Generál Andor Šándor a nové info: K vojne aj plynu
07 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Ak Gazprom neobnoví dodávky plynu na Západ, bude to z ruskej strany jasné politické rozhodnutie. Pre EÚ to bude veľmi závažná ekonomická otázka majúca vplyv na životnú úroveň obyvateľov a na európsky priemysel, ktorý tým môže byť zásadným spôsobom poškodený, konštatoval pre české Parlamentní Listy bezpečnostný expert generál Andor Šándor. 

Ukrajina začala začiatkom týždňa v Chersonskej oblasti protiofenzívu, ktorej cieľom má byť dobytie celej oblasti vrátane mesta Chersonu. Zatiaľ ovládla mestečko Vysokopilja na severe Chersonskej oblasti. Ukrajincom sa darí podľa analytikov aj v Doneckej oblasti, kde získali časť územia. 

Podľa bývalého šéfa vojenskej rozviedky generála Andora Šándora sa táto protiofenzíva zatiaľ ťažko komentuje. „Je v počiatočnej fáze, nie vo fáze rozhodujúcej, či už víťaznej, alebo porazenej. Pripravovala sa dlhšiu dobu. Ukrajinci dokonca vopred vyzradili, kde ju chcú realizovať,“ uviedol.

„Ukrajinci majú zisky v prvej obrannej línii, čo je dobré pre ich morálku. Otázkou je, či je to rozhodujúce pre výsledok tejto ofenzívy. Spôsob, ktorým obe strany bojujú, nie je klasický, aby sme mohli povedať, že sa teraz Rusi budú snažiť po nejakom čase nasadiť druhé sledy tak, aby eliminovali taktické územné zisky Ukrajiny. Ťažko to hodnotiť, pretože spôsob, ako obe strany vedú bojovú činnosť, nezodpovedá modernému spôsobu vedenia bojovej činnosti za použitia všetkých druhov vojsk a zbraní,“ povedal generál.

Západ závislý od vojny musí prestať snívať o globálnej nadvláde silou
Zatiaľ čo rozvojové krajiny sú už dlho slobodné, niektoré západné krajiny stále snívajú o obnovení „zlatého veku“ imperializmu a kolonializmu, v ktorom môžu dosiahnuť globálnu nadvládu silou, píše Global Times. Je Európa závislá na vojne? Bývalý... Čítať ďalej
07 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Ukrajinský naratív podporený Britmi

„Sme stále vystavení ukrajinskému naratívu, ktorý opisuje to, čo sa deje. Máme tu aj nejaké ruské reakcie vrátane ruských blogerov, ktorí môžu pripúšťať, že čiastočne je to pravda. Avšak máme tu aj vyjadrenie britského ministerstva obrany, rozumejme britskej vojenskej rozviedky. Textácia, ktorú uvádza, sa v mnohom zhoduje s tou ukrajinskou. Briti v mnohom preberajú stanoviská Ukrajiny, čím tomu dávajú pre nezasvätených punc väčšej vierohodnosti a presnosť hodnotenia toho, čo sa na fronte deje,“ vypozoroval.

„Keď toto všetko beriem do úvahy, bol by som v tejto chvíli opatrný v tom, aby som vykonal jasný súd, ako táto protiofenzíva dopadne. Máme informácie o armádnom zbore ruskej armády, ale zatiaľ nevieme o tom, že by bol nasadený. To znamená, že ak je to pravda, ruské velenie nehodnotí taktické územné zisky v popredných líniách ruskej obrany za ohrozujúce, a preto vyčkávajú s jeho nasadením tak, aby zvrátili počiatočné úspechy ukrajinskej protiofenzívy. Takto to čítam na základe informácií, ktoré sú k dispozícii. Povedzme si, že ich validita má istú obmedzenosť,“ objasnil bezpečnostný expert.

Spoluzakladateľ skupiny Pink Floyd skritizoval Olenu Zelenskú: Tragicky sa mýlite!
Spoluzakladateľ skupiny Pink Floyd Roger Waters v novom otvorenom liste na sociálnej sieti skritizoval Olenu Zelenskú, píše portál Clash Music. Antimilitaristický postoj Hudobník s antimilitaristickým postojom sa proti vojne prezentuje aj vo... Čítať ďalej
07 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Dobytie Chersonu by bol veľký úspech

Čo by bolo pre Ukrajinu vlastne úspechom v tejto ofenzíve? „Dobytie Chersonu by bol veľký úspech. Cherson bol jedno z prvých veľkých miest, ktoré Rusi obsadili. V zásade je strategicky rozhodujúce pre prístup ku Krymu. To by určite bolo veľké víťazstvo. Otázka je, či skutočne má Ukrajina dostatok ťažkej bojovej techniky na to, aby takýto úspech bola schopná zabezpečiť. Tiež sme počuli informácie, že Spojené štáty varujú Ukrajincov pred veľkými ofenzívami, čo vyplýva podľa môjho názoru z čítania situácie tak, že Ukrajina bude síce mať dosť živej sily, ale že nemá dostatok ťažkej techniky na to, aby bola schopná vykonávať rozsiahle protiofenzívy tak, aby Rusom uštedrila porážku na širokom fronte. Ale dobytie Chersonu by bolo významným víťazstvom Ukrajiny. Či sa tak stane, nedokážem teraz odhadnúť."

A čo keby naopak bola ukrajinská ofenzíva neúspešná? „Nepochybne by to schladilo ukrajinské odhodlanie dobyť späť všetky stratené územia. Malo by to vplyv na niektoré krajiny Západu, ktoré podporujú Ukrajinu. Niektoré z nich by mohli nadobudnúť väčšie presvedčenie, keby sa tak stalo, že Ukrajinci napriek všetkému odhodlaniu a podpore nie sú schopní významnejších a výraznejších úspechov na fronte proti ruským vojskám. Takto by sa to dalo čítať z druhej strany,“ konštatoval Andor Šándor.     

Rusko pohrozilo utnutím dodávok ropy do Európy

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov varoval, že Rusko môže utnúť dodávky ropy do Európy. Dôvodom je zvažovaný cenový strop pri ruskej rope, o ktorom uvažujú štáty G7. Peskov tiež oznámil, že pokiaľ nebudú zrušené sankcie uvalené na Rusko kvôli invázii na Ukrajinu, predvojnové dodávky plynu sa plne neobnovia. 

Navyše najväčší svetový exportér zemného plynu Gazprom zverejnil reklamu, v ktorej spomína, že „zima bude dlhá“. Pričom minulú stredu prerušil Gazprom dodávky plynu Nord Stream 1, ktorým sa prepravuje z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora. Cena plynu po tomto prerušení vzrástla o 30 percent.

Igor Daniš: Blahobyt je minulosť. Musíme šetriť. Tak toto je ten pokrok?
Dúfajme, že už nám nebudú tvrdiť, že ekonomike sa darí, keď stúpa HDP o jedno percento. A pritom životná úroveň rapídne klesá, podniky stoja na pokraji priepasti a vôbec, vraciame sa o sto rokov dozadu. Žeby to bol pokrok? Pýta sa v svojom... Čítať ďalej
06 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Závažný opad na životnú úroveň obyvateľov EÚ

„Predpokladám, že Peskovovo pondelkové vyhlásenie nebola jeho iniciatíva, ale že je to rozhodnutie Kremľa. Ak Gazprom neobnoví dodávky na Západ, bude to z ruskej strany jasné politické rozhodnutie, ktoré nadväzuje na fakt, že pri fínskych hraniciach, kde je plynovod, Rusi už niekoľko dní spaľujú plyn, ktorý bol určený do Nemecka v hodnote desať miliónov dolárov denne. Pre Rusko je to politická otázka, ktorá ho,samozrejme, bude v istej fáze ekonomicky bolieť. Pre Európsku úniu, príjemcu plynu, to bude veľmi závažná ekonomická otázka majúca celkový dopad na životnú úroveň obyvateľov a tiež na európsky priemysel, ktorý tým môže byť zásadným spôsobom poškodený,“ upozornil Šándor.

„Je to jasný ruský politický tlak na Európu s cieľom narušiť nie tak celkom pevnú jednotu Európskej únie, pokiaľ ide o prospešnosť sankcií voči Rusku do takej miery, aby nepoškodzovali samotné krajiny Západu a obyvateľstvo západných krajín. Zároveň to, samozrejme, môže viesť k rozkolu v rámci Európskej únie, ale aj k rozkolu medzi ukrajinskou vládou a niektorými týmito krajinami. Rusko to hrá proti jednote Európskej únie a proti vzťahom niektorých členských krajín Európskej únie a Ukrajiny,“ uzavrel generál Andor Šándor.   

Európa čelí „vlne nespokojnosti“ a USA zatiaľ profitujú z energetickej krízy
Európska únia sa kolektívne zaviazala k dlhému zástupnému konfliktu proti Rusku na Ukrajine napriek tomu, že je kriticky energeticky závislá od dovozu ropy a plynu z Ruska. Ak by ste však počúvali slová európskych najvyšších byrokratov, ako je... Čítať ďalej
07 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik