Vojna, ktorú sa Kremeľ snažil zamaskovať, sa stáva pre Rusov tvrdou realitou
03 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Ruské ministerstvo obrany prvýkrát prišlo s informáciou o počte padlých vojakov na Ukrajine a Rusi, ktorí sa dlho vyhýbali politike, sa teraz vyrovnávajú so skutočnosťou, že ich krajina je zapojená do krvavého konfliktu. Zdá sa, že značná časť z nich ju berie ako niečo nevyhnutné, píšu ceskenoviny.cz odvolávajúce sa denník The New York Times (NYT).

Nemal ani tušenie

Deň predtým, než ruská armáda spustila inváziu na Ukrajinu, zavolal tankista Razil Malikov svojej rodine a povedal jej, že čoskoro bude zase doma. Cvičenie jeho jednotky na Kryme sa vraj už blížilo ku koncu. Od 24. februára od neho už príbuzní nedostali žiadne správy. „Nemal tušenie, že by ho mohli poslať na Ukrajinu," povedal jeho brat Rašid z regiónu Baškortostan v centrálnom Rusku. „Všetci sú v šoku," dodal, píše The New York Times.

Reuters: Čo sa stalo s ruskými vzdušnými silami? Americkí experti sú zmätení
Kým ruská invázia na Ukrajinu začala, predvídala americká rozviedka, že pôjde o vražedný útok, pri ktorom Moskva mobilizuje svoje jednotky a vzdušné sily tak, aby ovládla nebo nad Ukrajinou. Prvých šesť dní invázie ale týmto predpokladom... Čítať ďalej
02 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Stupňuje agresiu

Rusi, ktorí sa dlho vyhýbali kontaktu s politikou, si v týchto dňoch uvedomujú, že ich krajina bojuje v krvavom konflikte. Kremeľ stupňuje agresivitu. Jeho postupné obmedzovanie slobôd sa v poslednej dobe zmenilo na smršť represií, ktorá tlačí posledné zvyšky slobodných médií na pokraj vyhynutia.

Zákonodarcovia tento týždeň navrhli 15 rokov väzenia pre tých, ktorí by publikovali „nepravdy" o vojne. Šíria sa správy o príprave uzavretia ruských hraníc alebo vyhlásení stanného práva. Ministerstvo školstva naplánovalo prednášku pre žiakov po celom Rusku, v ktorej plánovalo vojnu proti Ukrajine vykresľovať ako „osloboditeľskú misiu“.

V kyjevskom metre sa ukrýva pred útokmi 15 000 ľudí, nemajú kam ísť
Až 15 000 ľudí, ktorí nemajú kam ísť, sa teraz v Kyjeve ukrýva v metre pred útokmi ruských síl na mesto. V staniciach majú ľudia k dispozícii vodu, jedlo, toalety aj lieky, uviedol podľa ukrajinského spravodajského portálu Ukrajinska pravda šéf... Čítať ďalej
02 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nezodpovedané otázky

Regionálna pobočka Výboru matiek ruských vojakov medzitým v Moskve prijíma množstvo telefonátov. „Prvou otázkou rodičov je: Čo sa stalo s mojím dieťaťom? Je nažive?" povedal vysoko postavený činiteľ organizácie Alexander Latynin.

Ukrajina v snahe využiť obavy ruských rodín hlasno informuje o tom, že mnohí mladí ruskí vojaci umierajú alebo padajú do zajatia, čo ruská armáda nepripúšťala. Ukrajinské vládne orgány i jednotlivci zverejňujú videá dezorientovaných ruských zajatcov, ktorí hovoria, že až do spustenia invázie netušili, že by mohli byť súčasťou takejto operácie. Videá aj fotografie potom zachytávajú telá ruských vojakov ležiace na uliciach alebo na poliach.

Ruskú kolónu pri jadrovej elektrárni zastavili civilisti (VIDEO)
Kolónu ruských vojakov nepustili do mesta Enerhodar a priľahlej jadrovej elektrárne jej pracovníci a miestni obyvatelia, oznámila ukrajinská agentúra Unian s odvolaním sa na hovorcu Záporožskej jadrovej elektrárne, Andrija Tuza, píšu... Čítať ďalej
02 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nesúhlas vyjadrujú aj ruské elity

Pre niektorých Rusov sú straty na životoch samy o sebe dôvodom, prečo sa postaviť proti vojne. Aktivistická skupina OVD-Info, ktorá monitoruje zásahy proti demonštráciám v Rusku, napočítala najmenej 7 359 zatknutých počas siedmich dní protestov v rôznych mestách. A nesúhlas ďalej vyjadrujú aj ruské elity. „Nestotožňujem sa s predstaviteľmi štátu, ktorí podporujú vojnu," povedala ruská senátorka Ljudmila Narusovová. „Myslím, že oni sami nevedia, čo robia. Bezmyšlienkovite plnia rozkazy," dodala.

Poľské stroje MiG-29 Ukrajina dostane, chce to ale čas
Správa ukrajinského velenia, že Poľsko, Slovensko a Bulharsko odovzdajú Ukrajine bojujúcej proti ruskej invázii 70 stíhačiek MiG-29, bola predčasná, informujú ceskenoviny.cz. To ale nič nemení na skutočnosti, že prinajmenšom Poľsko je k takémuto... Čítať ďalej
02 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Strategický debakel

Rada pre medzinárodné vzťahy, čo je vládou financovaný výskumný ústav, zase publikovala článok prominentného odborníka, ktorý vojnu popisuje ako strategický debakel. Autor Ivan Timofejev okrem iného uviedol, že ukrajinská spoločnosť teraz bude „niekoľko desaťročí vnímať Rusko ako nepriateľa".

Nič však nenasvedčovalo tomu, že by tieto prejavy nesúhlasu mali vplyv na ťaženie Putinových vojsk na Ukrajine, ktoré len naberalo na intenzite. Vláda zároveň avizovala, že pritvrdí postup proti kritikom vojny, vrátane tých, ktorí by ju označovali za vojnu a nie za „zvláštnu vojenskú operáciu", ako to robí Kremeľ.

Zabavené ruské tanky nemusíte nahlasovať k zdaneniu, odkazujú úrady Ukrajincom
Ruské tanky a ďalšie vybavenie zabavené ukrajinskými občanmi pri súčasnom konflikte nie je potrebné hlásiť k zdaneniuObyvateľov východoeurópskeho štátu, ktorý čelí útoku ruských vojsk, o tom dnes uistil ukrajinský Národný úrad pre prevenciu... Čítať ďalej
02 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Niektorí sa obávajú, že Putin by mohol zájsť ešte ďalej a potláčať disent s takou silou, akú Rusko nezažilo od sovietskych čias. Podľa jednej akademičky je „viac než logické" očakávať nastolenie stanného práva a z neho vyplývajúce uzavretie hraníc, aj slobodného internetu. Takéto špekulácie privádza rastúci počet Rusov k rozhodnutiu opustiť vlasť.

Ako nevyhnutnosť

Zároveň prichádzajú dôkazy, že hoci vojna mnohých Rusov zaskočila, významná časť z nich ju prijíma ako nevyhnutnosť alebo ako niečo, k čomu Rusko donútila agresívna Severoatlantická aliancia. Ekonomická kríza vyvolaná tvrdými sankciami Západu tento dojem u niektorých len podporila, dodávajú ceskenoviny.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Vyše polovica Fínov je ZA vstup do NATO
Viac ako polovica Fínov je v súčasnosti pre vstup do Severoatlantickej aliancie. Vyplýva to z posledného prieskumu televízie Yle, uverejnenom deň pred inváziou Ruska na Ukrajinu, informuje denník Pravda. Debatu o občianskej petícii požadujúcej... Čítať ďalej
02 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik