Prečo sa povinné očkovanie v Rakúsku ešte nezačalo?
02 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

V Rakúsku sa mala spustiť prvá fáza povinného očkovania proti COVIDu-19: do 15. marca majú možnosť očkovať sa proti Sars-CoV-2 všetci tí, ktorí ešte neboli očkovaní, píše de.euronews.com.

Na vine je legislatíva

Niet pochýb o tom, že povinné očkovanie sa blíži. Zákon, ktorý to upravuje, však ešte nenadobudol účinnosť, pretože legislatívny proces ešte nie je ukončený.

„Zákon bude ešte tento týždeň schvaľovať Spolková rada. Potom sa vykoná ešte zopár formalít – podpisy, vyhlásenia, a zákon nadobudne účinnosť," -  povedal pre Euronews hovorca ministerstva zdravotníctva Daniel Böhm.

Tí, ktorí do 15. marca neabsolvujú svoju prvú dávku, sa dopustia tzv. správneho deliktu.

Treba 4. dávku vakcíny špeciálne proti Omikronu?
Koľko posilňovacích očkovaní proti Covidu-19 je ešte potrebných? A príde aktualizovaná dávka priamo proti Omikronu? – pýta sa de.euronews.com. „Chystám sa prihlásiť už rovno aj na štvrté očkovanie, aby som sa už nemusela takto stresovať," –... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Tri  fázy 

V ďalších dvoch fázach uplatňovania povinnosti bude polícia kontrolovať, či majú ľudia platný záznam o očkovaní. Tí, ktorí sa ním nebudú vedieť preukázať, budú nahlásení okresnému správnemu orgánu a budú čeliť konaniu, to je druhá fáza.

Pokuta 600 až 3 600 eur

Tomu sa však môžu vyhnúť, ak predložia doklad o oslobodení alebo doklad o očkovaní. Ak sa tejto žiadosti nevyhovie, hrozí pokuta vo výške 600 eur. V prípade bežného a neskráteného konania môže byť pokuta až do výšky 3 600 eur.

Potom - v tretej fáze – po 15. marci - ministerstvo zdravotníctva vo Viedni stanoví kontrolné termíny, či boli zaočkované všetky osoby staršie ako 18 rokov, na ktoré sa nevzťahujú výnimky.

Automatická kontrola

Na tento účel sa porovnajú oznamovacie registre, centrálny register očkovania a systém epidemiologického hlásenia. Vytvorí sa databáza, ktorá by mala z dlhodobého hľadiska umožniť automatickú kontrolu.

Štvrtá dávka vakcíny ZLYHÁVA - prvé údaje z Izraela
Ani štvrté očkovanie nezabezpečuje dlhodobú účinnosť proti COVIDu. Ukazujú to prvé výsledky štúdie z Izraela. Hoci po druhom "posilňovači", celkovo štvrtej dávky vakcíny mRNA, hladiny protilátok nakrátko stúpnu, rýchlo opäť klesnú, píše Waldo Holz... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Sedemdňová incidencia stúpla na 2 537

Tých, ktorí ešte nebudú zapísaní v centrálnom očkovacom registri, t. j. ktorí ešte neboli očkovaní proti koronavírusu, písomne vyzvú, aby si splnili povinnosť, alebo aby im lekár zapísal dôvod výnimky do registra.

Podobne ako v Nemecku, aj v Rakúsku je počet nakazených rekordný - 25 894 pozitívnych testov, sedemdňová chorobnosť je 2 537.

Od začiatku pandémie zomrelo v Rakúsku na následky koronavírusu 14 127 ľudí. V nemocniciach sa lieči 1 648 ľudí, z toho 180 na jednotkách intenzívnej starostlivosti, dodáva de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

NOVÝ VARIANT koronavírusu v Európe! Má veľmi veľa mutácií
O novom variante sa zatiaľ toho veľa nevie. Objavil sa vo Francúzsku a údajne pochádza z Kamerunu. Má veľa mutácií, informuje Der Tagesspiegel. Dvanásť ľudí z južného Francúzska sa pravdepodobne nakazilo novým variantom koronavírusu. Vyplýva to z... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.