Roman Mikulec: Ďalší z rodinných kšeftov?!
23 | 08 | 2022 I Eka Balašková

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) mal "dohodiť" zákazku firme, v ktorej má svoj podiel jeho brat.

Kto nekradne, okráda vlastnú rodinu

Na tento "bomba kšeft" upozornil prednedávnom podpredseda Smer-SD Erik Kaliňák, ktorý vo videu na sociálnej sieti skonštatoval, že Mikulec robí jediné, čo kedy vedel - primitívne prihráva biznis rodine. Hovoril o tom, že Nemocnicu sv. Michala, patriacu pod Ministerstvo vnútra SR od augusta 2022 stráži firma JOSEBA. Medzi jej štatutárov donedávna patril brat ministra vnútra, Ján Mikulec. Kontrakt na čosi vyše 220 tisíc eur je uzatvorený na jeden rok. 

Kaliňák: Siloví ministri? Jeden futruje armádu USA a druhý - škoda slov
Je to absurdné, ale skôr nebudú mať Slováci na chlieb, ako média zlomia palicu nad touto vládou. Podpredseda Smeru-SD Erik Kaliňák vo svojom videu upozorňuje na ceny, ktoré čakajú Slovákov čo nevidieť. Médiá však podľa neho majú stále ružové... Čítať ďalej
20 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Ročná zmluva skončila

„K uvedenému kroku došlo absolútne z legitímnych dôvodov, keďže zmluva s predchádzajúcim dodávateľom SBS služieb zanikla. Bola totiž uzatvorená na určitý čas v trvaní jedného roka. Z uvedeného dôvodu bola vypísaná súťaž na obstaranie nového dodávateľa predmetných služieb,“ povedala riaditeľka Tlačového odboru Ministerstva vnútra Zuzana Eliášová pre Plusku.

Prečo JOSEBA?

„Do verejného obstarávania sa zapojilo 11 účastníkov. Súťaž bola realizovaná formou verejného obstarávania cez elektronický trhový systém Eranet, a to s kritériom najnižšej ceny, pričom spoločnosť JOSEBA predložila ponuku s najnižšou cenou,“ vysvetlila Eliášová. MV SR podľa jej slov prepojenie spoločnosti na ministra odmieta, pretože Ján Mikulec podľa aktuálnych údajov v Obchodnom registri nefiguruje a teda MV SR akékoľvek prepojenie dôrazne odmieta.

Názor politológa

„Ak je to pravda, je to problém. Ak súčasná vládna koalícia mala v úmysle fungovať inak ako tie predchádzajúce, tak by mali pri výbere pri poskytovaní zákaziek minimalizovať situácie, v ktorých existuje priame alebo nepriame, viditeľné alebo neviditeľné prepojenie s osobami blízkymi vládnej koalície,“ povedal politológ Jozef Lenč, ktorému sa celá transakcia nepozdáva. Pripomína, že práve v prípade Mikulca bolo podozrení niekoľko a OĽaNO ho mohlo vymeniť. Veď práve podozrenia sú to, čo kritizovali na predošlých vládach. 

Roman Mikulec doslova "zhejtoval" Roberta Fica
"Postupom času ako nezávislé orgány činné v trestnom konaní rozpletajú chobotnicu podozrení z trestnej činnosti páchanej nominantmi bývalých vlády pod vedením Fica, pánovi poslancovi už očividne neostáva nič iné, ako ukričane sa chytať príslovia o... Čítať ďalej
21 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

„Keď je tu minister, na ktorého sa s pravidelnosťou lepia podozrenia, tak to neprospieva dôveryhodnosti vlády ani samotného ministra,“ dodal Lenč. Podotkol tiež, že keby sa podobné podozrenie týkalo hociktorého ministra predchádzajúcej vlády, OĽaNO by intenzívne volalo po jeho odvolaní.

Odstúpila by sama

„Predstavte si môjho súrodenca, ktorý by mal spoločnosť na poskytovanie súkromných bezpečnostných služieb. A táto spoločnosť by poskytovala služby firmám, ktoré spadajú pod ministerstvo vnútra. Ani by ma nemuseli odvolávať, sama by som odstúpila. A nepochybne by rozhorčení predstavitelia Za slušné Slovensko urobili niekoľko demonštrácií," povedala Denisa Saková (Hlas-SD) k vzniknutej situácii.  

Nie je to prvýkrát

Ešte v roku 2004, kedy bolvedúcim kancelárie riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby (VSS) vzbudil pozornosť zákazkou na stráženie budov vojenskej rozviedky. Tú vtedy získala SBS Mipol, ktorá patrila jeho otcovi. Kontrakt za 2,5 milióna eur bol podpísaný na štyri roky. a Mikulec vtedy uviedol, že výber nijako neovplyvňoval.

O pár rokov neskôr za vlády Ivety Radičovej sa Mikulec stal šéfom VSS a vtedy sa rozhodlo, že SBS pre nich bude vykonávať firma Aegis EU. Jej riaditeľom bol Ján Mikulec. Deväťmesačný kontrakt stál VSS 142 tisíc eur.

Antony Fauci: Bidenovi bude radiť už len veľmi krátky čas. Kedy končí?
Meno Antonyho Fauciho pozná celý svet vďaka tomu, že v dvoch prezidentských administratívach riadil pandemický plán USA. Takmer ľtyri desaťročia vedie Národný inštitút pre alergie a infekčné choroby. Má 81 rokov a do konca roka na svojej pozícii... Čítať ďalej
22 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik