Prehovoril o špinavých kšeftoch elity. Tajné dodávky zbraní milíciám v Sýrii a Líbyi
10 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Nuri Bozkir predtým pôsobil ako obchodník so zbraňami a ako veliteľ špeciálnych jednotiek v Turecku. Potom ale prišiel na verejnosť s informáciami, ako jeho krajina dodáva zbrane milíciám v Sýrii, aj Líbyi, informuje portál aktuálne.cz.

Bozkir je ako „čierna skrinka“ skorumpovaného systému, keď sa otvorí, vyplaví sa z nej všetka špina.

Priamo ohrozil Erdogana

Podľa viacerých zdrojov jeho vyjadrenia ohrozovali priamo tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Turecké spravodajské služby teraz Bozkira zadržali počas operácie na Ukrajine.

Ako sa Erdogan rozhodol zarobiť na Ukrajine. Politické kotrmelce Ankary
Séria návštev zahraničných hostí na Ukrajine pokračuje. Hosťom Kyjeva bol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan – možno najextravagantnejší návštevník zo všetkých, píše portál prvnízprávy.cz. „Nezodpovedné okupačné scenáre“ Západu To, čo turecký... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Tajné obchody tureckej elity

Zadržaný obchodník je jedným z mála ľudí, ktorí môžu podľa médií odhaliť systematické porušovanie medzinárodných pravidiel tureckou elitou. Sám bol predtým súčasťou tajných dodávok zbraní do niekoľkých vojnových oblastí. Jeho dolapenie potvrdil turecký prezident.

„Naši spravodajcovia zistili, že tento človek sa schováva na Ukrajine, a tak sme hovorili s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským o tom, že by sme ho zadržali," - vyhlásil Erdogan. Zatknutie sa podľa neho podarilo len vďaka dobrej spolupráci spravodajských služieb.

Vraj „v sebaobrane“: Turecké nálety na kurdské milície v Sýrii a Iraku
Ankara zdôvodnila letecké útoky v susedných krajinách ako sebaobranu. Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva boli na severovýchode Sýrie zabití najmenej štyria ľudia, informuje portál gmx.net. Turecko uviedlo, že v rámci novej... Čítať ďalej
03 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Velil špeciálnym jednotkám

Bozkir bol v minulosti veliteľom špeciálnych jednotiek tureckých ozbrojených síl. Koncom roka 2020 ale poskytol rozhovor ukrajinskému webu Strana. Povedal, že najprv legálne nakupoval zbrane vo východnej Európe, odkiaľ ich potom posielal do Turecka a následne ich turecká spravodajská služba MIT rozoslala do krajín konfliktov.

Zbrane pre milície v Sýrii a Líbyi

Podľa neho tak tureckí agenti posielali zbrane milíciám v  Sýrii a Líbyi a sami z toho profitovali. Zorganizoval údajne 50 dodávok zbraní do Sýrie. V roku 2015 utiekol na Ukrajinu, pretože jeho poslednú dodávku zbraní zachytila ​​turecká polícia a MIT musela rýchlo zareagovať.

Požiadal o politický azyl

Na  Ukrajine Bozkir požiadal o politický azyl. Turecko sa obrátilo na Interpol, aby vydal medzinárodný zatykač na Bozkira v súvislosti s vraždou tamojšieho akademika ešte z roku 2002, čo bol mnoho rokov odkladaný a nevyriešený prípad.

Bozkirov ukrajinský právnik Roman Denisjuk ale akúkoľvek spojitosť s vraždou poprel. Turecko podľa neho nepredložilo žiadne priame dôkazy.

Čistky po turecky, alebo za pravdu sa pyká: Oznámil vysoký rast inflácie a dostal padáka
Zmeny ako na bežiacom páse. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odvolal šéfa Štatistického úradu. Prudký pokles národnej meny dostáva hlavu štátu pod enormný tlak. A reaguje prepúšťaním. Vymenoval tiež nového ministra spravodlivosti, informuje... Čítať ďalej
31 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Únos

Bývalý predajca zbraní tak čakal, či bude vydaný do Turecka. No náhle ho uniesli. Ukrajinské súdy o vydaní stále nerozhodli, a tak sa podľa Denisjuka turecké spravodajské služby zachovali nelegálne.

Podľa MIT počas svojho pobytu na Ukrajine Bozkir šíril protitureckú propagandu. Ukrajinská strana sa k zadržaniu nevyjadrila. K únosu došlo týždeň pred tým, ako prišiel na návštevu Ukrajiny turecký prezident.

Ako čierna skrinka

V posledných dvoch rokoch Ukrajina s Tureckom, ktoré je členským štátom NATO, posilňovali svoje vojenské vzťahy. Neďakeji Kyjeva sa napríklad budú vyrábať turecké drony. Ukrajina navyše Turecko označila za svojho blízkeho obchodného partnera.

Podľa americkej neziskovej organizácie Freedom House, ktorá monitoruje demokraciu vo svete, Turecko od roku 2014 v zahraničí zatklo najmenej 58 ľudí, väčšinou disidentov alebo osoby, ktoré tamojšia vláda vníma ako nepriateľov štátu.

„Toto je štandardná prax tureckej vlády - umlčať ľudí, ktorí chcú vyniesť na svetlo špinavé praktiky štátu," -  komentoval Bozkirov prípad turecký novinár Can Dündar. Sám o predaji zbraní písal a bol odsúdený za zverejňovanie štátneho tajomstva na 27 rokov. Z Turecka ale v roku 2015 utiekol a teraz žije v exile v Berlíne.

Podľa Dündara „ľudia pri moci vedia, že Bozkir je čiernou skrinkou ich skorumpovaného systému, a keď sa táto čierna skrinka otvorí, všetka špina sa vyplaví“, dodáva aktuálně.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Aj takto vyzerá veľké šetrenie: Od čoho Erdogan „odstrihne“ podniky?
Z dôvodu nedostatku dodávok turecká vláda najmenej na tri dni preruší dodávku elektrickej energie pre podniky v krajine. Spoločnosti to šokovalo. Aj nemecké hospodárstvo neskrýva obavy, píše gmx.net. Prerušenie dodávok elektriny a plynu Turecká... Čítať ďalej
28 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.