Kollár k dohode s USA: Proti sú aj moji poslanci
29 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Bude to stačiť na odmietnutie zmluvy? Hlas obrannú zmluvu s USA nepodporí a Sme rodina tiež nie je jednotná. Čo teda môžeme očakávať?

Ratifikáciu obrannej dohody so Spojenými štátmi momentálne nemieni podporiť zhruba päť až šesť poslancov Národnej rady z klubu hnutia Sme rodina. „Aj v našom klube je niekoľko poslancov, možno ich bude päť alebo šesť, ktorí nesúhlasia s touto zmluvou, nech by tam bolo napísané čokoľvek,“ vyhlásil predseda parlamentu a koaličného hnutia Sme rodina Boris Kollár.

V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to potvrdil poslanec hnutia Igor Kašper. Podpredseda Hlasu Erik Tomáš, ktorý bol v relácii jeho sparingpartnerom povedal, že poslanci z ich strany za obrannú dohodu s USA vôbec hlasovať nebudú.

Kollár riešil tri problémy

Kollár tvrdí, že poslanci hnutia sa rozprávali tak s ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽaNO), ako aj šéfom diplomacie Ivanom Korčokom (nom. SaS). Kollára zaujímali odpovede na tri otázky, píše denník Pravda.

„Keď podpíšeme takúto zmluvu, môžu vzniknúť u nás americké základne. Odpoveď: Nie, nemôžu. Akýkoľvek vojak, ktorý by sem mal prísť, musí prejsť cez ratifikovanie v Národnej rade. Môžeme byť pokojní, nikto sem nepríde bez toho, aby to schvaľovala Národná rada,“ takúto odveď dostal Kollár.

Toto čudo robí zahraničnú politiku? Hanba na sto rokov!
Korčok, Krúpa, Naď chcú bojovať s Ruskom a dokonca prorokujú jeho zničenie! Aj za cenu tej naprízemnejšej propagandy. Upozorňuje na to opozičný poslanec Tomáš Taraba vo svojom statuse na sociálnej sieti. No takto páni to Rusko nezničíte! Naše deti... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Druhá otázka sa týkala možnosti dovozu jadrových alebo biologických zbraní. „Dostal som ubezpečenie, že na základe tejto zmluvy sem nie je možné doviezť jadrový, biologický ani žiadny iný materiál.

Ak by sme sa my, Slováci, rozhodli, že chceme tu mať jadrové rakety a zbrane, a prosili Američanov na kolenách, na základe tejto zmluvy to urobiť nemôžeme. A nemôžeme to urobiť ani na základe iných medzinárodných zmlúv,“ objasnil Kollár, aké otázky kládol ministrom.

Obavy občanov

Tretí problém sa týkal obáv starostov a miest v okolí letísk Sliač a Kuchyňa. Sťažovali sa na zníženie kvality úrovne ich bývania, obce a mestá sa boja, že prídu o dane z nehnuteľností.

Nechutnú kampaň Korčok označil za chybu v komunikácii! Odkazy ministerstvu: Ste zvrátení a úbohí
Zdieľané fotografie nie sú recesia! Sú skutočne výtvorom ministerstva zahraničia pod vedením pána ministra Korčoka! Takto sa zhrozila národniarka Anna Belousovová nad najnovším výplodom šéfa rezortu zahraničia. Naozaj sa Korčok uchýlil k takejto... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

„Mali obavu, lebo v zmluve sa písalo, že Američania nebudú platiť dane. Bol som ubezpečený ministrom Naďom, že tieto obce neprídu o tieto dane, lebo všetko vlastní Slovenská republika, slovenská armáda a tá platí dane. Pán minister dal verejný prísľub, že ak by sa čokoľvek znížilo, on ako minister obrany zaplatí dvojnásobok. V tomto mu verím,“ povedal Kollár.

Čo bude nasledovať?

Ak parlament zmluvu neschváli, „celé sa to tým skončilo a môžeme sa venovať iným témam“. „Ak parlament zmluvu schváli, tak to musí ratifikovať záverečným podpisom pani prezidentka. Či to urobí na druhý deň, o štrnásť dní alebo o dva roky, je to na nej. Samozrejme, ten tlak politický bude na ňu strašný a myslím si, že to neurobí,“ zvážil Kollár obe možnosti.

Krajčí nešetrí kritikou na Lengvarského: Vráti sa na svoj post?
Lengvarského kroky sú pre mňa nepochopiteľné! Nešetrí exminister zdravotníctva svojho nástupcu. Podľa Krajčího sa veľa chýb urobilo už pri manažovaní delty a omikronom to iba pokračuje. Vladimírovi Lengvarskému vyčíta aj dovolenku v exotike. Vráti... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.