstaviteľov obranného priemyslu obe strany rokujú o tom, či poslať všetky tri položky, keďže sa uzatvárajú dlhodobé dohody o financovaní.

V posledných týždňoch však došlo k posunu od hlasného volania po protivzdušnej obrane a stíhačkách k tichším rokovaniam. Kampaň na jej zmiernenie viedli Zelenského poradcovia v Kyjeve a kľúčoví partneri vo Washingtone, spolu s priateľskými radami od samotnej Bidenovej administratívy, čo povzbudilo Kyjev, aby sa sústredenejšie zameral na to, čo práve teraz potrebuje. 

Dajte ďalšie zbrane!
Apetít Ukrajiny rastie: aké zbrane Kyjev žiada od západných partnerov. Vláda Ukrajiny zaslala americkému Kongresu žiadosť na dodávku nových typov zbraní, vrátane balistických rakiet zem-zem ATACMS s dosahom až 300 kilometrov. Aby mohli... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Milan Laca

Zmena z verejnej kampane na súkromnú

Zmena z verejnej kampane na súkromnú nastala, keď sa poradcovia začali obávať, že požiadavky na špičkové zbrane odvádzajú pozornosť od bezprostrednejších potrieb Kyjeva na bojisku a obavy, že žiadosti zamieňajú ich prísne napísané posolstvo.

Mesiace po rozsiahlej ruskej invázii koncom februára ukrajinskí lídri žiadali o systémy Patriot a ďalšie špičkové technológie, čím ich zaradili na prvé miesto zoznamov želaní odoslaných do Washingtonu a rozoslaných v tlači. Položky veľkých vstupeniek však boli vynechané z najnovších požiadaviek na nevyhnutné zbrane, ktoré sa držali požiadaviek na viac delostreleckých granátov a rakiet pre raketomety HIMARS.

Rozhovory o konečnom získaní lietadiel Patriots, F-16 a Grey Eagles v určitom bode cesty pokračujú na nízkej úrovni, avšak podľa troch priemyselných zdrojov a ľudí, ktorí sú v kontakte s kyjevskou vládou.

Štedrá EÚ - 150 miliónov, 100 miliónov, 5 miliárd a možno ešte...
Európska únia vyčlení milióny eur na podporu vnútorne vysídlených osôb na Ukrajine. V Kyjeve to vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová . Ako v zime? „Ďalšou veľkou témou nášho rozhovoru bola krátkodobá príprava na zimu... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Milan Laca

Pre Moskvu provokatívne

Obavy nie sú len z toho, že high-tech systémy by boli pre Moskvu provokatívne, ale aj z toho, že komplexná údržba a podpora systémov by uprostred vojny predstavovala výzvu pre Ukrajinu. V prípade Patriotov je ich relatívny nedostatok zásobovať Ukrajinu výzvou. Jednotky Patriot americkej armády sú jedny z najviac nasadených jednotiek v službe, pričom spojenci v celej Európe, na Strednom východe a v Tichomorí požadujú ochranu, ktorú poskytujú.

Existuje aj problém stanovenia priorít: existujúci spojenci NATO tiež chcú tieto systémy. Keď sa viac východoeurópskych krajín vzdá svojich starších ruských alebo dokonca sovietskych lietadiel, hľadajú v USA, aby začali predávať alebo financovať F-16 pre svoju vlastnú obranu. Už teraz sa dodávka 14 lietadiel F-16 na Slovensko oneskoruje o rok – do roku 2024 – kvôli problémom s dodávateľským reťazcom a Taiwan zostáva vysoko na zozname priorít pre lietadlá a ich náhradné diely.

Niektoré z týchto zložitejších systémov – vrátane F-16, ktoré americké letectvo plánuje ukončiť – „pravdepodobne dorazia po skončení tohto konfliktu,“ povedal zamestnanec Kongresu so znalosťou diskusií.

Pokiaľ ide o požiadavku na batérie rakiet Patriot, USA súhlasili s financovaním predaja národného pokročilého raketového systému zem-vzduch alebo NASAMS pre Ukrajinu. Úradníci varujú, že kapacita Ukrajiny trénovať a používať oba systémy naraz by bola prinajlepšom obmedzená.

Kam až siaha fóbia! (VIDEO)
Polícia v Rige zaradila pieseň „Kaťuša“ medzi symboly totality. Vedúci oddelenia pre styk s verejnosťou polície v Rige Tom Sadovskis vyhlásil, že v Rige je zakázané verejne používať symboly totalitných režimov. Odpovedal tak na žiadosť skupiny... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Milan Laca

"NASAMS a Patriot sú rozdielne systémy a vy trénujete rovnakých leteckých obrancov, takže môžu urobiť len toľko," povedal zamestnanec, ktorý ako ostatní v tomto príbehu hovoril pod podmienkou anonymity, aby diskutoval o rozhovoroch. "Myslím, že sa tam dostaneme."

Pentagon nedávno udelil kontrakt v hodnote 182 miliónov dolárov spoločnosti Raytheon Technologies, pričom použil prostriedky Ukrajinskej iniciatívy bezpečnostnej pomoci na NASAMS. Prvé dva systémy budú dodané v priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov, uviedol v piatok Pentagon.

Dobytie Charkova riadené spravodajskými službami USA

Ukrajinský útok na dobytie Charkova a vytlačenie ruských jednotiek z tisícok štvorcových míľ ukrajinského územia tento mesiac prispel k silným stránkam Ukrajiny – rýchle rozhodovanie na mieste a efektívne použitie delostrelectva a presnej munície, čiastočne riadené včasnými spravodajskými službami USA – pri odhaľovaní ruských slabín vo vedení a logistike, ktoré sa prejavili vo februárovom výpade Kremľa ku Kyjevu.

Zatiaľ čo ukrajinský pokrok bol ohromujúci, nezdá sa, že by sa vojna blížila k ukončeniu. Kyjev a Kremeľ sa ešte musia zapojiť do rozhovorov o ukončení konfliktu, zatiaľ čo Ukrajina sa zdá byť odhodlaná presadzovať svoje novoobjavené výhody. Vladimir Putin medzitým nepreukázal, že by ustúpil zo svojej maximalistickej pozície zmeniť ukrajinskú vládu.

Rusko varuje USA pred dodaním rakiet dlhšieho doletu na Ukrajinu
Spojené štáty prekročia "červenú čiaru" v prípade, ak Ukrajine dodajú rakety s dlhším doletom, akými Kyjev v súčasnosti disponuje. Vo štvrtok to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, podľa ktorej by sa... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Keďže na východe a juhu pokračujú delostrelecké a pancierové boje, ruské balistické rakety naďalej mieria na civilnú infraštruktúru na Ukrajine, čo podčiarkuje potrebu modernejších systémov protivzdušnej obrany, než aké v súčasnosti prevádzkuje hŕstka ruských S-300.

Aby sa tam nakoniec dostali, predstavitelia USA pokračujú v diskusii o tom, či poslať Patriotov na Ukrajinu ako súčasť dlhodobej stratégie, uviedli ľudia. Diskusie o odoslaní systému sú na ministerstve obrany v počiatočnom štádiu a konečné rozhodnutie by bolo na prezidentovi Joeovi Bidenovi. Ale skutočnosť, že úradníci hovoria o takomto kroku, je veľkým posunom oproti tohtoročnej jari, keď predstavitelia USA túto myšlienku odmietli.

Ak sa plán pohne vpred, je pravdepodobné, že USA podpíšu zmluvu s Raytheonom na vybudovanie ďalších systémov pre Kyjev, namiesto prenosu relatívne vzácnych – a silne nasadených – batérií Patriot do amerického inventára.

Systém Patriot by bol pre Ukrajincov významným posilnením schopností

Patriot je sofistikovaný, viacúčelový systém určený na zostrelenie lietadiel s pevnými krídlami, balistických alebo riadených striel. Okrem Spojených štátov systém prevádzkuje 17 krajín vrátane Rumunska a Poľska.

Je to obranná zbraň, ktorá by prinútila ruských pilotov „dvakrát si to rozmyslieť“, kým zaútočia na ukrajinské sily, povedal Tom Karako, vedúci pracovník Centra pre strategické a medzinárodné štúdie.

"Aby to bolo použité v hneve, musíte mať na dosah ruskú raketu alebo ruské lietadlo, ktoré eskalovalo," povedal Karako. "Povedal by som, že je to deeskalačné."

Obaja v rovnakom čase, žeby náhoda? Správy o Putinovej a Zelenského autonehodách sa rozšírili v ten istý deň
Obaja v rovnakom čase? Žeby náhoda? Ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj boli približne v rovnakom čase údajne účastníkmi dopravných nehôd. Ukrajinci nehodu zamietli pod koberec, no Rusi to vidia... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

V porovnaní s existujúcimi ukrajinskými prostriedkami protivzdušnej a protiraketovej obrany je Patriot oveľa novším systémom s dlhším dosahom, ktorý by Kyjevu poskytol kritickú novú schopnosť proti ruským útokom, povedal Karako. Slovensko v apríli poslalo Ukrajine starý sovietsky systém protiraketovej obrany S-300. NASAMS vyslané USA môžu zostreliť rakety krátkeho až stredného doletu.

Ak sa USA rozhodnú ísť cestou akvizície, Ukrajinci by nečakali dodávku Patriotov roky, čo je časová os podobná zbraniam, ktorú Bidenova administratíva oznámila v auguste ako súčasť balíka 3 miliardy dolárov , ktorý priamo financuje zmluvy s americkým obranným priemyslom.

Financovanie obranného priemyslu pôjde na výrobu delostreleckých nábojov, mínometných nábojov, raketových systémov zem-vzduch; nová schopnosť protilietadlového lietadla; ďalšie drony; a 24 protibatériových radarov. Žiadne zo zariadení nedorazí mesiace; niektorým to bude trvať roky. Predstavitelia však tvrdia, že investícia Ukrajine umožní plánovať si vlastnú budúcu obranu.

Hovorca ministerstva obrany na otázku o odoslaní Patriotov a iných nových zbraní na Ukrajinu povedal, že ministerstvo nemá „v súčasnosti žiadne nové oznámenia“.
 
„Všeobecne povedané, nepretržite pracujeme na splnení prioritných žiadostí Ukrajiny o bezpečnostnú pomoc, dodávame zbrane z amerických zásob, keď sú k dispozícii, a uľahčujeme dodávky zbraní spojencom a partnerom, keď ich systémy lepšie vyhovujú potrebám Ukrajiny,“ povedal hovorca. , podplukovník Garron Garn.
 
USA idú Európe po krku
Tajná správa o plánoch USA na zničenie ekonomiky EÚ. Správa stratégov RAND, prepojených s Pentagonom bola vydaná v januári 2022. Uverejnili to švédske noviny Nya Dagbladet . Likvidácia Európy Dokument sa odvoláva na plány USA úplne zničiť... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Milan Laca
 

Patriot by bol „menej eskalačný“ ako niektoré iné systémy, o ktorých sa uvažuje, povedal predstaviteľ DoD, vrátane rakiet s dlhším doletom, ako je armádny taktický raketový systém, útočná zbraň, ktorá môže letieť až 190 míľ a dostať sa na ruské územie. a o ktorej sa podľa Bieleho domu neuvažuje.

Hovorilo sa o dodávke dronu MQ-1C Grey Eagle už niekoľko mesiacov. Nezdá sa, že by drony smerovali do zámoria bližšie ako túto jar, keď sa diskusie prvýkrát dostali na verejnosť, hoci dvaja poradcovia ukrajinskej vlády pre POLITICO povedali, že rozhovory pokračujú.

Existuje niekoľko obáv, vrátane možnej straty technológie prenášanej na drone, ak by ich Rusi zostrelili, spolu s nepokojom v rámci amerického letectva – ktoré sa dočkalo vyradenia vlastnej flotily Grey Eagles – v prípade, že by systémy dokázali lepšie prežiť. na modernom bojisku, než sa očakávalo. Peniaze vynaložené na starnúce drony chce letectvo presunúť na iné priority modernizácie.

Vždy, keď príde viac nových technológií, je jasné, že Ukrajina bude čoraz viac zaplavovaná vybavením štandardom NATO, pretože staršie ruské zásoby všetkého od munície po náhradné diely vysychajú v celej Európe, čo stavia západných darcov do pozície darcov – alebo predaja – čoraz viac. špičkové vybavenie do Kyjeva na ďalšie desaťročia.

Pozor na neodvratnú katastrofu!
Newsweek: konflikt medzi Moskvou a NATO môže prebiehať podľa najhoršieho scenára. Autori z Newsweeku uviedli, že konflikt medzi USA a Ruskom sa začal ešte pred ukrajinskou krízou. Krajiny opustili svoje dohody o kontrole jadrových zbraní a začali... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik