Kuffovci: kresťania, či "zločinecká skupina"?
09 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

V priebehu uplynulého týždňa sa v médiách objavili informácie o tom, že rodina poslancov Kuffovcov napadla zootechnika Ksiažeka. Nové informácie a možno aj trošku svetla do prípadu, vnesú zistenia Denníka N.

Kuffaland

Spory s rodinou Kuffovcov má podľa zistení Denníka N viacerí farmári. Mnohí o nich však nehovoria. Denník N celú situáciu prirovnáva k situácii s "grófkou" Ľubicou Roškovou a jej kauzami z roku 2018 a o útoku Mareka Kuffu na lesného robotníka informovala televízia ta3 už pred troma rokmi. 

Firma HEBA

patrí podnikateľke Henriete Bagoňovej, ktorá na otázky Denníka N nereagovala. Radoslav Ksiažek vo firme robí trinásť rokov ako mechanizátor zootechnik a vedúci dvora. Kuffovci tvrdia, že Bagoňová neoprávnene užíva 8 hektárov ich pôdy pri Ľubici. Vlani na týchto parcelách prebehli pozemkové úpravy. Kuffovci získali 1,5 Ha výmery, na ktoré podľa Ksiažeka nemajú právny titul. Heba má zmluvy na 6,5 Ha. 

Poslanci Kuffovci obvinení z vyhrážok smrťou
Medzi poslancami NR SR Štefanom Kuffom a Filipom Kuffom (obaja za stranu Život - národná strana) a kežmarským farmárom Radoslavom Ksiažekom, prišlo pred časom ku konfliktu. V ňom sa mali poslanci farmárovi vyhrážať. Účastníkom mal byť aj Gregor... Čítať ďalej
03 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Doplatil Ksiažek

Konflikt, ktorý to celé spustil sa však odohral v inej lokalite, ktorá je tiež predmetom sporu. Bagoňovej firma chcela zasiať, pretože na ňu majú zmluvy. Kravy tam však chcel pásť Gregor Kuffa.

„Keby to bola moja pôda, riešim to právnou cestou. Pani majiteľka sa však chcela s nimi dohodnúť inak a doplatil som na to ja,“ hovorí Ksiažek. S dvoma kolegami sa na traktoroch začiatkom minulého júna vybral obrobiť pôdu, na ktorú má Heba zmluvy. Gregor sa podľa Denníka N postavil pred jeho traktor a jeho manželka s dieťaťom v náručí pred ďalší traktor. Aktuality zverejnili aj video. Traktory sa vrátili do dvora, no Gregor Kuffa na videu obviňuje traktoristov z pokynu, aby ho prešli. V ten deň popoludní prišli do areálu Heby Marek a Rafael Kuffovci. Bez Gregora.

Došlo k fyzickému násiliu

„Kričali, že si to prišli so mnou vybaviť, pretože som vraj vydal príkaz, aby traktory Gregora so ženou a dieťaťom prešli. To je lož. Jeden z Kuffovcov sa pustil do kolegu, chytil ho za montérky a začal ním triasť. Druhý na mňa neustále hulákal, že mám na krku pokus o štvornásobnú vraždu. Nakoniec do mňa sotil, tak som ho vytlačil z budovy von. Nebol zranený. Keď som naňho prestal útočiť, nasadil mi škrtenie a ešte aj mojou hlavou rozbil sklo na vitríne,“ opisuje udalosť Ksiažek. Špecialisti získali videá z mobilu, ktorý pracovníčke firmy zničil druhý z bratov Kuffovcov. 

Ksiažek sa inkriminovaným pozemkom vyhýbal, nechcel s Kuffovcami prísť do ďalšieho konfliktu. Mesiac po incidente však musel skontrolovať oplôtky a tak použil obecnú cestu. 

Ako ušetriť? Najskôr miniete tisíce!
A je to tu! Napriek tomu, že nás politici dlhé mesiace ubezpečujú o tom, že energií máme dosť a Slovákom nič nehrozí, Slovenská inovačná a energetická agentúra SIEA už na svojich stránkach vypracovala rady, ako v domácnosti znížiť spotrebu energie... Čítať ďalej
08 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

„Videl som ísť oproti Gregorovo terénne auto aj s vozíkom. Zvážali seno. Vyhol som sa im do kríkov, aby mohli prejsť. Oni však ostali stáť. Stiahol som okno a opýtal som sa, či majú málo miesta. Na to vystúpili poslanci Štefan a Filip, aj Gregor. Štefan na mňa vykrikoval: Čo ty, Ksiažek, čo ty, bitkár, si napadol môjho syna? Povedal som, že sme si nepotykali a že Marek a Rafael napadli mňa, nie ja ich,“ uvádza pre Denník N Ksiažek. Kuffovci však vystúpili a šli k jeho autu.

„Ani som okno nezavrel, ani som sa nezaistil. Nepredpokladal som, že ľudia, ktorí sa vydávajú za silne veriacich, sú schopní čohosi takého. Gregor ma zatlačil na miesto spolujazdca a škrtil, Filip ma držal za členky a Štefan ma boxoval do ľavého stehna na slabiny. Bol som v ľahu, lakťom ma Gregor držal pod krkom. Nato sa nad neho ‚nasunul‘ jeho otec, začal mi krútiť nosom, že on mi ten raťafák vytrhne aj s koreňom,“ popisuje Ksiažek. Ten mal podľa Kuffovcov o nich rozširovať reči, že majú mafiánske praktiky a keď s tým neprestane, len vtedy zistí, čo to tie mafiánske prektiky sú. 

Ako vši pod chrastou

Redakcia N-ka oslovila aj Kuffovcov, tí však nereagovali. Jedinou reakciou bola SMS Filipa Kuffu, ktorý redakciu odkázal na svoju facebookovú stránku. Na nej tvrdí, že on, ani jeho otec na mieste neboli - on bol údajne na rybačke pri Bratislave a otec v Nemecku.

"Ďakujeme vám dúhoví bratia!" Hrozba vakcinácie je tu opäť
Doteraz platilo, že vírus opičích kiahní sa šíri najmä medzi homosexuálne a bisexuálne orientovanými mužmi. Odborníci však tvrdia, že v dôsledku nedostatku vakcín sa môžu veľmi ľahko rozšíriť aj do celej populácie. Viac vie agentúra Reuters. Kto... Čítať ďalej
08 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Kuffove videá

Filip Kuffa ich zverejnil niekoľko a tvrdí v nich, že jeho brat len chránil svoje pozemky, ku ktorým ukázal aj listy vlastníctva, či nájomné zmluvy. Z videí však nie je jasné, o ktoré pozemky ide. 

„Brat ako gazda všetko má, všetko má v poriadku, zmluvy zverejní, keď bude rozhodnutie," hovorí Filip Kuffa vo svojich videách. Na jeho stránke však nájdete aj upozornenie o zapredaných médiách.

Polícia informácie neposkytuje

Trestné oznámenia podali navzájom obe strany. Vyšetrovateľ na jeseň minulého roku obvinil Mareka Kuffu zo zločinu lúpeže, ako aj z prečinu vyhrážania, z toho druhého aj jeho brata Rafaela. 

Rakúsy, Kežmarok a mnoho ďalších

V okolí Rakús je dokonca niekoľko farmárov, ktorí sa s Kuffovcami dostali do sporu kvôli pozemkom. Anton Vdovjak si pred troma rokmi šiel nárokovať agrodotácie - cca 12 500 eur. Deň pred tým si však skontroloval, či je na portále Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA) všetko tak, ako má byť.

„Chcel som vidieť, či je u mňa niekto ‚vopchatý‘. Poobede si ešte nikto dotácie na moje parcely nenárokoval. V noci sa pozriem a vidím, že ich verifikuje Kuffa Gregor. Nie jednu, všetky. Nemá tam pritom nič, ani podiely,“ popisuje Vdovjak. 

Chceš si sťažovať? Tak plať!
Novela zákona o zdravotných poisťovniach prináša niekoľko zmien. Jej návrh hovorí aj o zavedení poplatku 66 eur, ktorý pacient zaplatí pri podaní na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Aký má poplatok význam? „Ide skôr o... Čítať ďalej
08 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

„Podarilo sa mi zavolať Štefanovi, poznal som ho. Vravím: Pán Kuffa, to čo ste si dovolili? Ostal prekvapený, vraj či mám platné zmluvy na pôdu. Vravím mu: Ja sa vám nebudem spovedať, či mám platné zmluvy. Váš syn zverifikoval moju pôdu, neoprávnene žiada na ňu dotácie. Odchádzam do Popradu na PPA. Keď tam prídem a na mojej pôde bude ešte figurovať Gregor Kuffa, podávam trestné oznámenie,“ pokračuje Vdovjak. Kým prišiel do Popradu, bolo všetko, ako má byť. Pritom si všimol, že rovnaký problém majú v Rakúsoch ešte štyria farmári.

Zamestnanec Vojenských lesov

Filip Kuffa pracoval vo Vojenských lesoch a majetkoch (VLM) od roku 2013. Otázne je, či podnik odpredal viaceré objekty Marekovi Kuffovi s Filipovou pomocou. Rozsiahle aktivity rodiny Kuffovcov sa však viažu k viacerým objektom či parcelám VLM, hospodársku činnosť tu vyvíja aj Inštitút Krista Veľkňaza v Žakovciach, ktorý vedie kňaz Marián Kuffa.

„Agenda prevodov majetku štátu nespadala do jeho úloh ani kompetencií, teda Filip Kuffa nemal na jej vybavovanie vplyv,“ uvádzajú VLM v stanovisku tlačového odboru ministerstva obrany. 

Hlavný denník je späť presne týždeň! SME útočí a šíri dezinformácie
Hlavný denník po blokovaní NBÚ opäť odštartoval 1. augusta 2022. Po týždni fungovania denník SME analyzuje činnosť Hlavného denníka, ale v článku, ktorý zverejnil nešíri pravdivé informácie, ale hoaxy. Čo a hlavne prečo sa Hlavný denník ocitol na... Čítať ďalej
07 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu.

Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik