Reuters: Čo sa stalo s ruskými vzdušnými silami? Americkí experti sú zmätení
02 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Kým ruská invázia na Ukrajinu začala, predvídala americká rozviedka, že pôjde o vražedný útok, pri ktorom Moskva mobilizuje svoje jednotky a vzdušné sily tak, aby ovládla nebo nad Ukrajinou. Prvých šesť dní invázie ale týmto predpokladom nezodpovedalo a americké vojenské úrady nie sú schopné objasniť, čo vedie Rusko k takému opatrnému zaobchádzaniu s jeho vzdušnými silami, píšu ceskenoviny.cz odvolávajúc sa na agentúru Reuters.

„Nie sú ochotní vystavovať svoje lietadlá a pilotov nadmerným rizikám," povedal pod podmienkou anonymity vysoko postavený zdroj z amerického vojenského úradu. Hoci na základe číselných údajov a palebnej sily Rusko Ukrajinu výrazne predbehne, ukrajinské vzdušné sily sú stále životaschopné a operujú. Prečo, to je podľa vojenských expertov záhadou.

Strach zo smrti v Kyjeve: Krajiny, otvorte náruč pre utekajúcich Ukrajincov! (VIDEO)
Ruská invázia dohnala mnohých Ukrajincov k úteku. Dokonca aj susedné krajiny, ktoré inak akýchkoľvek migrantov odmietajú, teraz prejavujú ochotu pomôcť. Poľsko víta utečencov čokoládou, Maďarsko im sľubuje ochranu. OSN očakáva až 4 milióny... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Logický krok neprišiel

Analytici očakávali, že po prvých salvách vypálených 24. februára Rusko okamžite zničí ukrajinské vzdušné sily a protivzdušnú obranu. Bol by to „logický a očakávaný ďalší krok, ktorého svedkami sme boli takmer v každom vojenskom konflikte od roku 1938", napísalo vo svojom článku nazvanom „Záhadný prípad chýbajúceho ruského letectva“ výskumné centrum RUSI v Londýne.

Bojové lietadlá ukrajinských síl ale naďalej v nízkych výškach podnikajú obranné manévre, aj výpady proti pozemným cieľom. Rusko lieta vo vzdušnom priestore, o ktorý sa stále bojuje. Ukrajinské jednotky sú s raketami zem-vzduch schopné vytvoriť značné riziká pre ruských pilotov, ktorí sa snažia podporovať postup pozemných síl, píšu ceskenoviny.cz opierajúc sa o informácie agentúry Reuters.

Veľa z toho je mätúce

„Veľa z toho, čo (Rusi) robia, je mätúce," uviedol Rob Lee, odborník na ruskú armádu z výskumného centra v americkej Philadelphii, ktorý predpokladal, že vojna začne s „maximálnym využitím sily". „Pretože každý ďalší deň konfliktu má svoju cenu a riziká sa zvyšujú. A pre toto správanie sa len veľmi ťažko hľadajú realistické dôvody," dodal Lee.

Rusko chcelo menšie NATO. Pravdepodobne ho bude mať väčšie!
Dvere sú otvorené! Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí je postoj USA a NATO taký, že dvere Aliancie sú otvorené pre krajiny, ktoré sa snažia o vstup, informuje portál parstoday.com. Slobodná voľba Hovorca ministerstva zahraničných... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Zlá koordinácia?

Vojenskí experti podľa agentúry Reuters konštatujú, že ruské lietadlá na Ukrajine nie sú dobre koordinované s pozemnými jednotkami, ktorých kolóny boli vyslané mimo oblasť dosahu svojho vzdušného krytia. Ruskí vojaci sú kvôli tomu zraniteľní voči útokom ukrajinských síl, a to vrátane tých, ktoré sú novo vybavené tureckými dronami a americkými a britskými protitankovými strelami. Vláda amerického prezidenta Joea Bidena odmieta žiadosti Kyjeva na uzavretie vzdušného priestoru nad Ukrajinou, pretože by to vtiahlo Spojené štáty do priameho konfliktu s Ruskom.

Prekvapila

Zatiaľ čo ruský postup bol zatiaľ slabší, než sa očakávalo, prekvapila naopak ukrajinská armáda. Jej skúsenosť z posledných ôsmich rokov bojov s proruskými separatistami na východe krajiny pozostávala prevažne zo statických zákopových bojov v štýle prvej svetovej vojny. Naproti tomu ruské sily majú bojovú skúsenosť zo Sýrie, kde sa zúčastnili intervencií na strane prezidenta Bašára Asada a preukázali určitú schopnosť koordinovať pozemné manévre s drónovými a leteckými útokmi.

Prítomnosť ukrajinských bojových lietadiel vo vzduchu je očividným prejavom odolnosti krajiny tvárou v tvár útoku a je bezpochyby morálnou vzpruhou ako pre ukrajinskú armádu, tak obyvateľstvo, uvádzajú experti.

Ukrajinci hľadajú útočisko v susedných štátoch. Ich počet môže narásť až na 4 milióny!
Vojna na Ukrajine môže znamenať, že milióny ľudí prídu o svoje domovy. Desaťtisíce utečencov sa snaží dostať do bezpečia, píše nemecký Stern. Ruská agresívna vojna na Ukrajine pravdepodobne pripraví o domov nespočetné množstvo ľudí a mnohých už... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Narazil na silu, ktorú si nevedel predstaviť

Ako ďalej dopĺňa portál ceskenoviny.cz, americký prezident Biden zožal potlesk, keď predniesol svoje prvé posolstvo o stave únie, v ktorom chválil odhodlanie Ukrajincov a vymedzil sa voči prezidentovi Vladimírovi Putinovi, ktorý si vraj myslel, že môže jednoducho „vpadnúť" na Ukrajinu bez odporu. „Ale namiesto toho narazil na silu, ktorú si nevedel predstaviť. Narazil na ukrajinský ľud," povedal Biden, informujú ceskenoviny.cz odvolávajú sa na agentúru Reuters.

(Medzititulky red. HD.)

Ch. Lambrechtová: Nemecko po dohode umiestni na Slovensku rotu
Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová (SPD) oznámila, že v rámci posilnenia východného krídla NATO bude na Slovensku umiestnená rota. Nemecko zvažuje aj umiestnenie protilietadlových raketových systémov Patriot vo východnej Európe,... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.