Ako sa Erdogan rozhodol zarobiť na Ukrajine. Politické kotrmelce Ankary
07 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Séria návštev zahraničných hostí na Ukrajine pokračuje. Hosťom Kyjeva bol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan – možno najextravagantnejší návštevník zo všetkých, píše portál prvnízprávy.cz.

„Nezodpovedné okupačné scenáre“ Západu

To, čo turecký vodca hovoril v ukrajinskej metropole, bolo možno po chuti Vladimírovi Zelenskému – pretože Erdogan otvorene vyjadril to, čo ukrajinský prezident len opatrne naznačuje: Kritizoval Západ za „nezodpovedné okupačné scenáre“. Čo mimochodom urobil tým poklonu ako vo vzťahu ku Kyjevu, tak vo vzťahu k Moskve.

Posadnutosť stať sa prostredníkom

Nie je náhoda, že turecký prezident má v poslednej dobe posadnutosť stať sa prostredníkom pri rokovaniach medzi Ukrajinou a Ruskom. Pravda, Kremeľ už túto myšlienku odmietol. Mal totiž už možnosť presvedčiť sa o tom, aký nespoľahlivý partner je Ankara.

Vraj „v sebaobrane“: Turecké nálety na kurdské milície v Sýrii a Iraku
Ankara zdôvodnila letecké útoky v susedných krajinách ako sebaobranu. Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva boli na severovýchode Sýrie zabití najmenej štyria ľudia, informuje portál gmx.net. Turecko uviedlo, že v rámci novej... Čítať ďalej
03 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Politické kotrmelce Ankary

Presvedčil sa o tom vlastne už snáď každý, okrem súčasných ukrajinských úradov, pretože za posledných šesť rokov Erdogan už niekoľkokrát zmenil svoju politickú orientáciu: Raz je spojencom štátov v boji proti Rusku. Raz je spojencom Ruska v boji za zjednotenú Sýriu. Postaví Turkish Stream spolu s Moskvou a kúpi si Porošenkovo ​​mlčanie. Potom zas predá drony Ukrajine a svojimi poslednými slovami odsúdi Západ. A to je len krátky zoznam ankarských politických kotrmelcov.

Čistky po turecky, alebo za pravdu sa pyká: Oznámil vysoký rast inflácie a dostal padáka
Zmeny ako na bežiacom páse. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odvolal šéfa Štatistického úradu. Prudký pokles národnej meny dostáva hlavu štátu pod enormný tlak. A reaguje prepúšťaním. Vymenoval tiež nového ministra spravodlivosti, informuje... Čítať ďalej
31 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ako ďalej informuje portál první zprávy.cz, teraz Erdogan súhlasil s výrobou tureckých dronov na Ukrajine, čo vyvolalo veľké nadšenie medzi provládnymi ukrajinskými médiami. Nikto si pritom nespomenul, že Ukrajina nakupuje z Maďarska ruský plyn, ktorý do tejto krajiny mieri plynovodom Turkish Stream; a bez tohto plynovodu by Maďari dostávali plyn ukrajinským plynovodom, čo by Naftogazu umožnilo držať virtuálny reverz a neplatiť za tranzit okolo Čierneho mora. A práve Turecko dostáva leví podiel na tomto poplatku.

Robí to, čo mu práve vyhovuje

Erdogan robí len to, čo v tejto chvíli považuje za prínosné pre seba a svoju krajinu. Najlepším príkladom je podpísaná dohoda o zóne voľného obchodu medzi Ukrajinou a Tureckom.

Rokovania o tom prebiehali 16 rokov a takáto dohoda o voľnom obchode bola pre Ukrajinu dlhú dobu výhodná, pretože obchodná bilancia bola v prospech Ukrajiny. Potom ale Erdogan žiadnu dohodu o voľnom obchode už nechcel a rokovania preťahoval.

Aj takto vyzerá veľké šetrenie: Od čoho Erdogan „odstrihne“ podniky?
Z dôvodu nedostatku dodávok turecká vláda najmenej na tri dni preruší dodávku elektrickej energie pre podniky v krajine. Spoločnosti to šokovalo. Aj nemecké hospodárstvo neskrýva obavy, píše gmx.net. Prerušenie dodávok elektriny a plynu Turecká... Čítať ďalej
28 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

A teraz zrazu súhlasil. Prečo? Áno, pretože turecká líra sa len za posledný rok prepadla dvakrát a hlavný exportný tovar Turecka – predovšetkým poľnohospodárske produkty – tiež zlacnil v prepočte na hrivny. Masová výstavba, kvôli ktorej Turecko pred desiatimi rokmi vo veľkom nakupovalo oceľ z Ukrajiny, je pritom dnes zmrazená - dovoz rovnakého kovu sa totiž príliš predražil, dodáva portál prvnízprávy.cz.

(Medzititulky red. HD.)

„Mohol by som navštíviť Moskvu" – Čo má Erdogan za lubom?
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa ponúkol ako sprostredkovateľ v konflikte na Ukrajine. Pred novinármi vyhlásil, že je pripravený stretnúť sa so svojím ruským náprotivkom Vladimírom Putinom. Takéto stretnutie by mohol spojiť s návštevou... Čítať ďalej
22 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.