Spoluzakladateľ skupiny Pink Floyd skritizoval Olenu Zelenskú: Tragicky sa mýlite!
07 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Spoluzakladateľ skupiny Pink Floyd Roger Waters v novom otvorenom liste na sociálnej sieti skritizoval Olenu Zelenskú, píše portál Clash Music.

Antimilitaristický postoj

Hudobník s antimilitaristickým postojom sa proti vojne prezentuje aj vo svojej hudbe. Vyplýva to aj z jeho autobiografie - Waters sotva poznal svojho otca, ktorý bol zabitý v Anziu počas druhej svetovej vojny.

To však môže viesť aj ku kritike – jeho propalestínske názory viedli ku komentárom, ktoré niektorí považovali za antisemitské, zatiaľ čo jeho plošná podpora Juliana Assangea priniesla aj odsúdenie.

Nový otvorený list na sociálnych sieťach je adresovaný Olene Zelenskej, prvej dáme Ukrajiny. V posolstve sa zameriava na vyjadrenia, ktoré urobila počas rozhovoru s Laurou Kuenssbergovou z BBC a uviedla, že „ak bude podpora pre Ukrajinu silná, kríza bude kratšia“.

Západ závislý od vojny musí prestať snívať o globálnej nadvláde silou
Zatiaľ čo rozvojové krajiny sú už dlho slobodné, niektoré západné krajiny stále snívajú o obnovení „zlatého veku“ imperializmu a kolonializmu, v ktorom môžu dosiahnuť globálnu nadvládu silou, píše Global Times. Je Európa závislá na vojne? Bývalý... Čítať ďalej
07 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Ostrý list

"Hmmm? Myslím, že to môže závisieť od toho, čo máte na mysli pod pojmom „podpora Ukrajiny“? Ak pod „podporou Ukrajiny“ máte na mysli, že Západ pokračuje v dodávkach zbraní armáde kyjevskej vlády, obávam sa, že sa môžete tragicky mýliť," napísal Waters v otvorenom liste.

"Hádzanie paliva vo forme výzbroje do boja nikdy nefungovalo na skrátenie vojny v minulosti a nebude fungovať ani teraz, najmä preto, že v tomto prípade sa väčšina paliva (a) hádže do ohňa z Washingtonu DC, ktorý je v relatívne bezpečnej vzdialenosti od požiaru, a (b) pretože „vrhači paliva“ už deklarovali záujem na tom, aby vojna pokračovala čo najdlhšie."

Ďalej píše: "Obávam sa, že my, a myslím tým ľudí ako vy a ja, ktorí skutočne chcú mier na Ukrajine, ktorí nechcú, aby výsledkom bolo, že budete musieť bojovať až do posledného ukrajinského života, a možno aj keby prišlo k najhoršiemu, do posledného ľudského života. Ak namiesto toho chceme dosiahnuť iný výsledok, možno budeme musieť hľadať inú cestu a táto cesta môže spočívať v dobrých úmysloch vášho manžela, ktoré predtým vyjadril."

Lavrov: Ak ste nás nazvali fašistami, vyvodíme dôsledky
Moskva si vyžiadala text Borrellovho prejavu, v ktorom označil Rusko za fašistické. "Ak nedostaneme tento prepis, vyvodíme príslušné dôsledky," povedal ruský minister zahraničia Lavrov podľa portálu mandiner.hu. Šéf diplomacie EÚ Joseph Borrell vo... Čítať ďalej
07 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Vinu dáva aj Ukrajine

List, ktorý sa ani raz priamo nezmieňuje o kritike akcií Putinovej inváznej armády. Píše „Kyjev“ na ruský spôsob – Ukrajinci hláskujú mesto „Kyjiv“ – a zdá sa, že Waters tiež pripisuje určitú vinu Ukrajine za prebiehajúcu vojnu.

Píše: "Žiaľ, váš muž súhlasil s tým totalitným, nedemokratickým prepustením vôle ukrajinského ľudu a sily extrémneho nacionalizmu, ktoré sa ukrývali, zlovoľne, v tieni, odvtedy ovládajú Ukrajinu. Odvtedy tiež prekročili množstvo červených čiar, ktoré boli počas niekoľkých rokov jasne stanovené vašimi susedmi, Ruskou federáciou, a v dôsledku toho oni, extrémni nacionalisti, nasmerovali vašu krajinu na cestu k tejto katastrofe." (Celý list nájdete na Facebooku.)

Olenina odpoveď

Zelenská reagovala na Watersov list na Twitteri: “Ak sa vzdáme, nebudeme existovať. Ak RF, vojna sa skončí. Rogers Waters, radšej choďte za ruským prezidentom, aby ste dosiahli mier, nie za Ukrajinou,” napísala prvá dáma Ukrajiny.

Zelenskyj zachraňuje celý svet
Zelenskyj oznámil: Ukrajina bude pokračovať v zachraňovaní sveta. „Ukrajina bude naďalej zachraňovať svet svojím obilím,“ oznámill ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti twitter, uvádza portál mandiner.hu. Podľa hlavy štátu... Čítať ďalej
07 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik