Prileteli ďalšie štyri lietadlá s americkými výsadkármi
10 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Najmenej štyri americké vojenské dopravné lietadlá C-17A Globemaster III s jednotkami 82. výsadkovej divízie americkej armády prileteli do Poľska. Informovali o tom západné letecké zdroje, píše interfax.ru.

1 700 amerických výsadkárov

Lietadlá, ktoré vzlietli zo základne Fort Bragg (Severná Karolína), pristáli na letisku v poľskom meste Rzeszow ležiacom 90 kilometrov od hraníc s Ukrajinou. Podľa rozhodnutia Washingtonu tam bude celkovo umiestnených 1 700 amerických výsadkárov v rámci brigádnej bojovej skupiny 82. výsadkovej divízie.

Deň predtým pristáli na letisku Rzeszow-Jasyonka tri lietadlá s americkými výsadkármi. Ďalší transportný C-17A Globemaster III priletel s nákladom z leteckej základne pri meste Dover (Delaware).

Zelenskyj: „Nemôžem byť ako ostatní politici, ktorí sú Spojeným štátom vďační len preto, že sú Spojené štáty"
Nemá žiadne obavy z vojny na Ukrajine? Zelenskyj svojimi výrokmi dráždi Západ. Zatiaľ čo NATO neustále varuje pred ruskou inváziou, ukrajinský prezident sa zrazu zdá byť pokojný. To vyvoláva údiv najmä v USA. Čo vlastne chce Zelenskyj? – pýta sa... Čítať ďalej
03 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

V Poľsku bolo nasadených už najmenej 750 vojakov 18. výsadkovej divízie americkej armády. Podľa velenia americkej armády v Európe do Poľska dorazila predsunutá skupina amerických výsadkárov. Vojenské transportné lietadlo dopravilo do Rzeszowa veliteľa 82. divízie generála Christophera Donahuea, niekoľko desiatok vojakov a vojenskú techniku.

Na leteckú základňu Wiesbaden v Nemecku ešte predtým dorazil vojenský personál skupiny operačného veliteľstva 18. výsadkového zboru, do ktorej patrí aj 82. divízia.

Cvičia, ale eskalácie sa neboja
Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov vyhodnotil pravdepodobnosť výraznej eskalácie rusko-ukrajinského konfliktu ako nízku, uviedla to tlačová služba vojenského rezortu krajiny. „Pravdepodobnosť výraznej eskalácie k dnešnému dňu sa naďalej... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Presúvanie síl

Hovorca Pentagonu John Kirby naznačil, že velenie amerických ozbrojených síl v súvislosti so situáciou okolo Ukrajiny dočasne presúva dodatočné sily v Nemecku, Poľsku a Rumunsku. Zároveň spresnil, že „títo vojaci nebudú bojovať na Ukrajine. Budú ale zabezpečovať spoľahlivú obranu spojencov z NATO."

Celkovo bude v rámci opatrení na posilnenie bezpečnosti spojencov presunutých do Európy alebo presunutých na jej územie asi 3 000 amerických vojakov, uviedol Kirby. „V najbližších dňoch bude 1 000 vojakov, ktorí sú v súčasnosti rozmiestnení v Nemecku, presunutých do Rumunska, aby sa pripojili k 900 americkým vojakom", ktorí už sú tam. Ďalších asi 2 000 vojakov bude v najbližších dňoch presunutých z USA do Poľska,“ – citoval Kirbyho interfax.ru.

(Medzititulky red. HD.)

Ďalšia krajina zablokovala dodávky svojich zbraní pre Ukrajinu
Izrael oznámil pobaltským krajinám, že zablokuje dodávky svojich zbraní do Ukrajiny tretími krajinami, informovali o tom ukrajinské noviny Zerkalo Nedeli. Po tom, čo pobaltské štáty Estónsko, Lotyšsko a Litva oznámili, že dostali od USA povolenie... Čítať ďalej
08 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.