Prijatie Ukrajiny do EÚ je nielen naša historická zodpovednosť, ale tiež morálna povinnosť? TOTO si nemyslí viac ako polovica Slovákov
10 | 08 | 2022 I Tibor Malý

Otázka vstupu Ukrajiny do EÚ nebola nikdy taká „dôležitá“ ako teraz. Je ale zaujímavé, že danou témou sa v statuse zaoberá aj facebookový profil Hoaxy a podvody – Polícia SR.

Na Slovensku je málo policajtov, napriek tomu rezort vnútra vyčlenil ľudí, ktorí sa starajú o stránku Hoaxy a podvody – Polícia SR. No a tej sa v rámci situácie na Ukrajine a jej akútnej žiadosti vstúpiť do EÚ zažiadalo venovať sa tomu, koľko Slovákov podporuje vstup nášho východného suseda do štruktúr EÚ.

Za akých podmienok možno vstúpiť do EÚ?

Kto si spomenie aké prísne podmienky muselo splniť Slovensko, ale nielen to, na vstup do EÚ, tak to, čo žiada Ukrajina, a podporujú politici vo vedení únie, je na zamyslenie. Ak sa ešte asi pred rokom hovorilo o Ukrajine ako o štáte kde vládne korupcia, jej ekonomika je slabá a má aj viacero iných, na vstup do EÚ neakceptovateľných vecí, tak odrazu je všetko ináč. Mnohí politici sa doslova predbiehajú v tom, za aký krátky čas by bolo možné Ukrajinu začleniť do EÚ. Pri tom však zabúdajú na to podstatné – čo musí budúca členská krajina pred vstupom do EÚ splniť.

  • jedná sa o európsky štát (geografická podmienka),
  • tento štát rešpektuje a podporuje základné hodnoty Únie (pozri čl. 2 ZEÚ): úcta k ľudskej dôstojnosti, sloboda, demokracia, rovnosť, právny štát, ľudské práva vrátane práv osôb patriacich k menšinám (právna podmienka),
  • tento štát má fungujúcu trhovú ekonomiku, ako aj schopnosť vyrovnať sa s tlakom konkurencie a trhovými silami v rámci Únie; dosahuje stabilitu inštitúcií garantujúcich demokraciu, vládu zákona, ľudské práva a rešpektovanie a ochranu menšín; a preukazuje schopnosť prevziať na seba úniové acquis (Za úniové acquis sa považuje najmä celý právny poriadok Únie spolu s judikatúrou Súdneho dvora, ale aj ciele zakladajúcich zmlúv), vrátane oddanosti cieľom politickej, ekonomickej a monetárnej únie (faktická podmienka - tzv. kodanské kritériá. Základný rámec týchto ekonomických, politických a právnych podmienok pristúpenia schválila Európska rada na svojom zasadnutí v Kodani (tzv. kodanské kritériá) v decembri 1993 a ich napĺňanie podmieňovalo najmä piate a šieste pristúpenie k EÚ) .

Na svojom zasadnutí v roku 1995 v Madride Európska rada spresnila, že pristupujúci štát musí byť taktiež schopný zabezpečiť účinnosť a uplatniteľnosť pravidiel a procesov Únie. Musí prispôsobiť svoje administratívne štruktúry, transponovať príslušnú legislatívu Únie do svojho vnútroštátneho právneho poriadku, správne ju vykonávať a vynucovať prostredníctvom svojich správnych a súdnych orgánov. Je toto vôbec Ukrajina v nejakom krátkom časovom horizonte schopná?

Václav Klaus otvorene: Jednosmerná propaganda Ukrajiny je cestou do poddanstva a neslobody
Akákoľvek kritika Západu je dnes prezentovaná ako podpora Putina. To je síce absurdné, ale v dnešnom povrchnom mainstreamovom, headlinovom a internetovom svete ťažko vyvrátiteľné. Táto jednosmerná propaganda okolo vojny na Ukrajine a podľahnutie... Čítať ďalej
09 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Turecko čaká na vstup do EÚ od roku 2005

Status kandidátskeho štátu má v súčasnosti Island, Čierna Hora, Turecko, Srbsko a bývalá juhoslovanská republika Severné Macedónsko. Nie so všetkými štátmi sa prístupové rokovania už začali (napr. Severné Macedónsko, Srbsko), niektoré už rokujú o vstupe dlhšiu dobu so zložitou vyhliadkou na úspech (napr. Turecko od 1.10. 2005). Ďalšie štáty západného Balkánu - Albánsko, Bosna a Hercegovina, vrátane Kosova v zmysle rezolúcie č. 1244 Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov síce podali žiadosť o vstup do Únie, ale označujú sa len ako potenciálni kandidáti (žiadosť o členstvo v EÚ im zatiaľ nebola schválená).

Navyše, zo štúdie profesorky Tiny Freyburgovej z Univerzity v St. Gallen z roku 2017 vyplynulo, že kandidáti na vstup do EÚ potrebujú ešte desaťročia príprav. Ako to, keď o Ukrajine vtedy nebolo ani chýru ani slychu, že sa ju teraz politici snažia prijať do EÚ čo najskôr? A čo tí ostatní, ktorí poctivo pracujú na to, aby splnili všetky úniou požadované kritériá? A čo my, čo sme tiež museli spliť to, čo sme na bruselských očiach videli? Takže, podľa profilu Hoaxy a podvody – Polícia SR členstvo Ukrajiny v EÚ podporuje iba 40% Slovákov. Žeby to bol podľa našich policajtov hoax, nebodaj podvod?

Čo sa deje so zbraňami? Do miesta určenia sa dostane len 40% dodávok vojenskej pomoci Ukrajine
Vo vojne, ktorá sa z veľkej časti vedie v zákopoch z éry druhej svetovej vojny so sovietskou muníciou, sa obrovský prílev moderných zbraní NATO a vojenských zásob zo Západu na Ukrajinu ukázal ako jeden z najväčších determinantov toho, či sa územie... Čítať ďalej
09 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Nízke percentá na Slovensku rieši polícia

Je zvláštne, že väčšina našich politikov pri zverejňovaní percent ich voliteľnosti ľuďmi neverí prieskumom, no v tomto prípade je to ale ináč, ba musí nad tým „bdieť“ aj polícia. Teda niekto tu klame a podvádza, lebo čísla u nás sú malé? Že by malo ísť o klamstvo, podvod alebo hoax vychádzajú „kompetentní“ z čoho? Že v prípade Poľska je za až 78% opýtaných, v prípade Litvy 65% a v prípade Českej republiky 57%? Ukrajinu však do EÚ tlačí aj jej predsedníčka Ursula Von der Leyenová. Tá síce upozornila, že Ukrajina musí splniť všetky potrebné štandardy a podmienky aby sa mohla stať členom EÚ, zároveň ale jedným dychom vyzvala členské krajiny, aby jej pomohli dosiahnuť tento cieľ.
„Podpora Ukrajiny na jej ceste do Európskej únie nie je bremeno, je to nielen naša historická zodpovednosť, ale tiež morálna povinnosť,“ skonštatovala.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik