Kto je ďalší na zozname šéfky nemeckej diplomacie?
30 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková a jej francúzsky kolega Jean-Yves Le Drian plánujú o niekoľko dní spoločne odcestovať na Ukrajinu, informuje Der Tagesspiegel.

Návšteva Kyjeva bude podčiarknutím nedotknuteľnosti Ukrajiny a prejavom solidarity s tamojším obyvateľstvom, napísala šéfka nemeckej diplomacie na Twitteri.

Le Drian krátko predtým na Twitteri oznámil, že 7. a 8. februára odcestuje spolu s Baerbockovou na Ukrajinu. Baerbocková ale termín cesty neuviedla.

Nemecko a Francúzsko sa snažia zmierniť ukrajinskú krízu v rámci tzv. normandského formátu. Ide o kontaktnú skupinu zloženú z Nemecka, Francúzska, Ukrajiny a Ruska.

Ukrajina: „Ľudia sú na túto situáciu zvyknutí.“ Taktika dymovej clony. Je v hre balkanizovanie krajiny?
Bol to ďalší týždeň horúčkovitej diplomacie s cieľom zabrániť vojenskému konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Napriek tomu sa zdá, že Západ sa na to pripravuje: Vojna, píše de.euronews.com. Rusko zároveň opäť poprelo, že by malo v pláne zaútočiť na... Čítať ďalej
30 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Už bola v Kyjeve i Moskve

Baerbocková už pred dvoma týždňami navštívila Ukrajinu a vyjadrila solidaritu nemeckej vlády s touto krajinou. Hneď potom odcestovala do Moskvy, kde sa stretla so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom.

Západ v posledných týždňoch zintenzívnil svoje diplomatické úsilie o vyriešenie ukrajinskej krízy, zatiaľ však bez akéhokoľvek prelomu. Le Drian na Twitteri potvrdil, že úsilie o deeskaláciu pokračuje, „najmä v normandskom formáte".

Zelenskyj ostro kritizuje USA a médiá! Varuje pred panikou
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varuje pred šírením poplašných správ. Na hraniciach s Ukrajinou je síce 100 000 ruských vojakov, prezident však zrazu hodnotí situáciu ako „nie napätejšiu ako predtým" - a ostrej kritike podrobil aj Biely... Čítať ďalej
30 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Kremeľ sa cíti stále ohrozený

Podľa západných zdrojov Rusko sústredilo na ukrajinských hraniciach už viac ako 100 000 vojakov. Západ sa preto obáva, že Rusko sa po anexii Krymu v roku 2014 pripravuje na inváziu do susednej krajiny.

Kremeľ popiera plány na útok, ale zároveň tvrdí, že sa cíti ohrozený zo strany Ukrajiny a NATO. Prezident Vladimír Putin preto požaduje od NATO písomné záväzky, napríklad, že sa zdrží ďalšieho rozširovania na východ. USA a ich západní spojenci to odmietajú, uzatvára Der Tagersspiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Chcela provokovať Rusko? Spŕška kritiky z úst exkancelára Schrödera na adresu šéfky diplomacie. Putinov priateľ ako sprostredkovateľ v konflikte?
Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder obhajuje odmietnutie Nemecka dodať zbrane Ukrajine. Rozmiestnenie ruských vojsk na hraniciach je podľa neho len reakciou na manévre NATO v pobaltských štátoch, píše gmx.net. Bývalý nemecký kancelár nešetril... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.