R. Raši kritizuje zámer rušenia detských ambulantných pohotovostí
02 | 08 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Zámer rušenia detských ambulantných pohotovostí sa robí bez konzultácií, analýz a najmä bez hľadania riešení na ich zachovanie. Pre TASR to uviedol exminister zdravotníctva a podpredseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Richard Raši.

Ambulantné pohotovosti by sa podľa neho dali zachrániť aspoň v prechodnom období. "Napríklad, ak by sa výrazne zvýšila motivácia lekárov, ktorí na týchto pohotovostiach slúžia," skonštatoval.

Exminister poukázal, že za problémom s detskou ambulantnou pohotovosťou je nedostatok lekárov. Rezort zdravotníctva by ho mal podľa neho riešiť. "Treba sa začať zaoberať týmto stavom. Viac ako dva roky sa však neurobilo vôbec nič," podotkol. Riešenie štýlom, "ak to neviem, tak to zavriem", je podľa neho pre zdravotníctvo škodlivé a pre pacienta nebezpečné.

"Bylinožravý" medveď opäť útočil!
Čoraz častejšie prípady stretnutia a napadnutia človeka medveďom v poslednom čase vyhrotili názorový stret ochrancov prírody s poľovníkmi a ministerstva životného prostredia so štátnymi lesmi. Minister Budaj dokonca označil našu najväčšiu šelmu za... Čítať ďalej
02 | 08 | 2022 | Ivan Mihale

S rušením detskej ambulantnej pohotovosti v Ružomberku by Raši nesúhlasil. "Považujem za úplne nelogické, aby rodičia s malými deťmi, ktoré sú často v horúčkach alebo ťažších stavoch, chodili na pohotovosť do Liptovského Mikuláša," dodal.

Na potrebu zmeny organizácie detských ambulantných pohotovostí upozornil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Prehodnotiť sa má podľa neho dĺžka ich trvania, počet a lokalizácia. Skonštatoval, že štát vzhľadom na počet pediatrov a ich vyťaženosť nezvládne prevádzkovať hustú sieť pohotovostí. Poukázal, že okrem nich sa buduje sieť urgentných príjmov a fungujú tiež ústavné pohotovostné služby v nemocniciach.

Hlavný denník cenzúru zvládol a po štyroch mesiacoch pauzy je späť!
„Cenzúra je dieťaťom strachu a otcom nevedomosti.“ — Laurie Halse Anderson 1961 Hlavný denník cenzúru zvládol a po štyroch mesiacoch pauzy je späť! Ďakujeme našim čitateľom, že ste boli s nami, za vašu podporu, za vašu priazeň aj v dobe, keď sme... Čítať ďalej
31 | 07 | 2022 | Gabriela Fedičová

Zmeny by privítala i hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast Elena Prokopová. Odôvodnila to vyčerpanosťou pediatrov. K zredukovaniu počtu sa prikláňa tiež Slovenská lekárska komora. Poukázala, že v niektorých regiónoch slúžia pediatri päť i viac služieb, čo je podľa nej neúnosné.

Problém nízkeho počtu pediatrov sa podľa Asociácie nemocníc Slovenska nemôže riešiť prenesením na nemocničných lekárov. Upozornila, že zvýšenie práce personálne poddimenzovaných oddelení prinesie prehĺbenie ich vyčerpania.

Dajte vedieť rodine, priateľom a známym, že Hlavný denník je od 1. augusta späť. Pomôžte nám so šírením tejto informácie. Stačí, ak kliknete na "zdieľať".

Ďakujeme!