"Ďakujeme vám dúhoví bratia!" Hrozba vakcinácie je tu opäť
08 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Doteraz platilo, že vírus opičích kiahní sa šíri najmä medzi homosexuálne a bisexuálne orientovanými mužmi. Odborníci však tvrdia, že v dôsledku nedostatku vakcín sa môžu veľmi ľahko rozšíriť aj do celej populácie. Viac vie agentúra Reuters.

Kto je ohrozený?

V júli Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila opičie kiahne za celosvetovú hrozbu  New York už vyhlásil stav ohrozenia. 

"V Spojených štátoch sa 99,1 % prípadov opičích kiahní v USA vyskytlo medzi  mužmi, pričom 99 % uviedlo sexuálny kontakt s inými mužmi," citujú Reuters. správu z Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Ochorenie pritom nie je typické pre homosexuálov. V Afrike opičie kiahne registrujú od 70. rokov 20. storočia. Štatistiky hovoria, že percentuálny pomer mužov a žien je 60 ku 20 percentám. 

Heredoš: Konečne to začalo, opičie kiahne útočia!
Miroslav Heredoš, kandidát na post primátora mesta Bratislava sa na Facebooku priznal a odľahlo mu! Prišlo totiž to, čo sa už nejaký čas čakalo - opičie kiahne naberajú na intenzite. Zatiaľ len v New Yorku, ale vieme, ako sa šíria epidémie. Alebo... Čítať ďalej
04 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Šíri sa nie len medzi homosexuálmi

"Jedným z dôvodov môže byť, že vírus sa zdá byť "veľmi efektívne prenášaný prostredníctvom análneho receptívneho pohlavného styku a do určitej miery orálnym sexom," povedala Dr. Celine Gounder, epidemiologička infekčných chorôb a redaktorka Kaiser Health News. Nie je preto žiadny biologický dôvod, aby sa vírus nešíril aj z komunít homosexuálov.

Kto je teda ohrozený?

"Určite vieme, že sa to rozšíri na rodinných príslušníkov a na iných nemužských partnerov, ktorých ľudia majú," upresnil Dr. Jay Varma, riaditeľ Cornell Center for Pandemic Prevention and Response. Vírus sa podľa neho môže šíriť aj cez masážne salóny alebo kúpele. Otázkou pre vedcov je, či sa vírus šíri medzi heterosexuálmi rovnako efektívne, ako medzi mužmi, ktorí majú za partnerov mužov.

"Sme stále na začiatku, ale povzbudzuje ma, že niektorí o tom už premýšľajú," konštatuje Varma.

Na Slovensku pribudli dva prípady opičích kiahní
Na Slovensku tento týždeň pribudli dva prípady opičích kiahní. Celkový počet potvrdených prípadov sa tak zvýšil na osem. TASR o tom informoval hlavný hygienik SR Ján... Čítať ďalej
05 | 08 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu.

Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik