Líbya nezvýši dodávky plynu do EÚ. Čo je za tým?
10 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Líbyjský minister pre ropu a plyn Aoun potvrdil, že jeho krajina nebude schopná zvýšiť dodávky plynu do Európskej únie, informuje lenta.ru.

Nie je to možné

Líbyjský minister pre ropu a plyn Mohammed Aoun priznal nemožnosť zvýšenia produkcie zemného plynu na export v prípade energetickej krízy v Európskej únii.

Šéf rezortu zdôraznil, že objemy plynu, ktoré sa predtým vyvážali cez plynovod Green Stream do Talianska a následne sa dostali do celoeurópskej siete, sa v súčasnosti využívajú pre potreby elektrární a iných zariadení v Líbyi.

„Nemyslím si, že v dohľadnej dobe budeme mať príležitosť zvýšiť objem plynu na export, aj keď sa zvýši zaťaženie ťažobných polí. Nebudú v dostatočnom množstve na riešenie krízy v Európskej únii,“ povedal líbyjský minister.

Je to len obyčajné cirkusové šapitó s klaunami
Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov považuje ďalšie hrozby Washingtonu zabrániť spusteniu Nord Streamu 2 v prípade eskalácie situácie na Ukrajine za cirkus, informuje interfax.ru. Bolo by to smiešne, keby to nebolo také... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Geopolitická otázka

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnosť Josep Borrell predtým vysvetlil ťažkosti s dodávkami plynu do EÚ krízou vo vzťahoch s Ruskou federáciou.

Ako Borrell zdôraznil, „energia bola vždy jednou z najdôležitejších geopolitických otázok. Vzhľadom na vysoké ceny a problémy s dodávkami plynu spôsobené krízou vo vzťahoch s Ruskom je táto téma na prvom mieste našej agendy“, dodáva lenta.ru.

(Medzititulky red. HD.)

Prehovoril o špinavých kšeftoch elity. Tajné dodávky zbraní milíciám v Sýrii a Líbyi
Nuri Bozkir predtým pôsobil ako obchodník so zbraňami a ako veliteľ špeciálnych jednotiek v Turecku. Potom ale prišiel na verejnosť s informáciami, ako jeho krajina dodáva zbrane milíciám v Sýrii, aj Líbyi, informuje portál aktuálne.cz. Bozkir je... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.