Aj takto vyzerá veľké šetrenie: Od čoho Erdogan „odstrihne“ podniky?
28 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Z dôvodu nedostatku dodávok turecká vláda najmenej na tri dni preruší dodávku elektrickej energie pre podniky v krajine. Spoločnosti to šokovalo. Aj nemecké hospodárstvo neskrýva obavy, píše gmx.net.

Prerušenie dodávok elektriny a plynu

Turecká vláda z dôvodu nedostatku dodávok plynu z Iránu odpojí podniky od elektrického a plynové vedenia. Podľa nemeckého denníka Handelsblatt spoločnostiam, ktoré napriek tomu nejakým spôsobom plyn získajú, hrozia sankcie.

Turecko v poslednom období pokrývalo približne 16 percent svojich energetických potrieb z Iránu. Podľa iránskeho vyhlásenia nezvyčajne nízke teploty spôsobili, že vlastná spotreba plynu vzrástla natoľko, že sa jej muselo vyvážať menej.

USA zvažujú núdzové dodávky plynu do Európy!
Americká vláda údajne v súvislosti s konfliktom na Ukrajine skúma možnosť núdzových dodávok plynu do Európy. EÚ pokrýva približne tretinu svojich potrieb plynu z Ruska, píše Der Tagesspiegel. Núdzové dodávky plynu z USA do Európy V súvislosti s... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

„Radšej“ počíta so sankciami

Mnohé spoločnosti náhle oznámenie zjavne zaskočilo. „Neviem, či mám vôbec poslať zamestnancov do továrne tento týždeň," – uviedol zástupca jednej spoločnosti. Riaditeľ nemeckého závodu sa priznal, že nedokáže odstaviť vysoké pece z jedného dňa na druhý. To by znamenalo miliónové škody, a tak „radšej“ počíta so sankciami.

Nepredvídateľný vývoj

Turecká automobilka Tofas už oznámila, že na tri dni úplne preruší výrobu. Renault plánuje na dva týždne úplne zastaviť výrobu modelu Clio v krajine - okrem dodávok plynu chýbajú aj počítačové čipy. Predseda tureckého Združenia automobilového priemyslu OSD Haydar Yenigün hovorí o „nepredvídateľnom vývoji". Zásadne sa to dotkne vývozu aubomobilov.

Spor o využívaní jadra v EÚ vrcholí. Rozštiepil Európu (VIDEO)
A je tu prvý spor v EÚ v roku 2022: Návrh Európskej komisie dočasne klasifikovať investície do nových plynových a jadrových elektrární ako „zelené" spustil vlnu kritiky zo strany niektorých krajín, informuje de.euronews.com. Jadro a plyn nie sú... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Zasiahne to aj nemecké spoločnosti

Nemecká obchodná komunita neskrýva obavy v súvislosti s najnovším vývojom situácie v Turecku. Thilo Pahl, výkonný riaditeľ Istanbulskej komory zahraničného obchodu, povedal, že obmedzenie dodávok elektriny do nemeckých podnik v Turecku bude mať vážny dopad aj na nemecké hospodárstvo. Zhorší sa už aj tak napätá situácia v dodávateľských reťazcoch.

Vlna zdražovania

Turecko už nejaký čas zápasí s hospodárskou krízou a rýchlym znehodnocovaním národnej meny, líry. Len na prelome rokov sa ceny elektriny pre domácnosti zvýšili o 50 percent a pre podniky s vysokou spotrebou dokonca o viac ako 100 percent. Výrazne zdražel aj plyn, uzatvára gmx.net.

(Medzititulky red. HD.)

Maďarsko: Orbán znižuje ceny potravín
Maďarsko zavedie od 1. februára regulované ceny šiestich druhov potravín. Informoval o tom premiér Viktor Orbán. Vlády kabinet sa zaoberal aj otázkou cien energií, ktoré rastú v celej Európe, informuje denník Pravda. Podľa maďarského premiéra... Čítať ďalej
14 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom   

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.