Zbrane za 100 miliónov dolárov na vylepšenie protiraketovej obrany
08 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Americké ministerstvo zahraničných vecí schválilo predaj zbraní Taiwanu za 100 miliónov dolárov, aby táto ostrovná krajina mohla vylepšiť svoj systém protiraketovej obrany Patriot. Informovala o tom americká vláda. Obchod ešte musí potvrdiť Kongres, píše echo24.cz.

Snaží sa ho izolovať

Peking považuje demokratický Taiwan, ktorý sa v roku 1949 oddelil od pevninskej Číny, za „odpadlícku“ provinciu a snaží sa ho medzinárodne izolovať.

Podľa echo24.cz ostrovná republika, ktorá čelí zvýšenému tlaku zo strany Číny, sa však považuje za nezávislú. Posledný krok Washingtonu ocenila a poukázala na to, že ide o druhý predaj zbraní na Taiwan za úradovania amerického prezidenta Joea Bidena.

Johnson hrozí vyslaním stíhačiek a lodí do juhovýchodnej Európy
Britský premiér Boris Johnson chce vyslať stíhačky a lode Typhoon na ochranu juhovýchodnej Európy. Tieto opatrenia pripísal hrozbe ruskej invázie na Ukrajinu, píše kommersant.ru. Stíhačky Typhoon a lode Royal Navy „Vážne zvažujeme nasadenie... Čítať ďalej
08 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Výzva Pekingu

Bidenova vláda vyzýva Peking, aby prestal s vojenským, diplomatickým a ekonomickým tlakom na Taipei. Biely dom prisľúbil ostrovnej vláde, že jej pomôže udržovať dostatočnú úroveň sebaobrany.

Schválený predaj vojenského vybavenia a služieb je v súlade so žiadosťou, ktorú tlmočilo hospodárske a kultúrne zastúpenie Taipei vo Washingtone, teda de facto taiwanská ambasáda.

„Tento navrhnutý predaj slúži národným, ekonomickým a bezpečnostným záujmom USA tým, že podporíme pokračujúce snahy príjemcu o modernizáciu svojich ozbrojených síl a udržanie spoľahlivej obrannej schopnosti,“ - uviedla v tlačovom vyhlásení americká Agentúra pre obrannú spoluprácu (DSCA).

Ďalšia krajina zablokovala dodávky svojich zbraní pre Ukrajinu
Izrael oznámil pobaltským krajinám, že zablokuje dodávky svojich zbraní do Ukrajiny tretími krajinami, informovali o tom ukrajinské noviny Zerkalo Nedeli. Po tom, čo pobaltské štáty Estónsko, Lotyšsko a Litva oznámili, že dostali od USA povolenie... Čítať ďalej
08 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Kontrakt pre americké zbrojovky

Agentúra očakáva, že Taiwan získaný materiál použije ako odstrašujúci prostriedok voči hrozbám v regióne, ale výslovne sa nezmienila o Číne. Hlavnými dodávateľmi majú byť po konečnom potvrdení kontraktu americkej zbrojovky Raytheon Technologies a Lockheed Martin, uzatvára echo24.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Odkaz politológa: „Je nutné rozpustiť nepotrebné NATO a vzkriesiť OBSE“
Názor Alexandra Rahra Nemecký politológ Alexander Rahr vyzval nemeckého kancelára Olafa Scholza, aby sa zamyslel nad rozpustením NATO kvôli tomu, že Severoatlantická aliancia nezvláda svoju úlohu zaistiť bezpečnosť v Európe. Komentár uverejnili... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.