Chceš si sťažovať? Tak plať!
08 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Novela zákona o zdravotných poisťovniach prináša niekoľko zmien. Jej návrh hovorí aj o zavedení poplatku 66 eur, ktorý pacient zaplatí pri podaní na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

Aký má poplatok význam?

„Ide skôr o kauciu. Nakoľko, ak bol podnet oprávnený, alebo sa okamžite zamietol, sa tento poplatok vracia tomu podávateľovi,“ vysvetlila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková. Úrad sa totiž musí zaoberať aj neopodstatnenými, čikanóznymi, či špekulatívnymi podnetmi.

600 nedoriešených podaní

„Spôsobujú neefektívne využívanie personálnych kapacít a finančných zdrojov úradu, preťažujú ho a kapacitne zamedzujú vykonávať systémové dohľady,“ vysvetlila hovorkyňa ÚDZS Monika Hudecová. Z predchádzajúcich rokov totiž úradu ostalo cez 600 nedoriešených podaní. 

„Úrad v rámci výkonov dohľadu na diaľku alebo na mieste vyhodnotil 135 podaní ako opodstatnených, 714 ako neopodstatnených a 18 odložil ad acta,“ dodala Hudecová.

"Zbojníkom" v Zboji je medveď
Obec Zboj sa nachádza v Sninskom okrese, v blízkosti Národného parku Poloniny. Práve z tohto územia do nej pravidelne prichádza medveď, aby si pochutnal na ovocí zo stromu a mede z úľov miestnych včelárov. Na prípad sa bližšie pozrel zemplínsky... Čítať ďalej
07 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Čo na to pacienti?

„Úrad pre dohľad je platený zo zdravotného poistenia, z našich daní. Pacient, ak sa ide sťažovať, má právo podať aj trestné oznámenie a tam sa žiadne poplatky nevyberajú, sú to štátne inštitúcie,“ vysvetľuje prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová s tým, že v totmo prípade je šikanovaný skôr pacient, ako ÚDZS. 

"Že stúpol počet podnetov – nečudujeme sa, bol covid, mnohí sa nevedeli dostať k zdravotnej starostlivosti, odložené výkony, ale tento postup je absolútne nesprávny,“ komentuje Lévyová.

Problémom je aj napádanie poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Príjem z týchto poplatkov odhaduje na štyridsať tisíc eur ročne.

Richard Sulík: Pre kauzy Dzurindu a Mikloša tu už nie je priestor!
Uplynulý týždeň našou politickou scénou hýbala nie len téma vládnej krízy, ale aj zrod novej strany, či akýsi "reštart" straníckej politiky dua Mikloš-Dzurinda. Pluska sa preto zaujímala aj o názor Richarda Sulíka, veď na kandidátke jeho strany sa... Čítať ďalej
07 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Kto bude od platenia oslobodený?

Návrh zákona ráta s oslobodením ľudí v hmotnej núdzi a ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím. Polovičný poplatok by mali platiť ľudia, ktorí preukázateľne o svojom podnete jednali s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, vymenúva portál tvnoviny.sk.

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik