Európa s covidom končí. A čo Slovensko? My si ešte počkáme!
30 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Zatiaľ čo väčšina krajín opatrenia ruší, Slovensko ich sprísňuje! Uvoľnenie opatrení nám nehrozí, vláda o tom ani neuvažuje. Kedy by podľa odborníkov mal prísť zlom a budú sa môcť zhlboka nadýchnuť aj Slováci?

Omikron u nich už prehrmel

Niektoré európske krajiny upúšťajú od opatrení. Dánsko, Írsko, Španielsko aj Anglicko plánujú výrazne rozvoľniť. V susednom Česku je to už taktiež témou dňa, dokonca aj na vládnej úrovni. No slovenská vláda tak ďaleko dopredu nepozerá, píšu Hospodárske Noviny.

Anglicko od štvrtka 27. januára zrušilo väčšinu zostávajúcich koronavírusových obmedzení. Írsko zrušilo väčšinu reštrikcií už pred niekoľkými dňami, výrazné rozvoľnenie má v pláne aj Španielsko. Krajiny majú jedno spoločné: prekonali omikron a majú vysokú mieru zaočkovanosti.

Zaujímavý prípad je Dánsko, ktoré plánuje budúci týždeň zrušiť všetky opatrenia, ktoré sú v súčasnosti v platnosti, a to napriek tomu, že tam denne pribúda vysoký počet nových prípadov.

Kollár k dohode s USA: Proti sú aj moji poslanci
Bude to stačiť na odmietnutie zmluvy? Hlas obrannú zmluvu s USA nepodporí a Sme rodina tiež nie je jednotná. Čo teda môžeme očakávať? Ratifikáciu obrannej dohody so Spojenými štátmi momentálne nemieni podporiť zhruba päť až šesť poslancov Národnej... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Ako to bude vyzerať na Slovensku?

Slováci sú výrazne menej zaočkovaní ako ľudia v západných krajinách. Zaostávame aj za Českom. Na prelome novembra a decembra 2021 u nás kulminovala silná vlna poháňaná delta variantom a omikron nastupuje oproti spomínaným štátom s oneskorením. 

Hlavná epidemiologička ministerstva zdravotníctva Henrieta Hudečková upozorňuje, že v čase omikronu nebudú dostatočne fungovať postupy, ktoré sme používali v predchádzajúcich vlnách.

„Preto sme už aj pri návrhu opatrení počas omikronovej vlny pristúpili k ich modifikácii. Skrátením karantény osôb, ktoré boli v úzkom kontakte s chorým, a izolácie chorých na COVID-19 sme sa snažili čo najviac zmierniť absenciu nielen detí v školách, ale aj ich rodičov na pracovisku pre karanténnu OČR alebo PN,“ približuje pre HN Hudečková. 

Paralelný svet poslankyne Romany Tabak
"Zákon o ochrane lyžiarov a regulácia prevádzky lyžiarskych stredísk" - pravdepodobne najakútnejší probém Slovenska a Slovákov dneška. Poslankyňu OĽaNO Romanu Tabak momentálne mimoriadne zamestnáva možná úprava legislatívy pre lyžiarov na... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

„Dôležité je, i naďalej bude používanie respirátorov FFP2, dezinfekcia rúk a odstupy medzi ľuďmi, aby sa obmedzilo šírenie nákazy na minimum,“ zdôrazňuje.

Kedy začne omikron slabnúť aj u nás?

Na úrovni štátu však zatiaľ konkrétne plány pre prípadné väčšie uvoľňovanie opatrení chýbajú. „Aktuálne platia súčasne nastavené pravidlá, ktoré sú cielené na aktuálnu epidemickú situáciu v súvislosti s vlnou omikronu, a v blízkom čase ich meniť neplánujeme,“ vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Na správnom mieste je preto otázka, kedy by mohol nastať zlom a omikronová vlna začne slabnúť.

Toto čudo robí zahraničnú politiku? Hanba na sto rokov!
Korčok, Krúpa, Naď chcú bojovať s Ruskom a dokonca prorokujú jeho zničenie! Aj za cenu tej naprízemnejšej propagandy. Upozorňuje na to opozičný poslanec Tomáš Taraba vo svojom statuse na sociálnej sieti. No takto páni to Rusko nezničíte! Naše deti... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Šéf Inštitútu zdravotníckych analýz Matej Mišík vychádza zo skúseností iných krajín, ktoré hovoria, že nástup vlny trvá tri až päť týždňov. „Približne v polovici februára by sme mohli dosiahnuť vrchol s následným postupným opadávaním,“ priblížil pre HN.

Na jar pokoj

Podobne to vníma aj Ivan Bošňák, analytik projektu Dáta bez pátosu, ktorý sleduje vývoj pandémie na Slovensku. Koncom druhého mesiaca v roku by sme podľa neho až na pár výnimiek mali vidieť pokles už vo väčšine regiónov Slovenska.

„Mnohé okresy budú mať 'po omikrone'​ a o dva mesiace príde prvý jarný deň a mal by byť aj u nás, podobne ako v západnej Európe, už pokoj, pandémia na ústupe a návrat do normálu,“ zhodnotil Bošňák.

Pozor! Školský semafor sa mení: TU sú najdôležitejšie zmeny
Znovu sa všetko mení aj pre školákov! Školský semafor nadobudol opäť novú podobu vďaka celkovej zmene pravidiel. Čo to znamená pre deti, rodičov, nosenie rúšok, domáce testovanie? Prinášame vám najdôležitejšie zmeny. Najväčšou zmenou od zavedenie... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.