Čistky po turecky, alebo za pravdu sa pyká: Oznámil vysoký rast inflácie a dostal padáka
31 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Zmeny ako na bežiacom páse. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odvolal šéfa Štatistického úradu. Prudký pokles národnej meny dostáva hlavu štátu pod enormný tlak. A reaguje prepúšťaním. Vymenoval tiež nového ministra spravodlivosti, informuje Der Tagesspiegel.

Po zverejnení rýchleho rastu miery inflácie v Turecku prezident Recep Tayyip Erdogan odvolal šéfa národného Štatistického úradu.

Bývalého zástupcu šéfa tureckého bankového regulačného orgánu Erhana Cetinkaya vymenoval za nástupcu predchádzajúceho šéfa úradu Saita Erdala Dincera.

Rozhodnutie nezdôvodnil

Prezident svoje rozhodnutie nezdôvodnil. Dincer sa ešte začiatkom januára stal terčom kritiky po tom, ako jeho úrad oznámil medziročný nárast inflácie o dobrých 36 percent. Išlo o najvyšší rast za viac ako 19 rokov. Už v novembri 2021 miera inflácie dosiahla približne 21 percent.

Maďarsko: Orbán znižuje ceny potravín
Maďarsko zavedie od 1. februára regulované ceny šiestich druhov potravín. Informoval o tom premiér Viktor Orbán. Vlády kabinet sa zaoberal aj otázkou cien energií, ktoré rastú v celej Európe, informuje denník Pravda. Podľa maďarského premiéra... Čítať ďalej
14 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Opozícia hovorí o oveľa vyšších číslach

Opozícia spochybnila oficiálne údaje o inflácii a vyslovila domnienku, že skutočný nárast životných nákladov je najmenej dvakrát vyšší.

Erdogan údajne obvinil Dincera, že zveličuje rozsah hospodárskej krízy v Turecku.

Inflácia sa v súčasnosti stala jednou z najdôležitejších tém v politike. Hlavným dôvodom inflácie je prudký pokles kurzu národnej meny, líry. Turecko je značne závislé na dovoze, najmä surovín a energie.

Výmena aj na ministerskom poste

Erdogan vymenoval aj nového ministra spravodlivosti. Doterajšieho šéfa rezortu Abdulhamita Güla nahradil bývalý podpredseda vlády Bekir Bozdag.

Gül predtým oznámil svoju rezignáciu na Twitteri v stručnom vyhlásení, dodáva Der Tagesspiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Tvrdý zásah pre Poľsko: Explózia cien energií a vysoká inflácia (VIDEO)
Dopad zvyšujúcich sa cien na obyvateľov Poľska je čoraz tvrdší. Krajina zápasí s najvyššou infláciou za posledné roky – až 8,6 percenta. Ceny energií prudko vystrelili nahor, informuje de.euronews.com. Rekordné ceny energií Minulý mesiac dosiahli... Čítať ďalej
12 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.