Ruskú kolónu pri jadrovej elektrárni zastavili civilisti (VIDEO)
02 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Kolónu ruských vojakov nepustili do mesta Enerhodar a priľahlej jadrovej elektrárne jej pracovníci a miestni obyvatelia, oznámila ukrajinská agentúra Unian s odvolaním sa na hovorcu Záporožskej jadrovej elektrárne, Andrija Tuza, píšu ceskenoviny.cz.

Nepustili ich ďalej

Stovky ľudí podľa záberov na sociálnych sieťach vyšli ku kontrolnému stanovisku pred mestom, aby ruských vojakov nepustili ďalej. Nakoniec sa podľa ukrajinskej agentúry miestnym podarilo prinútiť ruskú kolónu, aby sa otočila a odišla.

VIDEO TU

„Vysvetlili sme im (ruským vojakom), že jadrová elektráreň a mesto sú spoľahlivo chránené. Ľudia ich nepustia do mesta. Vypočuli si to a odišli to nahlásiť svojmu veleniu," povedal starosta mesta Dmytro Orlov, ktorý teraz očakáva ďalšie kolo vyjednávania s Rusmi.

Najväčšia jadrová elektráreň v Európe

Záporožská jadrová elektráreň sa považuje za najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe s celkovým výkonom 6 000 MW (šesť energoblokov po 1 000 MW). Podľa čistého elektrického výkonu (6 x 950 MW) je piata najväčšia na svete.

Ukrajinská agentúra Unian pripomenul, že ukrajinskí vojaci spolu s príslušníkmi národnej gardy v okolí Enerhodaru pokračovali v boji s ruskými jednotkami, uzatvárajú ceskenoviny.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Poľské stroje MiG-29 Ukrajina dostane, chce to ale čas
Správa ukrajinského velenia, že Poľsko, Slovensko a Bulharsko odovzdajú Ukrajine bojujúcej proti ruskej invázii 70 stíhačiek MiG-29, bola predčasná, informujú ceskenoviny.cz. To ale nič nemení na skutočnosti, že prinajmenšom Poľsko je k takémuto... Čítať ďalej
02 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.