Igor Daniš: Blahobyt je minulosť. Musíme šetriť. Tak toto je ten pokrok?
06 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Dúfajme, že už nám nebudú tvrdiť, že ekonomike sa darí, keď stúpa HDP o jedno percento. A pritom životná úroveň rapídne klesá, podniky stoja na pokraji priepasti a vôbec, vraciame sa o sto rokov dozadu. Žeby to bol pokrok? Pýta sa v svojom komentáre pre denník Pravda spisovateľ Igor Daniš.

Redakcia HD vám prináša názor Igora Daniša v plnom znení.

Obdobie blahobytu a bezstarostnosti sa končí

Francúzsky prezident Emmanuel Macron bol zatiaľ najúprimnejší. Obdobie blahobytu a bezstarostnosti sa končí. Vyzval občanov na šetrenie energií. O 10 percent. Keď to nepôjde podobrotky, príde na rad prídelový systém energií.

Naši politici sú náročnejší. Vyzývajú na zníženie spotreby o 15 %. V hre nie sú už iba vysoké ceny elektriny a plynu (a emisných povoleniek), ktoré sa dajú (pri dobrej vôli) zregulovať, ale vôbec ich nedostatok. Ako na to? Kto využíva v domoch na kúrenie plyn či elektrinu, mal by to „hravo“ zvládnuť.

Juraj Draxler: Politické "dedičstvo" Igora Matoviča: obs*atý dvor
Politickú dráhu Igora len ťažko pochopiť racionálne. Po voľbách mu stačilo urobiť to, čo niektorí naivnejší od neho očakávali. Prehodiť sa do módu "rozumného politika", zamýšľa sa Juraj Draxler na sociálnej sieti. Matovičova taktika podľa... Čítať ďalej
06 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Lenže ako šetriť v bytovkách?

Prestať piecť v trúbach koláče a mäso či obmedziť varenie na plyne? Alebo prestať svietiť pri sledovaní televízie? Či najlepšie vôbec nepozerať televíziu, nebyť pri počítači a obmedziť používanie mobilu? A čítať si pri sviečkach…

Mestá a obce obmedzia osvetlenie, skončí sa nočné vysvecovanie obchodov a firmy nájdu vnútorné rezervy. Bude to však stačiť? Koľko domácností používa ešte staré chladničky, ktoré „žerú“ veľa elektriny? Čo tak zaviesť šrotovné po vzore toho na autá? Ach tie autá. Zakázať elektromobily sa ponúka ako prvé. Netreba hneď prechádzať na benzín, stačí na hromadnú dopravu. Vedenie EÚ zatiaľ mlčí. Elektromobilová dogma je nedotknuteľná.

Toto je pokrok?

Aj keď zúčtovanie za plyn a elektrinu sa robí až na jar, s obmedzovaním by sme mali začať čo najskôr. Nižšia spotreba tento rok rovná sa nižšie preddavky na budúci. Európski politici by nám mali ísť vzorom, zvlášť tí v Bruseli. Mesačne by nám mohli referovať, ako vo svojich úradoch (a doma) obmedzujú spotrebu. Určite to už urobili cez leto, stíšili klimatizáciu a ako voľakedy vyzliekli saká.

Len dúfajme, že už nám nebudú tvrdiť, že ekonomike sa darí, keď stúpa HDP o jedno percento. A pritom životná úroveň rapídne klesá, podniky stoja na pokraji priepasti a vôbec, vraciame sa o sto rokov dozadu. Žeby to bol pokrok?

Návratu "gangsterského expremiéra" na Slovensku sa obáva už i Amerika
Situáciu s menšinovou vládou a možnými scenármi na našej politickej scéne sledujú aj v zahraničí. V hľadáčiku je najmä expremiér Slovenska, ktorý ak šikovne využije súčasnú patovú situáciu v parlamente, bude mať možnosť znova si rozhodiť svoje... Čítať ďalej
06 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik