Vyše polovica Fínov je ZA vstup do NATO
02 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Viac ako polovica Fínov je v súčasnosti pre vstup do Severoatlantickej aliancie. Vyplýva to z posledného prieskumu televízie Yle, uverejnenom deň pred inváziou Ruska na Ukrajinu, informuje denník Pravda.

Debatu o občianskej petícii požadujúcej referendum o vstupe do NATO majú na programe fínski poslanci.

Prvýkrát

Z 1 382 opýtaných sa v prieskume 53 percent vyslovilo za pripojenie Fínska k NATO, 28 percent takýto krok odmietlo a 19 percent bolo nerozhodnutých. Je to prvýkrát, čo pre vstup do Aliancie bola v prieskume vo Fínsku väčšina respondentov.

Strach zo smrti v Kyjeve: Krajiny, otvorte náruč pre utekajúcich Ukrajincov! (VIDEO)
Ruská invázia dohnala mnohých Ukrajincov k úteku. Dokonca aj susedné krajiny, ktoré inak akýchkoľvek migrantov odmietajú, teraz prejavujú ochotu pomôcť. Poľsko víta utečencov čokoládou, Maďarsko im sľubuje ochranu. OSN očakáva až 4 milióny... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Veľká zmena

Výsledok tiež ukazuje veľkú zmenu v názoroch Fínov. Pred dvoma rokmi bolo v prieskume, ktorý si nechal urobiť najväčší fínsky denník Helsingin Sanomat, za vstup Fínska do NATO len 20 percent ľudí, zatiaľ čo pred necelými dvoma týždňami ich bolo už 43 percent.

Odmietli ruské zasahovanie

Ako poznamenáva Pravda, zatiaľ čo Nórsko je členom Severoatlantickej aliancie, Fínsko ani susedné Švédsko do NATO nevstúpili. S Alianciou ale spolupracujú. V reakcii na ruskú požiadavku nerozširovania NATO ďalej na východ obe krajiny už predtým odmietli akékoľvek ruské zasahovanie do svojej bezpečnostnej politiky.

Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová pohrozila, že vstup Fínska a Švédska do NATO by mal vážne politické a vojenské dôsledky.

Odpojenie Ruska od SWIFT-u prinúti svet tlačiť viac dolárov
Odpojenie ruských bánk od systému SWIFT povedie k obrovským dlhom, píše portál epravda.com.ua. Centrálne banky tak budú musieť nájsť spôsob, ako naplniť globálny finančný systém peniazmi. Pre Bloomberg to povedal stratég Credit Suisse Group Zoltan... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Referendum

Fínski poslanci majú na programe diskusiu o petícii, ktorá požaduje vyhlásiť referendum o vstupe Fínska do Aliancie. Počas necelého týždňa sa iniciátorom petície podarilo zhromaždiť 50-tisíc hlasov potrebných na to, aby o nej parlament začal rokovať.

Podpora členstva v NATO rastie aj vo Švédsku. V prieskume agentúry Novus, ktorý zverejnila štátna televízia SVT, sa 41 percent opýtaných vyslovilo za, 35 proti a 24 percent bolo nerozhodnutých.

Ukrajinci hľadajú útočisko v susedných štátoch. Ich počet môže narásť až na 4 milióny!
Vojna na Ukrajine môže znamenať, že milióny ľudí prídu o svoje domovy. Desaťtisíce utečencov sa snaží dostať do bezpečia, píše nemecký Stern. Ruská agresívna vojna na Ukrajine pravdepodobne pripraví o domov nespočetné množstvo ľudí a mnohých už... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Prelomenie tabu

Podľa denníka Pravda tak obe tradične neutrálne severské krajiny už tiež prelomili jedno z veľkých tabu, ktorým je vývoz zbraní do krajín, kde sa bojuje.

Fínska premiérka Sanna Marinová oznámila, že Fínsko dodá Ukrajine 2 500 útočných pušiek, 150-tisíc nábojov, 1 500 protitan­kových zbraní a 70-tisíc balíčkov s proviantom.

Predsedníčka švédskej vlády Magdalena Anderssonová o deň skôr uviedla, že Švédsko Ukrajine pošle okrem iného 5-tisíc protitankových striel, helmy a štíty, uzatvára denník Pravda.

(Medzititulky red. HD.)

Ch. Lambrechtová: Nemecko po dohode umiestni na Slovensku rotu
Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová (SPD) oznámila, že v rámci posilnenia východného krídla NATO bude na Slovensku umiestnená rota. Nemecko zvažuje aj umiestnenie protilietadlových raketových systémov Patriot vo východnej Európe,... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.