V kyjevskom metre sa ukrýva pred útokmi 15 000 ľudí, nemajú kam ísť
02 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Až 15 000 ľudí, ktorí nemajú kam ísť, sa teraz v Kyjeve ukrýva v metre pred útokmi ruských síl na mesto. V staniciach majú ľudia k dispozícii vodu, jedlo, toalety aj lieky, uviedol podľa ukrajinského spravodajského portálu Ukrajinska pravda šéf kyjevského metra Viktor Brahinskyj. Upresnil, že podzemná sieť môže poskytnúť útočisko až 100 000 ľuďom, píšu ceskenoviny.cz.

Pár metrov na podlahe – to je teraz ich domov

„Veľa ľudí nemá kam ísť. Pár metrov na podlahe a deka - to je teraz ich jediný domov," podotkol šéf kyjevského metra Brahinskyj.

„Náš tím je vyčerpaný, robíme ale maximum na záchranu životov nevinných civilistov," doplnil. Obyvateľov ukrajinskej metropoly vyzval, aby do metra priniesli teplé oblečenie alebo jedlo, a pomohli tak najmä ženám s malými deťmi a seniorom.

Cez deň funguje metro aj ako dopravný prostriedok, v čase nočného zákazu vychádzania od ôsmej hodiny večer do siedmej rána iba ako kryt.

Útok na televíznu vežu

Ku Kyjevu postupuje zo severozápadu niekoľkokilometrová kolóna ruských armádnych vozidiel. Ruské sily okrem toho podnikajú na mesto a jeho okolie letecké údery. Útok na televíznu vežu v ​​hlavnom meste si podľa ukrajinských médií vyžiadal životy najmenej piatich ľudí.

Explózie sa v meste ozývajú stále, pod paľbou sa ocitla aj historická štvrť, dodávajú ceskenoviny.cz odvolávajúce sa na informácie ukrajinského spravodajského portálu Ukrajinska pravda.

(Medzititulky red. HD.)

Strach zo smrti v Kyjeve: Krajiny, otvorte náruč pre utekajúcich Ukrajincov! (VIDEO)
Ruská invázia dohnala mnohých Ukrajincov k úteku. Dokonca aj susedné krajiny, ktoré inak akýchkoľvek migrantov odmietajú, teraz prejavujú ochotu pomôcť. Poľsko víta utečencov čokoládou, Maďarsko im sľubuje ochranu. OSN očakáva až 4 milióny... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.