„Mohol by som navštíviť Moskvu" – Čo má Erdogan za lubom?
22 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa ponúkol ako sprostredkovateľ v konflikte na Ukrajine. Pred novinármi vyhlásil, že je pripravený stretnúť sa so svojím ruským náprotivkom Vladimírom Putinom. Takéto stretnutie by mohol spojiť s návštevou Ukrajiny plánovanou na začiatok februára, píše epochtime.de.

Recep Tayyip Erdogan uviedol, že čoskoro odcestuje na Ukrajinu. „Medzitým by mohol prebehnúť telefonát s pánom Putinom, alebo by som mohol navštíviť Moskvu."

Doposiaľ opatrná reakcia Kremľa

Turecký prezident sa už v minulosti ponúkol ako sprostredkovateľ v ukrajinskom konflikte, ale Kremeľ na to zatiaľ vždy reagoval opatrne. Turecko je dôležitým spojencom Kyjeva a má s ukrajinskou vládou uzavreté viaceré zmluvy o dodávkach zbraní. Ankara podporuje úsilie Ukrajiny o vstup do NATO.

Bezpečnostný analytik Šándor: Slovensku HROZÍ konflikt s Ruskom
Názor Andora Šándora (Pravda) Bezpečnostný analytik a bývalý náčelník českej Vojenskej spravodajskej služby Andor Šándor sa vyjadril k správe New York Times o výcviku Ukrajincov na Slovensku. Podotkol, že by sme tak vstúpili do konfliktu. Debatu... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Protichodné postoje

Napriek protichodným postojom Ruska a Turecka vo viacerých konfliktoch udržiavajú Erdogan a Putin úzke vzťahy. Erdogan  podčiarkol svoje „srdečné vzťahy s Ukrajinou, aj Ruskom".  Dodal: „Chceme, aby v našom regióne zavládol mier, a aby sme to dosiahli, sme pripravení na všetko."

Ďalšie rozhovory medzi Bidenom a Putinom?

Americká administratíva tiež nevylúčila ďalšie výmeny názorov s Ruskom na najvyššej úrovni s cieľom vyriešiť konflikt na Ukrajine. Washington je pripravený na obnovenie rozhovorov medzi americkým prezidentom Joeom Bidenom a jeho ruským náprotivkom Vladimírom Putinom, ak obe strany dospejú k záveru, že je to „najlepší spôsob, ako veci vyriešiť", povedal šéf americkej diplomacie Antony Blinken po stretnutí so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom v Ženeve.

Biden a Putin naposledy telefonicky hovorili o ukrajinskej kríze koncom decembra. Obaja lídri sa osobne stretli v júni minulého roka v Ženeve.

Obranná dohoda s USA: NALEJME SI ČISTÉHO VÍNA ! (Marek Dobeš)  
Názor Mareka Dobeša (Pravda) Vojenská zmluva, ktorú má vláda USA záujem uzavrieť so Slovenskom, a ktorú slovenská vláda schválila (ešte je potrebná ratifikácia parlamentom), sa snaží posilniť geopolitický vplyv USA vo svete. USA nám ju... Čítať ďalej
19 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nie je to reakcia na ruský zoznam požiadaviek

Vláda USA na budúci týždeň predloží Rusku písomné „nápady" na riešenie krízy, oznámil Blinken. Nebola by to však priama reakcia na ruský zoznam požiadaviek. Washington podľa neho predloží vlastné návrhy.

„Neočakávali sme žiaden zásadný prelom," - povedal Blinken po stretnutí s Lavrovom, ktoré označil za „otvorené a vecné", uzatvára epochtimes.de.

(Medzititulky red. HD.)

„Protiveľmocenský komplex“ Slovákov (Peter Weiss)
Názor Petra Weissa (Pravda) Pozorujúc dianie okolo Dohody o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a USA (DCA) som si spomenul na výsledky medzinárodného výskumu Transatlantické trendy z roku 2004, píše bývalý politik a diplomat Peter Weiss v článku... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.