Poľské stroje MiG-29 Ukrajina dostane, chce to ale čas
02 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Správa ukrajinského velenia, že Poľsko, Slovensko a Bulharsko odovzdajú Ukrajine bojujúcej proti ruskej invázii 70 stíhačiek MiG-29, bola predčasná, informujú ceskenoviny.cz.

To ale nič nemení na skutočnosti, že prinajmenšom Poľsko je k takémuto kroku pripravené, uviedol s odvolaním sa na svoje zdroje poľský spravodajský server Onet.pl. Vyžaduje to podľa neho ale diplomatické úsilie a tiež odstránenie všetkých systémov NATO z týchto stíhačiek. Časť poľských stíhačiek MiG-29 pochádza z Česka, ktoré ich získalo pri delení československého letectva a neskôr ich vymenilo za poľské vrtuľníky.

Stíhačky pre Ukrajinu

Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell vyhlásil, že západné krajiny plánujú „dodať Ukrajine dokonca stíhačky". To vyvolalo vlnu špekulácií. Ukrajina disponuje stíhačkami MiG-29 sovietskej konštrukcie, a má na nich tak vycvičených pilotov a infraštruktúru potrebnú na ich prevádzku. Niektoré médiá informovali, že z aliančných krajín majú lietadlá MiG-29 vo výbave len Poľsko, Bulharsko a Slovensko, a že sa tieto krajiny už rozhodli odovzdať ich ukrajinskému letectvu.

Strach zo smrti v Kyjeve: Krajiny, otvorte náruč pre utekajúcich Ukrajincov! (VIDEO)
Ruská invázia dohnala mnohých Ukrajincov k úteku. Dokonca aj susedné krajiny, ktoré inak akýchkoľvek migrantov odmietajú, teraz prejavujú ochotu pomôcť. Poľsko víta utečencov čokoládou, Maďarsko im sľubuje ochranu. OSN očakáva až 4 milióny... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

„Snažili sme sa ochladiť emócie. Naše zdroje v armáde síce potvrdili plány odovzdať poľské lietadlá Ukrajine, ale varovali, že ešte žiadne rozhodnutie nepadlo," napísal Onet.

Ukrajinské velenie podľa neho prilialo olej do ohňa správou, že Ukrajina má dostať od Poľska, Bulharska a Slovenska viac ako 70 stíhačiek MiG-29. Konkrétne Bulharsko malo podľa neho poskytnúť 16 stíhačiek, Poľsko 28 a Slovensko 12. Ukrajinci dokonca tvrdili, že v prípade potreby budú môcť lietadlá s ukrajinskými pilotmi vzlietať zo základní v Poľsku.

Rusko chcelo menšie NATO. Pravdepodobne ho bude mať väčšie!
Dvere sú otvorené! Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí je postoj USA a NATO taký, že dvere Aliancie sú otvorené pre krajiny, ktoré sa snažia o vstup, informuje portál parstoday.com. Slobodná voľba Hovorca ministerstva zahraničných... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Staré stroje sovietskej výroby

Poľské letectvo disponuje tromi desiatkami stíhačiek MiG-29. Sú to staré stroje sovietskej výroby, ktoré sa ale roky modernizovali. Okrem modernej avioniky sú v nich vstavané aliančné systémy spojenia a rozpoznania. Po mnoho rokov strážili poľské nebo, než ich začali nahrádzať moderné stíhačky F-16 americkej výroby, ktorých Poľsko kúpilo 48 kusov.

Posilnia ukrajinské letectvo

Podľa serveru Onet je vďaka tomu Poľsko na rozdiel od Bulharska a najmä Slovenska v komfortnej situácii. Vzdušný priestor oboch menších krajín totiž doteraz strážia stroje sovietskej výroby, pretože stíhačky F-16 ešte nedorazili. V tejto situácii si oba štáty nemôžu dovoliť zbaviť sa bojových lietadiel. Podľa webu Onet by naopak pre Poľsko strata MiG-29 nebola bolestná a ich odovzdanie Ukrajine by citeľne posilnilo ukrajinské letectvo, ktoré v bojoch takmer vykrvácalo.

Ukrajinci hľadajú útočisko v susedných štátoch. Ich počet môže narásť až na 4 milióny!
Vojna na Ukrajine môže znamenať, že milióny ľudí prídu o svoje domovy. Desaťtisíce utečencov sa snaží dostať do bezpečia, píše nemecký Stern. Ruská agresívna vojna na Ukrajine pravdepodobne pripraví o domov nespočetné množstvo ľudí a mnohých už... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Medzinárodné gesto

Kým sa tak stane, budú podľa serveru potrebné niektoré medzikroky: lietadlá sa musia dostať na Ukrajinu v rámci pomoci od Európskej únie či NATO, pretože bezpečnosť Poľska vyžaduje, aby to bolo medzinárodné gesto.

Všetky tieto formálne veci sú o to dôležitejšie, že stíhačky MiG-29 budú prvou vyspelejšou technikou, akú ukrajinská armáda dostane od spojencov. Kým sa tak stane, budú musieť byť poľské MiG-y premaľované a zbavené všetkých systémov, ktoré sa nesmú dostať do rúk nepriateľa v prípade zostrelenia. Aby ukrajinskí piloti dokázali využiť všetky možnosti týchto strojov, museli by sa tiež zoznámiť so všetkými úpravami vykonanými v Poľsku, uzatvárajú ceskenoviny.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Ch. Lambrechtová: Nemecko po dohode umiestni na Slovensku rotu
Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová (SPD) oznámila, že v rámci posilnenia východného krídla NATO bude na Slovensku umiestnená rota. Nemecko zvažuje aj umiestnenie protilietadlových raketových systémov Patriot vo východnej Európe,... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová